A crescut numărul internărilor pentru infecţii respiratorii, iar campania de vaccinare bate pasul pe loc

miercuri, 15 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 A crescut numărul internărilor pentru infecţii respiratorii, iar campania de vaccinare bate pasul pe loc

După câteva săptămâni în care numărul infecţiilor respiratorii acute în judeţul Iaşi a fost în scădere, în ultima săptămână s-a înregistrat o creştere a acestora cu 13%. 

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în săptămâna 6 – 12 februarie au fost depistate 8.869 cazuri de infecţii respiratorii acute, în creştere faţă de săptămâna anterioară când au fost 7.714.

Cele mai multe dintre acestea – 7.207 au fost catalogate drept infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.513 sunt pneumonii şi 149 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. Din cele 149 de persoane depistate cu gripă, au avut nevoie de internare 52 de persoane, iar celelalte persoane urmează tratament la domiciliu.

Din fericire, în ultima săptămână nu au mai fost înregistrate decese din cauza gripei. „Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă şi pneumonii este la grupa de vârstă 15–49 ani, iar pentru IACRS este la grupa de vârstă 5-14 ani.

De asemenea, în săptămâna 30 ianuarie – 05 februarie, au fost raportate 298 de internări, cu 16 mai multe faţă de saptămâna precedentă, reprezentând 3,36 % din numărul total de cazuri”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.

În schimb, campania de vaccinare antigripală are un ritm tot mai lent: în ultima săptămână s-au imunizat împotriva gripei doar 416 persoane. De la începutul lunii octombrie şi până ieri, 14 februarie, au fost vaccinate 76.651 de persoane, iar până acum la DSP Iaşi au fost repartizate 77.645 doze de vaccin.

Comentarii