Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un ieșean milionar în euro după un câștig la Loto a ajuns după gratii

GALERIE
mihai cazacu
  • mihai cazacu
- +

De-a dreptul incredibil: unul dintre cei mai norocoşi ieşeni din ultimul deceniu, bărbatul care, acum câţiva ani, câştiga 3,8 milioane de euro la Loto 6/49, este investigat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Mihai Cazacu a fost reţinut alaltăieri pentru 24 de ore de procurorii de la Crimă Organizată, însă eliberat de judecători, fiind cercetat sub control judiciar. Pentru Cazacu, câştigul la Loto a fost mai degrabă un blestem. A făcut tot felul de afaceri păguboase şi, colac peste pupăză, a mai fost şi condamnat în dosar.

Dosarele penale se ţin scai de un ieşean devenit milionar în euro după ce a câştigat la Loto 6/49. Mihai Cazacu a nimerit cele şase noroase în 2008, atunci când în conturi i-au intrat 3,8 milioane de euro. De atunci, a avut parte numai de belele. A pierdut o mare parte din sumă în urma unor investiţii neinspirate, a fost condamnat pentru o bătaie cu interlopi, cercetat pentru evaziune fiscală şi conducere cu alcoolemie, a fost bătut din cauza unore presupuse datorii.

Cireaşa de pe tort a venit la finele săptămânii trecute, când la uşa lui Mihai Cazacu au venit procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiu­ni­lor de Crimă Organizată şi Tero­rism (DIICOT) Iaşi. Noro­cosul de la Loto a fost săltat de jandarmi şi dus la audieri, unde a aflat că este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Mihai Cazacu, alături de fratele său Petrică, dar şi de un anume Dumitru Codre, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. Cei trei au fost prezentaţi şi Tri­bunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă, judecătorii stabilind să fie cercetaţi sub control judiciar. 

Potrivit unor informaţii, ancheta din acest caz este foarte complexă, vizate fiind şi mai multe persoane de etnie romă care au fost de acord să intre în reţeaua de evaziune fiscală.

La finele săptămânii trecute, poliţişti de la Satu Mare, Bacău, Braşov şu Buzău, coordonaţi de DIICOT, au efectuat 22 de per­cheziţii domiciliare la persoanele bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În perioada 2010-2013, membrii grupării ar fi acţio­nat pe raza mai multor judeţe din ţară pe linia evaziunii fiscale şi spă­lării banilor. Din cercetări a re­zultat că societăţile comerciale im­plicate ar fi acţionat pe trei paliere infracţionale şi ar fi creat pe fiecare palier circuite fictive de fac­turi fiscale, care aveau ca obiect prestări de servicii în domeniul construcţiilor şi reabilitării de drumuri judeţene, naţionale şi auto­străzi“, susţin anchetatorii.

Oamenii legii au mai arătat că suspecţii ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive care atestau închirierea nereală a unor utilaje de construcţii, scopul fiind deducerea ilegală de TVA. Prejudiciul total ce ar fi fost creat de cei implicaţi în reţea ar fi de 6 milioane de lei, au mai precizat procurorii. În total, nouă persoane sunt cercetate acum sub control judiciar în acest caz, cu tot cu cei trei inculpaţi eliberaţi de instanţă.

Cum să devii, din milionar, şi sărac şi infractor

Mihai Cazacu are deja două condamnări la activ, ambele pentru fapte comise după ce a devenit milionar în euro. Ieşeanul mai are în lucru un dosar, după ce s-ar fi urcat băut la volan, şi mai este parte vătămată într-un dosar de violenţă, unde acuză că ar fi fost bătut de interlopi cărora le-ar fi datorat bani.

Acum câţiva ani, Cazacu a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în forma stopajului la sursă, după ce nu a mai putut să îşi plătească taxele la stat. Pedeapsa de un an şi nouă luni de închisoare a fost una rezultantă, Cazacu mai fiind condamnat şi pentru ultraj contra bunelor moravuri după ce s-a bătut cu interlopi din clanul Gangal.

Cea din urmă faptă a avut loc pe 9 ianuarie 2010. În acea zi, Con­stantin Gangal, membru unul clan de infractori din Iaşi, l-a sunat pe milionarul de la Loto pentru a-i cere cu împrumut o maşină de lux. Cei doi, împreună cu alte două persoane, s-au întâlnit în oraşul Târ­gu Frumos, unde au consumat bău­turi alcoolice până la miezul nopţii. Ulterior, într-un alt local, ieşenii au început să se certe.

„După schimbul de replici, învinuiţii s-au ridicat de la masă, s-au îmbrâncit şi lovit reciproc cu pumnii, cu piese de veselă şi mobilier. Clienţii din bar au fugit, iar barmanii s-au ascuns după bar“, au arătat procurorii.

În luna martie 2014, Mihai Cazacu a fost oprit de poliţişti în timp ce conducea un Audi Q7 în stare de ebrietate. Atunci, a refuzat să i se recolteze probe biologice şi a sărit la bătaie la poliţişti.

„Faptele de care sunt acuzaţi clienţii mei au fost săvârşite în anul 2010. Despre acestea procurorii au aflat în anul 2012, fiind deschis un dosar penal în acest sens. Mi se pare abuziv ca după 5 ani de zile clienţii mei să fie percheziţionaţi, chemaţi la DIICOT Iaşi, să li se schimbe calitatea din suspect în inculpat, să fie reţinuţi şi trimişi în instanţa cu propunere de arestare, totul petrecându-se în aceeaşi zi. Mă bucură soluţia instanţei, şi observ că arestul preventiv începe să nu mai fie regulă în România, ci excepţie“, ne-a de­clarat avocatul Razvan Huţanu, apă­rător în dosar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri