De Business

Punem punctul pe știi

N

Urmează o serie de noi disponibilizări la Poştă? La oficiile din tara au fost trimise comisii de verificare!

N

joi, 24 aprilie 2014, 01:50
4 MIN
 Urmează o serie de noi disponibilizări la Poştă? La oficiile din tara au fost trimise comisii de verificare!

\N

Anul trecut în urma unei acţiuni similare a avut loc un proces masiv de concedieri. Sindicatul lucrătorilor poştali a stabilit un amplu calendar de proteste.

Lucrătorii poştali din toată ţara vor începe de mâine o gamă amplă de proteste împotriva directorului general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Ion Smeeianu, şi a echipei sale de conducere. Protestele sunt organizate de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) care s-a arătat nemulţumit de salariile şefilor CNPR şi de deciziile manageriale defectuoase care îi dezavantajează pe salariaţii operativi. În plus, sindicaliştii reclamă salariile foarte mici pe care le primesc raportat la volumul de muncă şi timpul pe care îl petrec la serviciu. În plus, în luna martie, la nivel naţional au fost trimise comisii în Oficiile Judeţene de Poştă pentru a efectua noi normări în urma cărora, cel mai probabil, se va recurge la un nou program de disponibilizări. Calendarul acţiunilor de protest ale SLPR conţine de la pichete şi mitinguri locale până la acţiuni de grevă japoneză sau greva foamei. Mâine va fi organizată prima acţiune, reprezentanţii SLPR urmând să expună problemele cu care se confruntă lucrătorii poştali membrilor Comisiei de Dialog Social. Ulterior, pe tot parcursul lunii mai, sunt programate diferite acţiuni prin care sindicaliştii CNPR vor atrage atenţia conducerii expunându-şi nemulţumirile legate de managementul directorului Smeeianu. Pe 7 mai sunt programate pichete judeţene la prefecturi şi la CNPR, pe 10 mai a fost stabilit un miting la Prefectură, iar în săptămâna 12 – 16 mai va fi organizqată o acţiune de informare a populaţiei cu privire la motivele de nemulţumire ale lucrătorilor poştali. Totodată, pe 13 mai, a fost programată o grevă japoneză în sediile CNPR din toată ţara, pe 15 mai pichete la Oficiile Judeţene de Poştă şi la CNPR, pe 17 mai va avea loc un miting la nivel naţional în Bucureşti, iar începând cu 19 mai lucrătorii poştali vor intra în greva foamei. Ulterior vor fi organizate şi conferinţe de presă în care se vor prezenta date privind numărul participanţilor, locul desfăşurării sau starea greviştilor, potrivit calendarului SLPR.

 
 
Directorul are un salariu de 6.000 de euro
 
 
Motivele organizării acestei serii de acţiuni sunt legate, în general, de „«realizările» actualului management”, potrivit SLPR. Sindicaliştii fac referire la activitatea întreprinsă de directorul CNPR Ion Smeeianu de când a preluat frâiele instituţiei, respectiv din 2012: „Scăderea continuă a cifrei de afaceri a CNPR, scăderea personalului operativ, creşterea numărului de personal de conducere şi funcţional, încălcarea repetată a prevederilor contractului colectiv de muncă sau creşterea remuneraţiei managementului, peste nivelul la care este plătit un manager general, în companii poştale naţionale, din ţările dezvoltate din Europa”. Anul trecut, Smeeianu a confirmat că primeşte lunar, net, 6000 euro, din care 5000 euro salariu şi 1000 euro în calitate de membru CA, sumele fiind stabilite printr-o hotărâre AGA. Totodată, Smeeianu declara la acel moment că motivul pentru care primeşte aceşti bani este „stresul funcţiei” pe care o deţine. În acest context, sindicaliştii acuză că de când e Smeeianu în funcţie, veniturile lunare ale CNPR au scăzut de la 110 milioane lei la 90 milioane lei, în timp ce pe principalul segment de activitate, „poşta de scrisori”, dacă în 2012 se transportau lunar circa 35 milioane de trimiteri, acum se mai transportă doar 20 milioane. În plus, sindicaliştii notează că „în ciuda nenumăratelor sesizări, reţeaua poştală nu are consumabilele necesare prestării activităţii, nu are infrastructura IT şi de comunicaţii, timpul de aşteptare al clientului la ghişeu fiind de multe ori de zeci de minute, clădirile se prăbuşesc pe salariaţi şi pe clienţi, nu există personal pentru curăţenie şi nu există nici măcar elementarele genţi pentru factorii poştali”. Alături de aceste nemulţumiri, sindicaliştii susţin că de când se află la conducere actualul director, condiţia de salariat a lucrătorului poştal s-a degradat continuu, între conducere şi sindicalişti a fost permanent o lipsă a dialogului social iar managerul Smeeianu a avut „o atitudine duplicitară”. „Ziarul de Iaşi” a solicitat un punct de vedere din partea directorului CNPR, însă până la închiderea ediţiei nu a oferit niciun răspuns.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii