A început şcoala, încep şi virozele

marți, 11 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 A început şcoala, încep şi virozele

Din experienţa anilor trecuţi, medicii pediatri ştiu că, odată cu intrarea în colectivităţi, schimbul de virusuri între copii ia amploare.

Medicii pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ se aşteaptă ca în perioada următoare, odată cu intrarea copiilor în colectivităţi, să apară numeroase cazuri de viroze respiratorii, afecţiuni digestive sau de boală gură-mână-picior, afecţiune virală care se caracterizează prin apariţia unor leziuni ulceroase nivelul gurii, precum şi leziuni ulceroase la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Dacă în zilele de dinaintea începerii noului an şcolar numărul copiilor care au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a fost de aproximativ 70 de copii într-o gardă de 24 de ore, specialiştii se aşteaptă ca numărul să fie mult mai mare zilele următoare.

„În fiecare an ne pregătim pentru virozele respiratorii care vor apărea la deschiderea colectivităţilor, care apar în special la cei de vârstă mică, între trei şi şapte ani, dar şi cei de clase primare, care nu au încă imunitatea formată“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii. Se estimează că numărul copiilor care vor ajunge în UPU în perioada următoare va creşte cu aproximativ 20%.

Specialiştii recomandă părinţilor ca, de la primele simptome ale copilului apărute după intrarea în colectivitate, să se prezinte la medicul de familie şi ulterior micuţul să rămână la domiciliu pentru a nu apărea complicaţii.

Totodată, medicii recomandă părinţilor să evite administrarea de suplimente pentru creşterea imunităţii fără să ceară sfatul unui medic, deoarece acest obicei îi zăpăceşte pe cei mici, şi de fapt le face mai mult rău decât bine, având un efect invers şi scăzându-le rezistenţa la infecţii.

Comentarii