A concesionat o păşune şi a plecat din țară la perfecționare. Primăria vrea pământul înapoi

joi, 05 august 2021, 01:58
2 MIN
 A concesionat o păşune şi a plecat din țară la perfecționare. Primăria vrea pământul înapoi

Primăria comunei Todireşti s-a adresat instanţei pentru a recupera o păşune concesionată unui investitor local şi rămasă pârloagă. În loc de lucernă şi trifoi, pe teren cresc salcâmi, în timp ce concesionarul a plecat de ani buni în Germania, pentru a-şi completa cunoştinţele zootehnice.

În aprilie 2011, Primăria Todireşti a concesionat un teren extravilan de 4 ha lui Marius V., în scopul înfiinţării unei ferme zootehnice. După 7 ani, ferma încă nu exista, iar păşunea se transformase în plantaţie de salcâmi. Ca urmare, Consiliul Local al comunei a decis rezilierea contractului de concesiune, constatând că Marius V. schimbase destinaţia terenului şi că nu deţine animale care să pască păşunea. De aici, s-a ajuns în instanţă, întrucât concesionarul a refuzat să predea înapoi terenul.

În instanţă, concesionarul a afirmat că în zonă s-au plantat salcâmi, dar de către tatăl său, pe un teren vecin şi că prin contract nu se obligase să deţină el însuşi animale. De altfel, lăsase păşunea în grija tatălui său, iar preţul concesiunii era plătit cu regularitate. De profesie tehnician veterinar, Marius V. avea în continuare intenţia de a înfiinţa o fermă în Todireşti. Tocmai în acest scop îşi desfăşura activitatea în ultimii ani în Germania, într-o fermă, pentru a-şi perfecţiona pregătirea.

Analizând contractul de concesiune, magistraţii Tribunalului au constatat că acesta se obligase să asigure exploatarea continuă directă a păşunii şi să execute lucrările de întreţinere a acesteia. Faptul că în 2018 se mutase în oraşul Burgau din sudul Germaniei îl punea în imposibilitate să exploateze direct terenul şi să deţină animale în România.

„Raportat la categoria terenului ce face obiectul concesiunii, corelat cu obligaţia pârâtului de a exploata in mod direct si continuu terenul, rezultă că apare ca întemeiată susţinerea reclamantei referitoare la lipsa animalelor din proprietatea pârâtului, întrucât terenul era destinat păşunării sale in mod direct de către acesta. Pârâtul era ţinut să organizeze şi să participe în mod direct şi la exploatarea terenului, dar şi la întreţinerea acestuia, or, prin însăşi întâmpinarea depusă, acesta a invocat că a îndeplinit această obligaţie prin interpuşi“, au constatat judecătorii.

Aceştia au apreciat că Primăria Todireşti era îndreptăţită să rezilieze contractul şi l-au obligat pe Marius V. să returneze terenul concesionat. Recursul declarat de concesionar împotriva sentinţei a intrat marţi pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii