Se reintroduce examenul de treaptă? „Ne asu­măm riscul de a nu fi iubiţi de către elevi“

marți, 15 septembrie 2015, 02:00
5 MIN
 Se reintroduce examenul de treaptă? „Ne asu­măm riscul de a nu fi iubiţi de către elevi“

Secretarul de stat Vasile Şalaru, prezent ieri la deschiderea oficială a anului şcolar de la Colegiul Naţional, a dezvăluit unele prevederi din noua lege a Educaţiei pe care o pregăteşte actualul Guvern. La eveniment au participat, alături de şefa ISJ, primarul interimar, prefectul, vicele CJ şi alte oficialităţi locale.

Emoţii şi mii de flori au îm­pânzit terenul de sport al Cole­giului Naţional ieri dimineaţă, la deschiderea oficială a anului şcolar în judeţul Iaşi. La o primă vedere ai spune că elevii au golit toate florăriile din oraş, atât de multe buchete de flori au umplut curtea şcolii. La eveniment au luat parte şi reprezentanţii instituţiilor publice din municipiu, alături de Vasile Şalaru, secretar de stat pe dialog social în cadrul Ministe­rului Educaţiei. Acesta a ţinut să precizeze faptul că a fost profesor la acest Colegiu din 1992 până în 1997 şi că aceasta este şcoala în care s-a simţit cel mai bine ca das­căl.

Discursuri despre partea frumoasă a şcolii

Deşi păreau liniştiţi, şcolarii mai mici scăpărau de nerăbdare, mutau buchetele dintr-o mână în alta, mai roteau capetele căutând din priviri profesorii, îşi mai şop­teau la ureche câte o glumă. În tot acest zumzet, au ţinut apoi discursuri, pe rând, reprezentanţii cole­giului, care au vorbit de re­zul­tatele şcolii de-a lungul vremii, rezultate ce o plasează în topul şcolilor de elită din judeţ şi chiar din ţară.

Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar, a vorbit în acelaşi registru despre performanţă şi profesionalismul a­cestei instituţii şcolare dar şi despre şcoala ieşeană în general: „Colegiul Naţional, an de an, a trecut încă o etapă de confirmare, fie că vorbim de exame­nele naţionale, olimpiade, pro­iec­te, centre de excelenţă, fie că vorbim de profesori cu vocaţie sau elevi care au venit sub cupola liceului ştiind că aici se vor forma educaţional şi spiritual. Noi am dorit să transformăm şcoala aceasta într-un model arhetipal, un model demn de urmat. Deschiderea anului şcolar aduce altceva, sunt alte vise, alte generaţii, alte toamne. Dincolo de toate măsurile, dificultăţile de finanţare, salarizare, infrastructură, trebuie să recunoaştem pa­şii care s-au făcut an de an, evoluţia. Ne trebuie autorităţi locale implicate şi responsabile, să se creeze un dialog care poate face un act educativ de calitate. Avem standarde înalte pe care, în Iaşi, reuşim să le păstrăm cu ri­gurozitate“.

La rândul său, primarul interimar Mihai Chirica a transmis, plin de emoţie, cele mai bune gânduri profesorilor, şi i-a sfătuit pe elevi să ducă mai de­parte performanţa notabilă a şcolii.

GALERIE FOTO

Prezenţi la deschiderea anului şcolar au mai fost şi Dan Cârlan – prefect al judeţului, Alin Aivănoaiei – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi alţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie, ai altor instituţii precum şi lideri sindicali.

În timpul discursurilor oficiale, unele mai scurte, altele mai lungi, o fetiţă din mulţime a stârnit un pic de panică, deoarece i s-a făcut rău. Du­pă câteva guri de apă, micuţa şi-a revenit, însă în braţele tatălui său, şi nu a mai fost nevoie de che­marea salvării.

Examen şi în cazul transferurilor

În încheierea festivităţii de des­chidre, Lucia Indrei, o absol­ventă a şcolii care a obţinut în vară media 10 la examenul de bacalaureat a vorbit despre experienţa ei şi le-a transmis un mesaj plin de maturitate. Aceasta a învăţat opt ani la cea mai bună şcoală din ju­deţ şi a terminat şefă de promoţie. „Orice început stârneşte un oa­re­care entuziasm. Însă apare întrebarea: ce vrem de la această şcoală? Demnitate sau succes? Informare ori cunoaştere? În so­cietatea nostră, informaţia este la un click distanţă, şi suntem uşor de manipulat. Cunoaşterea necesită timp şi pregătire. Aceasta funcţionează ca un scut care ne permite să continuăm în ideile noastre. Şcoala vă poate des­chi­de porţile spre cunoaştere, demnitate şi emancipare. Alegerea vă aparţine în totalitate. Multă in­spiraţie în noul an şcolar!“, a spus aceasta.

Noua Lege a Educaţiei

Noutăţile în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar au venit din partea secretarului de stat Vasile Şalaru, care a dez­vă­luit o parte dintre ideile care sunt luate în calcul la elaborarea noii Legi a Educaţiei la care se lu­crează în prezent.

În acest sens, elevii de liceu vor trebui să dea examen de treaptă, ca pe vremuri, după ce vor termina clasa a X-a. Va exista astfel treapta a II-a în ciclul superior de liceu, însă nu şi treapta I. „Nu va fi o treaptă I pentru că vârsta elevilor de clasa a VIII-a e prea fragedă, abia de la 16 ani aceştia pot alege. De asemenea, transferul de la real la uman în ultimii doi ani de liceu este cumva neclar, de regulă elevii fug de matematică şi vânează note mari la bac. Aşa că vor trebui, după noua lege a Educaţiei, dacă vor să se transfere, să susţină un examen. Faptul că va exista un examen la sfârşitul clasei a X-a va învia pofta elevilor de a învăţa, şi consider că îmbunătăţim siste­mul de învăţământ şi ne asu­măm riscul de a nu fi iubiţi de către elevi. Dar sigur vom fi iu­biţi de către profesori. Legea va fi în dezbarere publică, dar nu vrem de pe acum presiunea sin­dicală“, a declarat Vasile Şalaru.

Acesta a promis, printre altele, că va aduce fonduri pentru terminarea lucră­rilor de reabilitate care au rămas suspendate la Palatul Copiilor de pe Săulescu. „E nevoie de de­politizarea în­vă­ţă­­mântului. Acolo unde este ne­voie, acolo trimitem bani. Vrem să facem o lege pentru 10-15 ani, dacă nu pentru 20, dar nicidecum pentru patru ani, cum este cea din pre­zent, pe care am criticat-o încă din 2011, de pe vremea când eram profesor“, a încheiat acesta.

Comentarii