De Business

Punem punctul pe știi

Surprizele din topul naţional al firmelor

vineri, 17 octombrie 2014, 01:50
4 MIN
 Surprizele din topul naţional al firmelor

In clasamentul realizat de Camera de Comert şi Industrie a României au intrat 161 de firme din Iaşi, din care 18 sunt pe locul I.

161 de societăţi ieşene au intrat în Topul Naţional al Firmelor din România – ediţia a XXI-a, clasamentul fiind realizat de către Camera de Comert şi Industrie a României (CCIR). Dintre acestea, 18 ocupă locul I, cu trei mai mult decât situaţia înregistrată anul trecut. Pentru a întocmi topul, CCIR a folosit informaţii din situaţiile financiare ale societăţilor comerciale pentru anul anterior. Topul a fost realizat pe baza clasamentelor întocmite la nivel regional. Au intrat în calcul microîntreprinderile cu cifră de afaceri de minim 100.000 lei, iar pentru celelalte categorii pragul a fost de minim 250.000 lei.

 

VEZI TOPUL AICI:

 
De asemenea, toate acestea trebuiau să facă dovada că au obţinut profit din exploatare. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost cifra de afaceri netă, profitul din exploatare şi rata acestuia. Nu au fost admise grupurile de interes economic şi nici firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativ. Nu în ultimul rând, CCIR nu a admis în top firmele ale căror datorii la stat au fost mai mari mari faţă de cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului. Topul a fost structurat pe şase domenii de activitate. De asemenea, au mai fost luate în considerare eficienţa utilizării resurselor umane şi a capitalului angajat.
 
 
Categoria grea
 
 
La clasa întreprinderi foarte mari din industrie, Antibiotice SA a ocupat primul loc la sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază. Cu aproape 1.500 de angajaţi, compania situată în Valea Lupului a terminat anul 2013 cu un profit de 31,3 milioane de lei, iar viitorul sună şi mai bine. În primul trimestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit brut cu aproape 20% mai consistent decât cel din perioada corespunzătoare din 2013, a anunţat anterior conducerea societăţii. Antibiotice a avut anul precedent o cifră de afaceri impresionantă, de 318,6 milioane de lei. Şi cel mai mare exportator al judeţului şi-a primit laurii de la Camera de Comerţ. Delphi Diesel Systems România SRL a fost plasată pe prima poziţie a podiumului la grupa “Producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule” . Fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel cu sediul în Miroslava a derulat anul trecut afaceri cifrate la valoarea de 1,5 miliarde de lei. Delphi este, de departe, şi cel mai important angajator al judeţului Iaşi, pentru „americani” lucrând peste 1.900 de salariaţi.
 
 
Cine vine tare din urmă
 
 
La categoria întreprinderi mari, doar a singură reprezentantă a judeţului Iaşi s-a clasat de primul loc. Iulius Management Center, societatea deţinută de omul de afaceri Iulian Dascălu, a obţinut „medalia de aur” în domeniul serviciilor, la grupa „Activităţi de consultanţă în management”. Societatea patronată de „regele mall-urilor”, aşa cum a fost supranumit Dascălu de presa naţională, se poate mândri cu o cifră de afaceri de 113,3 milioane lei în anul precedent. Potrivit datelor publicate de CCIR, patru firme din judeţul Iaşi au obţinut locul I la grupa întreprinderi mijlocii: Electra SRL, Marcel SRL, Quartz Matrix şi VEO Worldwide Services SRL. Deţinută de omul de afaceri Marian Berdan, Electra SRL s-a afirmat la nivel naţional drept liderul incontestabil al pieţei interfoanelor. În consecinţă, conducerea Camerei de Comerţ a încoronat-o cu ocazia acestui top naţional, în domeniul cercetare, dezvoltare şi high tech.
 
 
Cine completează topul
 
 
Înfiinţată în anul 1991, Marcel SRL a devenit în timp una din reprezentantele de seamă ale judeţului pe segmentul prelucrării produselor din carne. Situată în comuna Răchiteni, firma, cu capital integral românesc, a avut în 2013 un număr de 226 de angajaţi şi a derulat afaceri în valoare de 76,6 milioane lei. Societatea deţine o fabrică de 5.000 metri pătraţi, dotată cu tehnologie germană de ultimă generaţie, capacitatea de producţie fiind de 40 de tone pe zi. Pe lângă ferme proprii de creştere a animalelor, Marcel SRL are şi un abator propriu, cu peste 30.000 porci sacrificaţi anual. Aflată pe piaţa de mai bine de 20 de ani, Quartz Matrix dezvoltă şi furnizează o gama largă de servicii şi solutii de inginerie, ce înglobează tehnologie informatică, comunicaţii, culegere de date şi aplicaţii software integrate. Cea de-a treia laureată la categoria întreprinderi mijlocii, VEO Worldwide Services SRL din Iaşi, asigură partea de achiziţii pentru lanţul francez de magazine NOZ. Industria muzicală aduce Iaşului două „coroniţe” de premiant la categoria îndreprinderi mici şi microîntreprinderi, prin Roton SRL şi Roton Music Publishing SRL, ambele fiind incluse de CCIR în domeniul serviciilor. În clasamentul întreprinderilor mici, în domeniul industriei, judeţul Iaşi a mai obţinut laurii victoriei prin F.C. Grup Logistic SRL, Casa de Vinuri Cotnari SA, Coriolan Aur Smarald SRL, Belum Dan SRL şi Valmir Production SRL. Agricultura ieşeană a fost salvată de Agrimarvas SRL, iar Master Artis SRL a fost recompensată cu prima poziţie a clasamentului în domeniul turism-servicii, clasa întreprinderi mici.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii