278 de rezidenţi ieşeni, recrutaţi în spitalele din prima linie. Pregătiri intense pentru cazul în care evoluţiile se vor agrava

joi, 19 martie 2020, 02:57
2 MIN
 278 de rezidenţi ieşeni, recrutaţi în spitalele din prima linie. Pregătiri intense pentru cazul în care evoluţiile se vor agrava

Centrul universitar Iaşi pune în prima linie 278 de rezidenţi care vor ajuta personalul medical din unităţile medicale din Moldova în funcţie de suprasolicitările cauzate de tratarea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. 

Astfel, conform primului ordin semnat în starea de urgenţă de Guvern, 166 de rezidenţi la specialitatea anestezie şi terapie intensivă, 52 de la medicină de urgenţă şi 60 de la boli infecţioase s-au prezentat ieri la ora 12 la centrele de îndrumare pentru a fi incluşi în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează. Mai mult, studenţii de la UMF Iaşi se pot înscrie, dacă sunt cel puţin în anul al IV-lea, ca voluntari pentru a contribui la efortul personalului medical din spitalele din Iaşi, iar listele în acest sens au fost deschise.
 
Conform deciziei la nivel naţional luată alaltăieri, şi rezidenţii de la specialităţile medicină internă şi de familie întrerup stagiile de pregătire şi se prezintă la DSP pentru a fi repartizaţi la Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi. „La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăţilor de medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale. Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ unde există şcoli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutaţi vor desfăşura activităţi de sprijin doar în cazul depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale. Comitetele judeţene şi locale de urgenţă se vor asigura de cazarea şi hrănirea studenţilor şi elevilor recrutaţi“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi, preluând un mesaj de la Ministerul Afacerilor Interne. La nivelul centrului universitar Iaşi există în momentul de faţă circa 2.400 de rezidenţi.

Comentarii