Sărbătoare la Universitatea Tehnică, până pe 19 noiembrie

205 ani de când Asachi ţinea la Iaşi primul curs de inginerie în limba română

joi, 08 noiembrie 2018, 02:56
2 MIN
 205 ani de când Asachi ţinea la Iaşi primul curs de inginerie în limba română

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) sărbătoreşte până pe 19 noiembrie împlinirea a 205 ani de când Gheorghe Asachi a ţinut la Iaşi primele cursuri de inginerie în limba română. Cu această ocazie, conducerea Politehnicii ieşene îşi va premia profesorii şi cercetătorii care au obţinut rezultate deosebite, organizând totodată şi o serie de evenimente dedicate studenţilor.

Sâmbătă, Fundaţia Universităţii Tehnice va desfăşura, împreună cu echipe de studenţi, o competiţie de Treasure Hunt, câştigătorii urmând să primească premii şi bani, iar marţi, pe 13 noiembrie, vor fi premiate cele mai bune fotografii realizate în cadrul concursului „Studenţia la Universitatea Tehnică“, concurs care s-a derulat luna trecută. Tot marţi, conducerea TUIASI va participa, de la ora 14, în Sala de Conferinţe a TUIASI din clădirea Rectorat, la prima ediţie a unui seminar la care vor participa atât reprezentanţi ai mediului universitar, cât şi ai companiilor ieşene, întâlnirea având denumirea de „Parteneriate în cercetare, dezvoltare şi inovare“.

„Ne mândrim cu faptul că sâmburele Politehnicii ieşene a fost sădit în 1813, de către cel al cărui nume ne onorează să îl purtăm, Gheorghe Asachi, care, la examenul de absolvire din 1818, a consemnat «primul triumf al instrucţiunii în limba română». Zilele TUIASI sunt un moment în care ne amintim de istoria învăţământului tehnic din Iaşi, adesea nedrept de tumultoasă, marcată de întreruperi şi desfiinţări, dar şi de o mare rezistenţă a celor care credeau în educaţia inginerească“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul Zilelor TUIASI va avea loc pe 14 noiembrie, în Aula Magna „Carmen Sylva“ din Copou. Cu această ocazie, de la ora 10, Politehnica îşi va premia cercetătorii şi profesorii, vor fi premiate cele mai bune echipe de cercetare, cei mai buni cercetători şi cele mai bune proiecte de la universitate, fiind decernate totodată şi titlurile de „Profesor Emerit“ şi vor fi omagiaţi Profesorii Seniori.

Pe 15 noiembrie este programat „Simpozionul de Istoria Învăţământului şi a Ştiinţelor Tehnice“, dar şi inaugurarea unui Centru modern de învăţare – REMEDIUM. Sala, modernizată la cele mai noi standarde, se află în Campusul „Tudor Vladimirescu“, la parterul căminelor T5-T6.

Pe 16 noiembrie, în Aula Magna „Carmen Sylva“, TUIASI va marca „100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Generale a Inginerilor din România“, asociaţie înfiinţată în ultimul an al Primului Război Mondial.

Comentarii