Sunt 128 de posturi libere în şcolile ieşene, dar nimeni nu le vrea. Ce-i alungă pe profesori

joi, 07 august 2014, 09:35
2 MIN
 Sunt 128 de posturi libere în şcolile ieşene, dar nimeni nu le vrea. Ce-i alungă pe profesori

În urma repartizării de către Ministerul Educaţiei a profesorilor în urma examenului de titularizare, în judeţul Iaşi au rămas un număr de 128 de posturi incomplete, în special la şcolile de la ţară. Peste 90% sunt şcoli din localităţi unde se ajunge greu, iar majoritatea dascălilor fug de navetă.

Un număr foarte mic de posturi au rămas vacante în oraşe precum Hârlău, Tg. Frumos, Podu Iloaei şi Iaşi, în municipiu majoritatea fiind la Liceul de Arte, unde se caută profesor pentru ansamblu coral ori instrumente muzicale. Această criză de profesori la această instituţie este din cauză că absolvenţii de Arte nu-şi mai dau titularizarea pentru post, salariile fiind nemotivante.

Pe lista posturilor incomplete sunt şcoli din următoarele localităţi: Gropniţa, Plugari, Humaru (Sireţel), Muncelu de Sus, Româneşti, Crucea, Cîrjoaia, Fîntănele, Topile, Gâşteşti, Răducăneni, Tansa, Dagâţa, Pârcovaci, Răchiteni, Valea Seacă, Focuri, Strunga etc. Drumurile rele şi naveta costisitoare, care în majoritatea comunelor nu se decontează de către primărie, îi determină pe tinerii dascăli să mai aştepte un an ori să se reorienteze profesional. Aceştia preferă un post de suplinitor în Iaşi decât un post pe care să fie titular la o şcoală de la ţară.

„Chiar dacă pe termen scurt poate părea o situaţie avantajoasă, pe termen lung este o opţiune proastă. Statutul de titular îţi oferă siguranţa postului, ca suplinitor nu ai această siguranţă. Motivele pentru care dascălii renunţă la posturile de titulari de la ţară sunt condiţiile proaste de transport şi de aceea optează pentru locurile din oraşe. Un alt motiv ar fi salariul foarte mic coroborat cu neplata navetei. Adevărul este că Gropniţa şi Plugari sunt puncte în care se ajunge greu cu mari costuri de deplasare.

În unele perioade s-a decontat naveta în aceste localităţi, în alte perioade nu“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP). Acesta sfătuieşte tinerii profesori să aibă răbdare şi să nu fugă de posturile de la ţară, deoarece în timp pot avansa şi pot ajunge acolo unde şi-au dorit. „Dacă eşti profesor de română ori engleză şi ai rezultate bune te apropii de Iaşi şi poţi ajunge titular la oraş. Postul de titular însă trebuie să aibă prioritate indiferent de şcoala unde trebuie să predai“, a adăugat Laviniu Lăcustă.

Disciplinele care au rămas fără cei mai mulţi profesori în localităţile enumerate mai sus sunt agricultura şi horticultura, biologia, chimia, educaţia fizică, educaţia muzicală, fizica, informatica şi istoria. Ministerul Educaţiei menţionează faptul că această listă publicată pe site-ul edu.ro sunt în curs de actualizare.

 

Comentarii