A început transformarea Casei Buicliu în Muzeul copiilor

miercuri, 13 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 A început transformarea Casei Buicliu în Muzeul copiilor

Proiectul de reabilitare a Casei Buicliu şi de transformare a acestuia în Muzeul copiilor a fost depus la începutul acestei săptămâni au menţionat reprezentanţii Ateneului Naţional din Iaşi în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în cursul zilei de ieri. De asemenea, în cadrul conferinţei, reprezentanţii Anteneului au menţionat faptul că, în urma cercetărilor de arhivă, reprezentanţii Institutului de arheologie din Iaşi au realizat faptul că, de fapt, clădirea nu ar fi Casa Buicliu, ci Casa Bogonos.

„Un proiect foarte drag nouă, un proiect administrativ pe care l-am început în urmă cu două luni, a trecut un nou prag. Este vorba de Casa Buicliu, sau Casa Bogonos după ultimele cercetări, Muzeul copiilor, acea casă de pe bulevardul Păcurari pe care noi încercăm să o reabilităm şi să o transformăm în Muzeul copiilor. Ieri a fost încărcat dosarul în sistem”, a menţionat managerul Ateneului, Andrei Apreotesei

Managerul proiectului de reabilitare a monumentului istoric, Delia Baston, a menţionat în cadrul conferinţei de ieri şi faptul că proiectul Ateneului se bucură de sprijinul mai multor instituţii din Iaşi, dar şi din străinătate. „Mă bucur că am reuşit să găsim prieteni ai Ateneului nu doar în Iaşi, şi mă refer aici la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», la Institutul de Arheologie,  Academia Română, ci chiar şi în Norvegia, pentru că acolo am avut la sfârşitul lunii trecute o deplasare pentru a indentifica parteneri alături de care să creionăm conceptul vizual al acestui viitor muzeu al copiilor.

Ceea ce noi ne dorim să facem prin această restaurare este mai mult decât să salvăm un monument istoric al Iaşului, ci să mergem mai departe şi să-i găsim utilitatea pentru generaţiile viitoare”, a menţionat Delia Baston, care a adăugat că partenerii Ateneului din Norvegia vor veni alături de instituţia ieşeană cu specialişti care să ofere traininguri în momentul în care proiectul va fi finalizat.  În cadrul conferinţei, reprezentanţii Institutului de Arheologie din Iaşi au menţionat că vor supraveghea în permanenţă lucrările după începerea reabilitării clădirii.

Comentarii