Un detectiv particular lăsat fără atestat primește sprijinul Avocatului Poporului

joi, 11 mai 2017, 01:58
2 MIN
 Un detectiv particular lăsat fără atestat primește sprijinul Avocatului Poporului

Instituţia consideră că detectivul a fost lăsat fără atestat în mod nelegal de către Poliţie. Din acest motiv, a formulat o acţiune în contencios administrativ.

Avocatul Poporului se luptă în instanţă în numele unui detectiv particular ce a rămas fără atestat. Instituţia a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a cerut anularea dispoziţiei pentru care Poliţia Iaşi a retras atestatul detectivului. Acţiunea Avocatului Poporului vine după ce, în noiembrie anul trecut, instituţia a fost seizată de către detectiv că Poliţia nu respectă legea în ceea ce îl priveşte.

„Petentul a susţinut faptul că, în urma susţinerii examenului de atestare a calităţii de detectiv particular, în 18 februarie 2008, i-a fost emis Atestatul de detectiv particular, în 20 martie 2008. Ulterior, în 22 august 2016, în cadrul verificărilor periodice efectuate, lucrătorii de poliţie au constatat că petentul a fost condamnat definitiv, în 20 noiembrie 2001, la pedeapsa închisorii de 5 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de călcare de consemn. La data de 6 martie 2007, petentul a fost reabilitat de drept“, au precizat reprezentanţii Avocatului Poporului.

Reprezentanţii Poliţiei au motivat retragerea atestatului prin faptul că detectivul particular a comis o infracţiune cu intenţie, chiar dacă acesta a fost reabilitat. Avocatul Poporului consideră că poliţiştii nu au dreptate.

„Din moment ce petentul a fost reabilitat de drept, în 6 martie 2007, acesta îndeplinea condiţiile exercitării calităţi de detectiv particular. Reabilitarea este tocmai mijlocul legal prin care încetează pentru viitor consecinţele juridice ale unei condamnări. Într-o exprimare mai largă, ce subliniază semnificaţia socială a instituţiei reabilitării, aceasta este modalitatea prin care foştii condamnaţi se reintegrează, pe plan juridic, în societate“, au mai transmis reprezentanţii Avocatului Poporului.

Comentarii