10 argumente în favoarea motoarelor Diesel moderne*

miercuri, 06 noiembrie 2019, 12:47
4 MIN
 10 argumente în favoarea motoarelor Diesel moderne*

Scandalul emisiilor trucate de către Volkswagen i-a făcut pe unii clienţi să evite în ultima vreme motorizările diesel şi e păcat, fiindcă acum, cu normele Euro 5 şi Euro 6, motoarele diesel sunt mai curate ca niciodată, iar avantajele lor sunt incontestabile. 

(* Așa cum mă așteptam, acest articol a avut reacții foarte diverse – unele inflamate, altele de aprobare. Am decis să editez acest articol și să precizez faptul că e vorba de motoarele diesel moderne. Iar în acest caz trebuie să recunosc că cel puțin un sfert de argument dispare – noile motoare diesel nu sunt mai simple constructiv decât cele pe benzină. Dar asta nu înseamnă că nu sunt mai puțin durabile.)

Pe scurt, au un consum mai mic, sunt mai eficiente, mai puternice, mai durabile şi mai puţin periculoase decât motoarele pe benzină. Mai mult, motoarele diesel emit mai puţin CO2 decât cele pe benzină (un VW Golf, motor benzină 1.5 Euro6 are emisii de 116 g/km de CO2, în vreme ce la un Mercedes Clasa A, diesel 1.5 turbo, Euro6, emisiile sunt de 108 g/km de CO2).

Iată o listă mai detaliată a avantajelor motoarelor Diesel:

1. Motoarele Diesel au un consum de combustibil mai redus

O maşină cu motor diesel are un consum cu 25-30% mai mic decât una cu motor pe benzină. Ba chiar s-a demonstrat că performează la acest capitol mai bine decât unele dintre vehiculele hibrid benzină-electric.

2. Motoarele Diesele sunt mai eficiente

Combustibilul Diesel este mai dens şi cu o valoare energetică mai mare decât benzina. Motorul diesel reuşeşte să obţină mai multă energie dintr-un litru de combustibil decât motorul pe benzină.

3. Motoarele Diesel sunt mai puternice

Un motor diesel produce mai multă forţă, are un cuplu mai mare decât un motor pe benzină, la o turaţie mai mică. Exemplu pentru aceeaşi cilindree (1.5 litri) – motorul pe benzină are un cuplu maxim de 200 Nm, iar pe motorină 260 Nm.

(*) 4. Motoarele Diesel sunt mai durabile

Fiindcă sunt mai simple constructiv decât cele pe benzină, motoarele Diesel sunt mai fiabile şi mai solide. (*de fapt, motoarele diesel moderne sunt foarte complexe constructiv).  La motoarele Diesel aprinderea nu se realizează prin scânteie, ci prin compresie, aşa că nu e nevoie de bujii şi de toată instalaţia electrică aferentă acestora, de voltaj mare. De accea nici nu emit unde de radio frecvenţă, care pot afecta celelalte sisteme electronice ale maşinii.

5. Motoarele Diesel sunt mai puţin periculoase

Sunt mai multe motive pentru care motoarele Diesel oferă mai multă siguranţă decât cele pe benzină. Mai întâi, motorina se aprinde mult mai greu decât benzina şi în caz de accident nu există pericol de explozie a rezervorului. De asemenea, motorina nu emite vapori care să poată lua aprinde de la o scânteie şi să ia foc motorul.

6. Motoarele Diesel emit mai puţin CO2

Exemplul prezentat mai sus este edificator: la aceeaşi cilindree, cu noile tehnologii Euro 6, motorul diesel are emisii mai mici de dioxid de carbon decât cel pe benzină.

7. Emisiile de monoxid de carbon sunt mult mai mici decât la cele pe benzină

Acesta este şi motivul pentru care motoarele Diesel sunt folosite în medii în care folosirea celor pe benzină ar fi fatală (în mine, submarine).

8. Maşinile cu motoare diesel au costuri mai mici

Un recent studiu american a arătat că, pe o perioadă de 5 ani, costurile unui proprietar de maşină Diesel au fost cu 7000 de dolari mai mici decât cele ale unui proprietar de maşină pe benzină.

9. Motoarele Diesel funcţionează la o temperatură mai mică

Fiindcă sunt mai eficiente decât motoarele pe benzină şi folosesc cu 40% mai puţin combustibil pentru a produce aceeaşi putere, căldura reziduală este mai mică.

10. Dieselul comprimă doar aer, aşa că nu se pot forma depuneri de monoxid de carbon şi hidrocarburi nearse în cilindri

În faza de compresie, la motorul pe benzină în compartimentul cilindrului se află aer şi benzină. Cel diesel comprimă doar aer, iar când acesta este comprimat la maximum, este injectat combustibilul, care se autoaprinde. De accea nu se pot crea depunerile menţionate mai sus, iar performanţele motorului nu scad.

 

Lista cu motive pentru care motoarele Diesel sunt mai bune decât cele pe benzină ar putea continua (publicaţia Diesel Power Magazine a întocmit o listă cu 50 de astfel de motive), dar ne vom opri aici fiindcă şi doar aceste 10 motive sunt suficiente pentru ca un potenţial client să nu evite din start motorizările Diesel doar din cauza scandalului VW. 

 

Comentarii