Advertorial

11 pasi spre o casa cu consumuri mici

luni, 18 noiembrie 2019, 14:10
4 MIN
 11 pasi spre o casa cu consumuri mici

Energie primara este scumpa, la fel si apa, iar o casa cu consumuri mici este greu de obtinut, mai ales in Romania, unde inregistram anual 5-6 luni cu vreme rece. Conform statisticilor oficiale, in medie cam 23% din cheltuielile lunare ale unei gospodarii sunt cheltuieli cu utilitatile: energie electrica, gaz, apa (si canalizare), combustibil. Daca nu luam in calcul combustibilii / transportul, partea cea mai neplacuta este ca, daca nu am cheltui acesti bani pentru confortul nostru, am trai in conditii foartre neplacute, mai ales pe timp de iarna, cand fenomenele meteo ne pot transforma casele in niste spatii reci si umede, asemanatoare unor pesteri.

Asadar, ce putem face pentru a avea o casa cu consumuri mici, confort si igiena in acelasi timp? Pe scurt: trebuie sa implementam cam aceleasi principii ca la orice cladire verde. Daca casa ta este deja construita sau locuiesti la bloc, poti avea in vedere imbunatatiri in acelasi spirit.

Economii la energie electrica obtii astfel:

  1. Cat mai multa lumina naturala. Feretrele largi, fara draperii pe timpul zilei, cu perdele diafane si jaluzele folosite doar pe timpul noptii, permit patrunderea luminii naturale pana in cel mai indepartat colt al camerei.
  2. Decoratiuni deschise la culoare, care reflecta lumina naturala.  Iluzia de spatiu este determinata de lumina reflectata de pe suprafetele peretilor. De aceea, este important sa te gandesti la culoarea lor în primul rand. Oglinzile reflecta lumina si de aceea sunt unul dintre cele mai bune si ieftine elemente de decor, perfecte pentru a extinde spatiul si a mari aportul de lumina naturala.
  3. Electrocasnice din clase superioare energetic. Fiecare electrocasnic are, gratie noilor reglementari europene, eticheta energetica. Cand cumperi un nou frigider sau o noua masina de spalat, ai grija de fie in clasa A sau A+. Asta echivaleaza cu un consum anual mic de energie electrica si se va reflecta in facturile tale lunare.
  4. Instalarea de panouri fotovoltaice (se poate si la bloc!), sau orice tip de sistem care capteaza energia solara sau eoliana. Energia solara devine din ce in ce mai populara in intreaga lume. În zilele noastre, aproape toata lumea poate solicita o sursa independenta de energie verde (panouri fotovoltaice, sisteme solare-termodinamice sau alt tip). Costul intial mare al echipamentelor este amortizat in cativa ani prin neplata energiei sau gazului din retea, iar ulterior nu vai mai avea consumuri aproape deloc – depinde si de tipul de echipament pentru care optezi.
  5. Inlocuirea becurilor incandescente cu becuri tip LED. Inlocuieste-le rand pe rand, pentru a nu face investitii foarte mari, mai intai in camerele cele mai folosite din casa, cum sunt bucataria si livingul. Investitia se va amortiza in cateva luni, iar apoi vei avea consumuri de pana la 6 ori mai mici, suficient pentru a absorbi inflatia si cresterile de tarife la energie electrica.

Economii la consumul de combustibili fosili (gaze):

  1. Termoizolatie corespunzatoare tipului de zidarie si amplasarii apartamentului /casei. Pentru o verificare cuprinzatoare a pierderilor de caldura ale unei case sau apartament, este important sa verifici cat de atent au fost finalizate toate lucrarile de termoizolatie. Pot exista decalaje între tavan si pereti sau între pereti si acoperis. De asemenea, pot exista probleme în izolatia acoperisului. Pentru a identifica defectele de etanseitate a peretelui exterior, se verificarea etanşeitaţii prin testul Blower Door.
  2. Ferestre cu indice de rezistenta termica ridicata si protectie solara inclusa, gen casa cu sera care este una dintre modelele de case sustenabile prezentate pe Sporulcasei.ro, construite de arhitectul danez stabilit la Berlin, Sigurd Larsen.
  3. Asigurarea etanseitatii casei, fara a uita insa de aerisirea regulata, pentru improspatarea aerului.
  4. Termostate de ambient pe care le poti gasi intr-o gama variata si sonde de exterior care sunt compatibile numai cu centralele termice a caror interfata permit folosirea unui senzor extern de temperatura si care va functiona in concordanta cu temperatura de afara.

Economii la apa (si canalizare):

  1. Economizoare /aeratoare la orice robinet din casa. In magazinele de profil poti gasi  diferite tipuri de economizoare de apa temporizat, care au capacitatea de a reduce consumul de apa de la 7,1 l/min la 1,13 l/min.,  
  2. Fii atent la propriile obiceiuri si lasa robinetul deschis doar atunci cand este nevoie. Pentru a economisi apa de la instalatiile sanitare, examineaza toate instalatiile sanitare. O simpla scurgere de la un robinet poate duce la pierderi de pana la 24 de litri (sau 720 litri de apa pe luna), fara a mentiona optiunea cand apa nu curge doar de la robinet, ci si de la instaltiile defecte. De asemenea, nu folosi apa potabila acolo unde nu este nevoie: pentru udat peluza sau spalat masina, poti folosi si apa de ploaie, de exemplu, daca stai la casa.

Despre toate acestea si multe alte proiecte, materiale si solutii pentru casa su gradina, vei gasi informatii detaliate pe Sporulcasei.ro.

 

Comentarii