Şeful procurorilor din toată ţara a lăudat anchetatorii ieşeni

joi, 23 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Şeful procurorilor din toată ţara a lăudat anchetatorii ieşeni

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi-au prezentat ieri raportul de activitate aferent anului precedent. La eveniment au participat procurorul general al României, Augustin Lazăr, membri CSM, dar şi anchetatori din Republica Moldova, Iaşi şi Vaslui.

Mai multe rechizitorii trimise instanţei, mai multe dosare finalizate şi, în general, cifre mai bune decât în anii precendeţi. Acestea sunt pricipalele concluzii din raportul de activitate pentru anul 2016 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Reprezentanţii acestei instituţii, care coordonează toate unităţile de Parchet din judeţele Iaşi şi Vaslui (mai puţin DNA şi DIICOT) şi-au prezentat ieri cifrele într-un cadru festiv, având oaspeţi de seamă din justiţie. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Central Universitară, printre invitaţi numărându-se Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, Iurii Garaba, adjunctul procurorului general al Republicii Moldova, Cristian Ban, vicepreşe­dinte al Consiliului Superior Magistraturii (CSM), Codruţ Olaru, membru CSM, precum şi procurori din Iaşi, şefi din Poliţie, DNA, DIICOT, SRI sau DGA. În cadrul evenimentului de ieri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Florin Căşuneanu, s-a arătat mulţumit de rezultatele pe care el şi colegii săi le-au realizat în anul precedent.

„Am înregistrat indicatori foarte buni în ceea ce priveşte cantitatea, dar şi calitatea. Am apreciat, în final, că rezultatele colegilor noştri de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, de la toate unităţile subordonate, sunt foarte bune. În concluzie, având în vedere raportarea la nivel naţional, ne situăm pe onorante locuri, raportat la celelalte parchete“, a declarat Florin Căşuneanu. La rân­dul său, Augustin Lazăr s-a arătat mulţumit de modul în care colegii săi de la Iaşi au lucrat în anul precedent. „Rezultatele deosebite pe care acest colectiv de procurori le-a obţinut demonstrează că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi parchetele arondate reprezintă una dintre locomotivele Ministerului Public, fiindcă la nivel naţional avem un volum mare de dosare de urmărire penală care trebuie instrumentate, iar acest colectiv a instrumentat o parte importantă din aceste dosare, adică circa 35.000 de dosare“, a spus Lazăr.

În cifre, procurorii arondaţi Par­chetului Curţii au dispus în 2016 trimiterea în instanţă a 1.976 de rechizitorii, 329 de persoane fiind deferite justiţie în stare de arest preventiv. Cele mai multe dosare soluţionate au fost cele de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, unde au fost rezolvate aproape 18.000 de dosare în 2016. Procentul achitărilor de la Iaşi este de sub 1%, sub media naţională.

 

 

Comentarii