500 de elevi au rămas fără şcoală. Se putea întâmpla o catastrofă dacă incendiul ar fi fost ziua

sâmbătă, 02 februarie 2019, 02:50
3 MIN

Incendiul care a mistuit Şcoala Gimnazială Lunca Cetăţuii ieri-noapte (între 31 ianuarie şi 1 februaie) îi va obliga pe elevi, după vacanţa intersemestrială, să înveţe, cel puţin până la finalul anului, în alte şcoli, în acest moment vehiculându-se că aceştia vor fi transferaţi către Şcoala „Nicolae Iorga“ nr. 42 din zona CUG. 

Şcoala care a ars a fost proaspăt renovată, fiind inaugurată oficial chiar la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, primind numele de „Comandor Alexandru Cătuneanu“, iar lucrările, conform proiectului, ar fi trebuit finalizate complet la mijlocul acestei luni. Reabilitarea şcolii începuse în luna iunie a anului 2018, acestea fiind finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, însă cei aproape 500 de elevi nu s-au putut bucura foarte mult de noua şcoală.

ISJ: Nu e o urgenţă

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Sabina Manea, inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie şi inspector şcolar pentru limbi moderne, a afirmat că, într-adevăr, copiii de la Lunca Cetăţuii nu au făcut astăzi cursuri, însă, având în vedere că urmează vacanţa intersemestrială, situaţia copiilor de acolo nu reprezintă acum o urgenţă. „În momentul în care vom avea un răspuns corect formulat şi complet, vom transmite decizia. Deocamdată, urmează, după cum bine ştiţi, o săptămână de vacanţă. Se va lua o decizie în acest sens, însă nu este o urgenţă să se ia o decizie astăzi“, a menţionat Sabina Manea.

În cazul incendiului s-au sesizat şi reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi. Aceştia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să aloce în regim de urgenţă bani pentru refacerea corpului de clădire afectat, unitatea aflându-se în acest moment în imposibilitatea de a găzdui cursuri până la sfârşitul anului şcolar în curs. „Elevii de la Şcoala Lunca Cetăţuii nu vor mai putea face ore acolo după vacanţă. Şcoala este compromisă. Din câte am înţeles, se încearcă relocarea elevilor în Iaşi, iar cea mai vehiculată variantă este Şcoala 42. Vom vedea ce va fi! Noi am trimis un mesaj doamnei Ecaterina Andronescu, cu fotografii de acolo, prin care o rugam să urgenteze o eventuală alocare de fonduri. Este vorba de o şcoală foarte bună, clădirea este proaspăt renovată. Erau pe punctul de termina toate lucrările“, a menţionat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Un circuit electric?

Autorităţile au precizat în cursul nopţii de joi spre vineri că va fi înfiinţată o comisie care va încerca să determine cauza izbucnirii focului care a mistuit şcoala, distrăgând totul cu excepţia pereţilor. Prefectul Judeţului Iaşi a fost joi noaptea la locul incendiului şi a vorbit cu conducerea şcolii şi cu pompierii. „Pompierii au intervenit prompt la locul incendiului, şi au acţionat profesionist, cu opt speciale şi peste 50 de pompieri, care s-au luptat cu flăcările. Urmează să fie stabilite cauzele care au dus la apariţia acestui incendiu. Profesioniştii vor stabili cu certitudine care a fost motivul producerii acestui dezastru, în zilele următoare“, a precizat Marian Şerbescu, prefectul Iaşului. Incendiul a izbucnit în jurul orei 24, fiind sesizat de către localnici, care au sunat la 112. În scurt timp, flăcările au cuprins întreg acoperişul, în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Nu se ştie încă nici prezumtiv de la ce ar fi izbucnit focul, dar, având în vedere ora, se bănuieşte că cea mai probabilă cauză ar putea fi un scurtcircuit electric. (Andrei DÎSCA, Andrei MIHAI)

Comentarii