Un fenomen de o amploare fără precedent : Criză mare de locuri de veci la Iaşi

luni, 24 aprilie 2017, 01:50
7 MIN
 Un fenomen de o amploare fără precedent : Criză mare de locuri de veci la Iaşi

La Iaşi o fi greu de trăit, dar cel puţin la fel de greu este să şi mori. În ultima perioadă a apărut un nou stres pe capul ieşenilor de vârsta a treia: lipsa tot mai acută a locurilor de veci din cimitirele publice. S-a ajuns până acolo încât puţinele locuri disponibile se tranzacţionează, cel mai adesea ilegal, cu sume ce pleacă de la 500 de euro şi ajung până la 3.500 de euro. Asta pentru că, din totalul de locuri de veci aflate în cimitirele administrate de Primărie, un procent infim, de doar 0,5%, adică unul din 200, este disponibil. Pe lângă tragedia în sine, mii de ieşeni se cutremură şi din acest motiv numai la gândul că familia lor ar putea fi lovită de un deces intempestiv. Vrem sau nu vrem, la Iaşi mor anual peste 2.500 de oameni, în timp ce numărul total al locurilor disponibile în toate cimitirele din oraş este de cinci ori mai mic: sub 500. Ce ar fi de făcut? Ce alternative sunt?

Evoluţia demografică a oraşului, dar şi modul în care au gestionat problema autorităţile locale în ultimii ani au dus la o reală criză a locurilor de veci în municipiul Iaşi. Primăria gestionează nu mai puţin de cinci cimitire publice, iar în momentul de faţă doar 0,5% din locuri mai sunt disponibile pentru concesionare directă de la autorităţi. Cei interesaţi să-şi rezerve un loc o pot face astfel doar prin preluarea concesionării de la alţi beneficiari. De-a lungul timpul, afacerea a ajuns una înfloritoare, doar în ultima lună fiind publicate zeci de anunţuri de vânzare pe site-urile de specialitate. Iar preţul nu scade sub 500 euro, dar urcă şi până la 3.500 euro, în funcţie de cimitir, amplasament şi amenajări. Autorităţile admit că se poate ajunge la o criză şi mai adâncă în următoarea perioadă. Pentru a evita ajungerea aici, una dintre soluţii vizează construirea unui nou cimitir, cu o capacitate de circa 10.000 de locuri. Ca o alternativă actuală la locurile de veci publice au început să apară cimitire private, unul dintre acestea fiind în Păcurari. În ultimii 16 ani, media anuală a deceselor în municipiul Iaşi a fost de circa

2.600 de decedaţi. Aproape 500 de locuri mai sunt disponibile în cimitire

Municipalitatea, prin Servicii Publice Iaşi (SPI), administrează cinci cimitire publice: „Eternitatea“ (Tătăraşi), „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ (Moara de Vânt), „Buna Vestire“ (CUG), „Sfânta Treime“ (Păcurari) şi „Sfântul Vasile“ (Galata). Estimările SPI arată că cele cinci cimitire însumează aproape 88.000 de locuri de veci. Dintre acestea, doar circa 450 mai sunt disponibile pentru concesionare directă. „Nu avem o situaţie exactă, întrucât acum se lucrează la întocmirea unei baze de date unde se introduc manual date despre fiecare loc de veci. E o muncă de durată, pentru că trebuie studiate arhive. Programul ne va permite să verificăm situaţia fiecărui loc de veci în orice moment“, a precizat directorul SPI, Laurenţiu Ivan. El a adăugat că două dintre cele cinci cimitire deja nu mai au locuri disponibile pentru concesionare de la Primărie, respectiv „Sf. Treime“ şi „Sf. Vasile“. În schimb, cele mai multe locuri disponibile sunt la „Sf. Petru şi Pavel“ (250), urmat de „Buna Vestire“ (180) şi „Eternitatea“ (21). Dintre acestea, primul menţionat este aşa-numitul „cimitir de exploatare“, unde se pot concesiona direct locuri de veci în regim de urgenţă: deces sau dacă persoana face dovada unui diagnostic foarte grav şi decesul este iminent. În cazul celorlalte două cimitire, concesionarea se face în aceleaşi condiţii şi numai dacă există o dorinţă expresă a familiei decedatului. „Majoritatea concesionărilor se fac la «Sf. Petru şi Pavel», în timp ce la «Buna Vestire» ritmul este mai mic“, a completat Ivan.

Care sunt soluţiile pentru evitarea adâncirii crizei

Potrivit directorului SPI, foarte multe locuri de veci sunt concesionate, dar nu sunt ocupate, fiind doar rezervate de către ieşeni. Un număr concret al acestora se va cunoaşte după finalizarea „recesământului mormintelor“, dar autorităţile afirmă că numărul este de ordinul miilor. „Nu toată lumea nu are loc nou, foarte multă lume are locuri concesionate, moştenite. Totodată, o practică curentă este ca în aceeaşi criptă să fie făcute mai multe înhumări. Există cavouri care conţin două cripte unde pot fi înhumaţi şi zece oameni, sau să conţină osemintele a zece oameni. În momentul în care cineva este înhumat pe mai mult de 7 ani, se poate deshuma, osemintele se pun în acelaşi loc şi se poate înhuma o nouă persoană. Dar astfel de lucruri se fac doar la voinţa familiei. În acelaşi timp, pot să fie oseminte la care nu se umblă niciodată“, a comentat Ivan. El a admis că, pe termen mediu şi lung, Iaşul se poate confrunta cu o criză efectivă a locurilor de veci chiar şi în regim de urgenţă. Deocamdată, o soluţie la îndemâna autorităţilor este de a extinde Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel“ (Moara de Vânt). În acest sens, SPI a demarat deja procedurile pentru mutarea unor sere din zonă, iar astfel vor fi amenajate câteva sute de locuri de veci. Conform lui Ivan, serele vor fi mutate în zona CUG, în pepiniera Tudor Neculai. Dar, o astfel de soluţie rezolvă problema doar pe termen scurt. „Este o realitate cu care ne confruntăm, şi trebuie să înţelegem că, dacă nu se face ceva pentru înfiinţarea de noi locuri de veci, o să fie o problemă“, a mai spus directorul SPI. La dezbaterile publice pe bugetul local pe anul 2017, inclusiv primarul Mihai Chirica a precizat că se conturează ideea înfiinţării unui nou cimitir la Iaşi. Potrivit lui Ivan, un nou cimitir la Iaşi ar trebuie să fie cel puţin de mărimea Cimitirului „Sfânta Treime“ din Păcurari, care are o capacitate de 10.000 de locuri de veci. Iaşul nu este singurul oraş din ţară care se confruntă cu astfel de probleme: inclusiv la Bucureşti sau Ploieşti, Mediaş, Râmnicu Vâlcea şi Botoşani autorităţile au luat măsuri pentru limitarea concesionărilor directe.

Vânzarea locurilor de veci, o afacere profitabilă

Lipsa locurilor de veci a dus la crearea unei pieţe de preluare a concesionărilor de la beneficiari care au făcut rezervări de-a lungul timpului. Studiind site-urile de specialitate, reporterii noştri au identificat un număr de aproape 50 de anunţuri publicate de actuali concesionari doar în ultimele trei săptămâni. Preţul unui loc de veci diferă de la un cimitir la altul, de amplasamentul în cimitir şi de amenajări, dar nu scade sub 500 euro. Urcă în schimb şi până la 3.500 euro. De obicei, cele mai scumpe locuri sunt la Cimitirul „Eternitatea“. „Vând cavou cu două locuri. Cavoul este situat pe parcela 1 la aproximativ 50 metri mai sus de biserică. Preţ: 11.000 lei (circa 2.500 euro, n.r.)“, se arată într-un anunţ publicat la începutul lunii aprilie. Într-un alt anunţ, preţul solicitat este de circa 14.000 lei, iar vânzătorul afirmă că locul de veci conţine criptă zidită şi este situat „la aproximativ 200 metri de intrarea principală, aproape de biserică“. Tot la acest cimitir mai pot fi achiziţionate locuri de veci la preţuri de 8.000 lei, 6.000 lei, 5.500 lei, 4.500 lei, dar şi la 2.600 lei. Cele mai ieftine sunt în locuri mai îndepărtate de biserică şi, de obicei, nu au amenajări. La Cimitirul „Sf. Vasile“, preţul unui cavou cu două locuri de veci ajunge şi la aproape 16.000 lei, dar pot fi achiziţionate şi locuri începând de la 2.700 lei. La Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel“, preţurile încep tot de la 2.700 lei şi ajung la circa 8.000 lei. „Vând loc de veci, loc foarte bine plasat în parcela 2 la aleea principală. Preţ: 7.800 lei“, se arată într-un alt anunţ. Un alt cimitir unde se vând locuri de veci pe „piaţa liberă“ este „Buna Vestire“. „Loc de veci gata amenajat, criptă din cărămidă cu 2 locuri, la suprafaţă simplă doar cu bordură, ce poate fi personalizată după bunul plac cu mozaic, marmură, monument sau cruce, ideal pentru cei ce fug de birocraţii sau nu au timp de pierdut. (…) Umblătura după acte şi aprobări e din partea casei“, se precizează într-un anunţ pentru un loc de veci scos la vânzare contra sumei de 7.000 lei. Tot la „Buna Vestire“ am mai găsit locuri de veci la vânzare pentru sume de 6.000 lei, 5.500 lei şi 4.300 lei. Singurul cimitir unde nu am găsit vreun anunţ pentru vânzarea de locuri de veci este „Sfânta Treime“, din Păcurari.

 Numărul deceselor a crescut cu 18% în 16 ani
 
În perioada 2000 – 2015, numărul deceselor anuale a crescut în municipiul Iaşi cu 18%, în medie înregistrându-se circa 2.600 de decese/an, potrivit bazelor de date statistice Tempo, gestionate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Deocamdată, INS nu a publicat informaţii şi pentru anul 2016. În perioada menţionată, cele mai multe decese au fost înregistrate în anul 2015 (2.924), iar cele mai puţine în anul 2000 (2.483). Cu excepţia anilor 2004, 2006, 2008, 2011 şi 2013, în fiecare an a fost înregistrat un număr de decese mai mare decât în anul precedent.  

Comentarii