CARTE

vineri, 16 noiembrie 2007, 16:56
8 MIN
 CARTE

 

EDITURA ALL

 

 „Mistere in Roma Antica. Publius Aurelius vol. IV Cui prodest" de Danila Comastri Montanari

Cine cauta adevarul asupra unei crime, trebuie sa inceapa intotdeauna prin a se intreba: cui prodest? cui ii foloseste?"

Roma, iarna anului 46 d. Hr. Un asasin nemilos omoara pe rind sclavii din domus a lui Publius Aurelius. Singurele indicii pe care patricianul reuseste sa le gaseasca sint o urma insingerata si o piesa de latrunculi, vechiul sah roman. Intr-adevar, prea putin pentru a descoperi un mobil, a urma o pista, a gasi un vinovat. Aurelius, insa, nu are de ales: trebuie sa joace totul pe o carte si sa-l demaste pe ucigas. Chiar si cu pretul vietii sale…

 

 

 

„Mistere in Roma Antica. Publius Aurelius vol. V Spes: Ultima Zeita" de Danila Comastri Montanari

Roma, anul 46 dupa Christos. Senatorul Statius este invitat de onoare la un banchet oferit de consulul Paulus Metronius. Printre ceilalti invitati, Publius Aurelius isi regaseste doi prieteni din copilarie pe care nu-i mai vazuse de mult timp. Este o ocazie potrivita pentru a-si aminti impreuna intimplari din trecut, povesti de dragoste, averi si prabusiri … Cind, insa, unul dintre cei doi prieteni cade ucis de o misterioasa mina ucigasa, Aurelius isi va da seama ca in acei ani ai tineretii, aparent dati uitarii, se afla, inca necunoscut, un secret care ascunde singe, moarte si razbunare …

In decorul lumii romane a secolului I d. Hr., reconstituit cu rigoarea istoricului si cu inefabilul pitoresc al artistului, inteligentul, cultivatul si bogatul senator Publius Aurelius Statius este pus sa dezlege misterele unei crime terifiante.

 

 

„Mistere in Roma Antica. Publius Aurelius vol. VI In corpore sano" de Danila Comastri Montanari

Anul 47 d.Hr. O nenorocire neasteptata, o intimplare funesta se abate asupra comunitatii evreiesti din urbe: tinara Dinah, fiica negustorului Mordechai, isi pierde viata, avortind un fiu ilegitim, fructul dragostei sale cu un goy, un pagin.

Lovit in sentimente si onoare, Mordechai se adreseaza lui Publius Aurelius, pentru ca  individul sa fie gasit responsabil si pedepsit pentru moartea lui Dinah. Publius accepta cazul, a carui rezolvare o vede foarte clar.

Ce s-a intimplat in realitate cu nefericita evreica? Cine este goy-ul care a lasat-o insarcinata? Este vorba oare de o crima?

 

 

 

 

EDITURA HUMANITAS

 

"Jurnal de idei" de Constantin Noica

Colectia Memorii. Jurnale. Convorbiri/ Editie noua/ Text stabilit de Thomas Kleininger, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Sorin Vieru/ Indice de nume si de lucrari de Victor Barsan

Notatiile Jurnalului – acumulari de atelier in vederea unor viitoare carti, incercari succesive de definire si nuantare a ideilor filozofice proprii, cugetari, aforisme, comentarii de lectura, insemnari autobiografice – dau simultan o impresie de policromie si coerenta.

Autorul isi alimenteaza si verifica ideile-obsesie recurgind la cele mai diverse discipline, de la matematica si logica pina la stiintele naturii, teologie sau arte, dar in desfasurarea aceasta speculativa exista o perfecta armonie interna.

Jurnalul de idei este cea mai buna introducere in gindirea lui Noica, in sistemul sau filozofic si chiar in Weltanschauung-ul si psihologia sa.

 

 

"Crimele Revolutiei Franceze" de Bronislaw Baczko

Seria Istorie/ Traducere din franceza de Teodora Cristea

La 9 termidor, Conventia ii scoate in afara legii pe Robespierre, Saint-Just si acolitii lor; o zi mai tirziu, calaul Parisului ii ghilotineaza. Franta intra intr-o perioada tulbure, marcata de o dilema inedita: cum se poate opri Teroarea, instaurata de aceeasi Conventie cu saisprezece luni in urma, fara ca procesul ei sa fie totodata unul al Revolutiei insesi; cum se pot ierarhiza raspunderile, deosebind intre simplii executanti si autorii decretelor si ordinelor, pentru a-i pedepsi pe adevaratii vinovati; cum a fost cu putinta ca Revolutia, intemeiata pe doctrina Luminilor, pe ideea de libertate si respectare a drepturilor omului, sa esueze in vandalism.

Termidor devine astfel paradigmatic pentru toate revolutiile al caror model a fost Revolutia Franceza: el reprezinta momentul in care o revolutie este somata sa-si recunoasca esecul, ca sa poata curma tragedia sociala, crimele si minciunile care se acumuleaza ducind la un rau tot mai mare si mai greu de inlaturat. Experienta cruda a revolutiilor comuniste confirma cu prisosinta acest scenariu.

 

 

"Hitler, Regele Carol si maresalul Antonescu. Relatiile germano-romane (1938-1944)" de Andreas Hillgruber

Seria Istorie/ Traducere din germana de Maria Alexe/ Editia a II-a si studiu biobibliografic de Stelian Neagoe

In limbajul rece al documentelor inedite de arhiva – care au alcatuit baza informatiei sale -, Andreas Hillgruber reconstituie faptele fierbinti ale celei mai controversate perioade din istoria contemporana a Romaniei: anii 1938-1944. Si o face dintr-o perspectiva strict limitata la problema relatiilor romano-germane.

Numai ca – si aici se arata adevarata calitate a istoricului german – in acest decupaj se vede parca intreaga epoca, ai carei "actori", protagonisti sau figuranti, prinsi in plasa evenimentelor, incearca sa le influenteze cursul fara a reusi totdeauna sa stapineasca si consecintele propriilor actiuni.

Dainuirea multora dintre aceste consecinte pina in zilele noastre face ca actualitatea cartii de istorie a lui Hillgruber sa fie cu atit mai stringenta.

 

 

"Ungurii. Timp de un mileniu invingatori in infrangeri" de Andreas Hillgruber

Seria Istorie/ Traducere din germana de Maria Nastasia si Ion Nastasia/ Editia a II-a revazuta

Abordind cu exemplara obiectivitate istoria Ungariei, cu luminile si umbrele ei, Paul Lendvai analizeaza si interpreteaza cu maturitate, luciditate si spirit critic toate reperele – controversate si paradoxale – ale acesteia: aparitia ungurilor "barbari" in Europa secolului al IX-lea, regatul apostolic al Arpadienilor, dezastrul mongol din 1241, epoca eroica a Huniazilor, catastrofa de la Mohacs, bilantul funest al stapinirii turcesti, Ungaria in umbra monarhiei habsburgice, lupta pentru libertate din veacurile al XVI-lea – al XIX-lea, dualismul austro-ungar, Trianon, 1956…

Cum se explica rasunetul european al unei culturi ce a stat dintotdeauna sub semnul "singuratatii exceptionale" a limbii fino-ugrice care a plamadit-o? Cum poate fi comentat rolul iesit din comun jucat de unguri in ultimele decenii in comunitatea stiintifica internationala? Dar prezenta lor impresionanta in lumea artistica? Ce inseamna, in fond, spiritul maghiar?

 

 

 

 "Lectii particulare. Cum sa iei in serios viata sexuala" de dr. Cristian Andrei

Colectia Practic/ Editie noua/ Cuvint inainte al autorului

"(…) Probabil ca te consideri o persoana educata; esti si o persoana educata sexual? La urma urmei nu esti doar un animal, ca sa te impreunezi din instinct. Pentru a face dragoste – nu doar sex – iti sint necesare diverse maniere, diverse comportamente placute si sanatoase in acelasi timp. Iti sint necesare niste lectii: lectii particulare." (Dr. Cristian Andrei)

 

 

 

Humanitas Fictin

 

„Jurnalul pierdut al lui Don Juan" de Douglas Carlton Abrams

Colectia Raftul Denisei/ Traducere din engleza de Sanda Aronescu

* Unul dintre cele mai aclamate bestselleruri ale anului 2007

* Tradus in peste treizeci de tari in primele luni de la aparitie

Romanul isi poarta cititorii pe stradute dosnice, prin taverne obscure unde se aduna briganzi si prostituate, prin budoarele de un lux decadent ale faimoaselor curtezane, in aburii grei de alcool si alcov.

In aceasta fascinanta Sevillie a Secolului de Aur, Inchizitia ameninta sa domine totul cu umbra ei mohorata, in ciuda bogatiilor aduse de corabii din Lumea Noua.

Fara sa se lase intimidat de Inchizitie, Don Juan, un caballero pentru care viata nu merita traita in absenta iubirii patimase, sfideaza moartea cu fiecare noua aventura pe care o consemneaza intr-un jurnal secret.

"Senzuala, cinematografica, impletind intriga sociala cu analiza psihologica, povestea lui Don Juan sfideaza timpul." (Kirkus Reviews)

 

 

Al saptelea licorn" de Kelly Jones

Colectia Raftul Denisei/ Traducere din engleza si note de Carmen Patac

* Bestseller international, tradus in peste zece limbi

Alexandra Pellier, curatorul Muzeului Cluny, merge pe urmele licornului din celebra tapiserie gazduita aici pentru a descoperi la manastirea Sainte Blandine a saptea piesa din acest puzzle care a fascinat artisti, istorici si mistici timp de sute de ani.

Este oare licornul sedus de puritatea fecioarei? Exista si o parte damnata in "animalul de zapada"? Prinsa in aceasta febrila cautare de sensuri, Alexandra nu numai ca descopera povestea celor care au creat tapiseria, ci incepe sa-si traiasca propria poveste de dragoste.

"O lectura obligatorie pentru amatorii de mistere, de istorie, de arta si pentru romantici. Un roman scris impecabil." (Romance Reader’s Connection)

 

 

„Sirenele de pe Titan" de Kurt Vonnegut

Colectia Raftul Denisei/ Traducere din engleza si note de Ligia Caranfil

Tinarului Malachi Constant, cel mai bogat si mai depravat om din lume, i se ofera sansa unei calatorii interplanetare alaturi de o femeie frumoasa.

Desigur, invitatia ascunde o capcana, iar incredibila poveste a lui Malachi dezvaluie o viziune profetica pe care doar un scriitor de talia lui Kurt Vonnegut are curajul sa o imagineze.

Destinele personajelor se intersecteaza intr-o satira necrutatoare, dincolo de care cititorul poate intrezari o fabula complexa despre destinul umanitatii.

"Cea mai buna carte a lui Vonnegut, in care autorul se incumeta nu numai sa puna intrebari fundamentale despre fiinta umana, ci si sa ofere raspunsuri la ele." (Esquire)

 

 

 

 

EDITURA CURTEA VECHE

 

Povestiri mici si mijlocii" de Cosmin Manolache, Calin Torsan

In afara colectiilor

De un irezistibil umor trasnit (dar cu tilc) sint prezentarile pe care si le fac autorii unii altora in debutul capitolelor de "autor", ca nu stiu ce vedete din nu stiu ce emisiuni tv, sau ca pe albumele hip-hop mai "destepte". (…)

Cu o naturalete si o prospetime de invidiat, dublate de o candoare atasanta, ei nu cad in capcanele vulgaritatii. Minimalism antropologic? Sa zicem. Dar, inainte de orice, avem de-a face cu dorinta unor oameni tineri si nelinistiti de a intelege cine sint si pe ce lume traiesc.

Jucate, haioase, prozele – decupaje de real semnificativ – nu exclud un rafinament al simplitatii si un substrat grav. Caci nu doar propria identitate, ci resorturile umanului insusi sint atacate in aceste pagini aparent "minimaliste", fara pretentii "majore"…

 

 

De la coroana regala la Cercul Polar? Antologie" de Dan C. Mihailescu

In afara colectiilor

"Cine, cum si cit poate rezuma Ideea romaneasca? Am propus o Romanie prin citeva tipuri feminine deopotriva extraordinare, fiecare in felul, masura si splendoarea proprie, dar si reprezentative pentru "genomul" romanitatii in ansamblu.

De-o parte, asadar, Regina Maria, principesa Martha Bibescu, printesa Maria Cantacuzino-Enescu – feminitatea labirintica, de budoar imperial, de cealalta parte, in a doua hemisfera, tulburator complementara, Elisabeta Rizea si Anita Nandris-Cudla – marturii amutitoare de putere trupeasca si maretie sufleteasca, iar la mijloc, in purgatoriu, la vama "singelui alb", intelectual, Alice Voinescu, figura suferintei spirituale prin cazne fizice.

De la coroana regala la Cercul Polar feminitatea romaneasca straluceste, indura si nadajduieste cu sobra maretie a simplitatii ziditoare." (Dan C. Mihailescu)

 

 

„Himera credintei in Dumnezeu" de Richard Dawkins

In afara colectiilor

"Imaginati-va o lume lipsita de religie.

Fara atentate sinucigase, fara 11 septembrie sau 7 iulie, fara cruciade si vinatori de vrajitoare, comploturi, razboaie si separatisti, fara razboaie israeliano-palestiniene, masacre intre sarbi, croati si musulmani, persecutii ale evreilor sau atacuri nord-irlandeze.

Fara acei tele-evanghelisti cu costume stralucitoare si coafuri bufante, care le spun oamenilor despre banii lor ca <Dumnezeu vrea sa dati, pina la suferinta>.

Fara talibani care sa arunce in aer statui antice, fara executii publice ale celor care profereaza blasfemii si fara femei biciuite pentru crima de a-si fi aratat fata? O lume toleranta si rationala, care sa ia in calcul si posibilitatea ca Dumnezeu nu exista – sub nici o forma si pentru nici o religie". (Richard Dawkins)

Comentarii