5 lucruri mai puțin știute din istoria Cupei Mondiale

miercuri, 30 noiembrie 2022, 14:00
3 MIN
 5 lucruri mai puțin știute din istoria Cupei Mondiale

Odată la patru ani, omenirea își îndreaptă atenția și energia către Campionatul Mondial de Fotbal, care este de departe cea mai urmărită competiție sportivă de pe planetă. Și cum în acest an avem parte de cea de-a 22-a ediție a Cupei Mondiale, este momentul oportun pentru a prezenta 5 lucruri mai puțin știute din istoria turneului final.

Anglia a refuzat participarea la primele trei ediții ale Cupei Mondiale

În 1928, națiunile britanice s-au retras din FIFA în urma unei dispute privind plățile către jucătorii amatori. Anglia a refuzat să efectueze deplasarea în Uruguay în 1930, considerând că este prea bună pentru această competiție. Naționala leilor a bifat prima prezență la Cupa Mondială abia în anul 1950. În această ediție, Anglia este a doua favorită la câștigarea turneului, după Brazilia, iar pasionații pot prinde o cotă bună și un bonus Winmasters dacă vor alege să mizeze pe acțiunea de la turneul final din Qatar.

Prima ediție a Cupei Mondiale s-a desfășurat într-un singur oraș

Vizitarea țărilor gazdă ale Cupelor Mondiale reprezintă una dintre cele mai frumoase experiențe pe parcursul unui turneu final. Chiar dacă nu au bilet pentru a merge pe stadion, suporterii pot asista la nenumăratele evenimente și petreceri conexe, amestecându-se cu turiști din toate colțurile lumii. Ei bine, în anul 1930, atunci când s-a organizat prima Cupă Mondială, toate cele 18 partide s-au desfășurat în Montevideo, pe trei stadioane din capitala Uruguayului, cel mai mare dintre acestea având o capacitate de 90.000 de locuri.

Cupa Mondială determină creșterea natalității

Cupa Mondială generează un boom demografic în cadrul țărilor gazdă. Deși poate părea că este o glumă, statisticile înregistrate în Germania, în 2006, nu fac decât să dovedească acest lucru. Rata natalității a crescut cu 10% la 9 luni după mondialul organizat în urmă cu 16 ani, în condițiile în care rata normală de creștere este de sub 1%. Se pare că acest lucru este cauzat de consumul crescut de alcool, dar și de starea de euforie pe care o resimt oamenii pe parcursul competiției. Cercetătorii ne spun că bucuria și fericirea pot stimula eliberarea unor hormoni de către femei care le cresc și mai mult șansele de a rămâne însărcinate.


 
Jumătate din locuitorii planetei urmăresc Cupa Mondială

Cu peste opt miliarde de oameni pe Pământ, este greu de crezut că mai mult de jumătate din populație va urmări Cupa Mondială, dar este lucru este foarte probabil să se întâmple. Aproape 3,2 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit cel puțin un minut din Cupa Mondială din 2010. Numărul reprezenta aproximativ 46% din populația planetei la vremea respectivă, o performanță de care nicio altă competiție sportivă nu se poate apropia. Cifrele au fost culese de FIFA, care estimează că ediția din Qatar va fi vizionată de peste 5 miliarde de oameni, deoarece drepturile de televizare s-au vândut mai bine ca niciodată și internetul a devenit mult mai accesibil decât a fost vreodată.

Prima ediție a Cupei Mondiale de fotbal feminin a avut loc în 1991

Istoria fotbalului feminin este mult mai scurtă decât cea a omologilor lor masculini. Cupa Mondială feminină a fost organizată doar de opt ori: prima ediție a avut loc în 1991, iar meciurile au durat câte 80 de minute. SUA este echipa de bătut în fotbalul feminin, după ce a reușit să câștige de 4 ori prestigiosul trofeu.

 

Comentarii