Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Situaţie ruşinoasă pentru Iaşul universitar: şef de spital abia ieşit din arest. Cine sunt responsabilii?

GALERIE
carmen_dorobat
  • carmen_dorobat
- +

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Spitalul de Boli Infecţioase este de-a dreptul o ruşine pentru marea majoritate onestă a lumii medicale şi universitare din oraş. Fosta directoare prinsă cu zeci de mii de euro mită de la studenţi este repusă în funcţie, universitari de marcă din conducerea spitalului îşi dau demisia din jena de a stat alături de o astfel de persoană, iar toţi cei responsabili de această situaţie revoltătoare strâng din umeri: aşa e legea. S-a ajuns însă aici pentru că şefii Consiliului Judeţean, de care aparţine spitalul, nu au luat măsurile legale şi de bun simţ atunci când Carmen Dorobăţ a fost arestată: au suspendat-o, în loc să îi revoce contractul n principalul responsabil de o aşa ruşine, şeful CJ Victorel Lupu şi omul care nu a luat nici o decizie cât de cât notabilă de un an, de când stă pe acest post important pus de PSD, nici n-a catadicsit ieri să ne răspundă la telefon.

Urniţi momâia din Casa Pătrată

Revenirea scandaloasă a medicului Carmen Dorobăţ pe funcţia de manager a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi a provocat demisii importante, dar şi critici vehemente la adresa oficialilor din Consiliului Judeţean. Profesorul Mircea Onofriescu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) din unitatea medicală, şi-a dat ieri demisia din această funcţie şi a subliniat că, într-o ţară normală, un medic cercetat pentru fapte de corupţie, prins în flagrant luând mită de la studenţi, care a stat zeci de zile după gratii, nu ar mai putea reveni niciodată pe funcţia de manager de spital, funcţie care presupune administrarea unor sume impresionante de bani de la bugetul de stat.

Mai mult, Onofriescu, fost manager al Maternităţii „Cuza-Vodă” din Iaşi, aflată la rândul ei în subordinea CJ, a explicat clar că şefii judeţului au greşit anul trecut când au luat decizia de a-i suspenda contractul medicului Carmen Dorobăţ, când a fost arestată, şi nu i l-au anulat, cu toate că se putea folosi de prevederi legale în acest sens, iar situaţia era clar în favoarea lor.

Oamenii nu au venit

Ieri, CA de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” trebuia să se întrunească la ora 12.30 pentru a lua act de dispoziţia CJ prin care Carmen Dorobăţ a revenit pe funcţia de manager a unităţii medicale. Din lipsă de cvorum, şedinţa nu a mai avut loc, la spital prezentându-se doar reprezentantul Direcţiei de Sănătăte Publică şi unul din partea CJ. Cu puţin timp mai devreme, profesorul Mircea Onofriescu, reprezentantul UMF în CA de la „Infecţioase” şi preşedintele acestui consiliu, îşi anunţa demisia din forul de conducere, subliniind că, personal, consideră anormală situaţia din acest spital.

„Eu am fost numit acolo de UMF Iaşi, universitate care a demis-o pe doamna profesor Dorobăţ din funcţia pe care o avea, pentru că şi-a însuşit în mod organizat şi repetat sume de bani de la studenţi pentru a absolvi nişte examene. Practic, în şedinţa de astăzi (n.r. - ieri), în şedinţa de CA trebuie să se discute actul primit de la CJ prin care, conform legislaţiei, doamna profesor Dorobăţ este repusă în funcţia de manager, şi asta pentru că contractul ei a fost suspendat de CJ, şi nu anulat”, a precizat profesorul Mircea Onofriescu.

Legea e clară: trebuia demisă

Fostul preşedinte CA a arătat că contractul de management trebuia să înceteze după ce a fost arestată, având în vedere că managerul a lipsit mai mult de 90 de zile din spital. Prevederea este specificată la articolul 22, litera (p), din Ordinul 1384/2010 (privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a activităţii managerului spitalului public). Potrivit acestuia, „contractul de management încetează în cazul situaţiilor de indisponibilitate a managerului care depăşesc 90 de zile consecutiv”, fără a se face referire la cauza care ar determina indisponibilitatea directorului. În 2015, după ce a fost arestată - mai întâi preventiv şi apoi la domiciliu - Carmen Dorobăţ nu a putut desfăşura activitatea managerială şi nici medicală timp de 107 zile, aspect sesizat CJ de managerul interimar al spitalului de la acea vreme, dr. Mihnea Hurmuzache.

„Într-o ţară normală, după ce se întâmplau evenimentele care au s-au petrecut în cazul de faţă, contractul de muncă era anulat. Din păcate, politicul este cel care decide cine este manager la spitale. Dumneaei a lipsit mai mult de 90 de zile din spital şi, cu toate astea, s-a făcut suspendare în loc să se facă anulare. Dacă atunci se proceda corect, lucrurile erau tranşate şi rezolvate. De aceea, consider că CJ a făcut o greşeală. Din punctul meu de vedere, dacă tu, manager, faci nişte ilegalităţi de genul acesta cu studenţii, lucruri care sunt total reprobabile, cum poţi tu, CJ, să pui acest manager să conducă un spital şi să ruleze nişte sume impresionante de bani”, a adăugat profesorul Onofriescu.

Erau şi soluţii de avarie. Cine nu şi le asumă?

În opinia fostului deja preşedinte de CA, inclusiv acum când CJ a primit hotărârea Curţii de Apel Iaşi prin care profesorul Carmen Dorobăţ a fost scoasă de sub măsura controlului judiciar, principalul ordonator de credite putea temporiza repunerea managerului în funcţie. „CJ putea foarte bine să temporizeze acest lucru şi să se ajungă la o acţiune în justiţie până ce se termina practic procesele pe care le are profesorul Carmen Dorobăţ. Dacă CJ consideră că are în subordine acest spital şi au renumit-o în funcţie pe profesorul Dorobăţ, le sugerez să analizeze situaţia financiară a Fundaţiei Spitalului de «Boli Infecţioase» până în momentul desfiinţării ei. Să vadă ce fonduri s-au derulat prin fundaţie, de către cine au fost cheltuiţi banii şi în ce scop”, a precizat profesorul Mircea Onofriescu. Asociaţia „Mihai Ciucă”, fundaţia Spitalului de Boli Infecţioase, şi-a încheiat activitatea anul trecut, după ce managerul spitalului a fost reţinut. Cu toate acestea, DNA a solicitat conducerii de atunci o serie de documente financiare ale fundaţiei care fac obiectul unei alte cercetări a procurorilor.

Nu-l deranjaţi pe Victorel Lupu!

Deşi situaţia este de-a dreptul revoltătoare, dar şi jignitoare pentru cea mai mare parte a corpului medical şi universitar ieşean, reprezentanţii Consiliului Judeţean au refuzat ieri să ofere, în ciuda insistenţelor noastre, un punct de vedere „Ziarului de Iaşi”. Atât în legătură cu situaţia la modul general, cât şi în legătură cu susţinerile punctuale ale preşedintelui CA al spitalului până ieri, profesorul Mircea Onofriescu, cel care a arătat că anul trecut CJ trebuia să anuleze contractul de management al lui Carmen Dorobăţ, nu să-l suspende.

Preşedintele CJ, Victorel Lupu, şi cel care de-a lungul timpului a fost ezitant şi nu şi-a asumat deloc o decizie cât de cât tranşantă, ne-a comunicat ieri prin purtătorul de cuvânt că nu ne poate răspunde la întrebări pe parcursul acestei zile (ieri, n.r.), întrucât a paticipat la înmormântarea fostului primar al Paşcaniului, Neculai Răţoi. În mai 2015, când dr. Mihnea Hurmuzache arăta CJ că respectivul contract trebuie anulat şi nu suspendat, CJ a aruncat „pisica moartă” în curtea CA al spitalului, motivând că acesta trebuie să propună CJ încetarea contractului. Când CA al spitalului, condus atunci de profesorul Doina Azoicăi, a înaintat o astfel de propunere, C, condus tot de Victorel Lupu, tot nu a anulat contractul. Motivul: propunerea CA "nu era formulată corect".

citeste si: Situaţie revoltătoare: Drumul din arest a dus-o la scaunul de director de spital la Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri