A muncit degeaba în folosul comunităţii: un ieşean va ajunge după gratii când se va întoarce din străinătate

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 A muncit degeaba în folosul comunităţii: un ieşean va ajunge după gratii când se va întoarce din străinătate

Un ieşean va ajunge după gratii de îndată ce se va întoarce în ţară. Nu este însă vreun condamnat pentru fapte de corupţie care a fugit de pedeapsă, ci un şofer prins băut la volan care a crezut că obligaţiile programului de supraveghere sunt opţionale.

Marius Pal a fost condamnat în noiembrie anul trecut la un an şi şapte luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi fără permis. Pe parcursul termenului de încercare, el trebuia să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe eventuala schimbare a domiciliului şi deplasările care depăşeau 5 zile, să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei Hălăuceşti şi să frecventeze un program de reintegrare socială. În privinţa acestui ultim aspect, el a optat pentru participarea la cinci şedinţe de consiliere psihologică pe propria cheltuială.

Pal a muncit pentru comunitate, dar aceasta a fost singura obligaţie îndeplinită. Ultima întâlnire cu consilierul de probaţiune a fost în mai, când i s-a atras atenţia asupra şedinţelor de consiliere pe care nu le urmase. A promis că îşi va îndeplini obligaţia în următoarele două luni. N-a făcut-o, iar din iulie nu a mai fost de găsit. Consilierul de probaţiune a cerut ajutorul poliţiei din comună, care l-a informat că Pal plecase la muncă în Germania şi nu putea fi localizat sau contactat. Pal încălcase astfel o a doua condiţie a libertăţii sub supraveghere, cea de a anunţa orice deplasare pe un termen mai îndelungat. În aceste condiţii, Serviciul de Probaţiune a cerut Judecătoriei Paşcani revocarea suspendării pedepsei.

Magistraţii nu au stat foarte mult pe gânduri. „În ceea ce priveşte atitudinea adoptată de persoana condamnată, constantă, univocă şi sfidătoare, instanţa apreciază că această conduită nu se datorează erorii sau necunoaşterii, ci, dimpotrivă, a fost o atitudine pe deplin asumată, ce defineşte o vizibilă rea-credinţă din partea persoanei condamnate”, au apreciat aceştia. Ei au dispus miercuri executarea sentinţei în regim de detenţie, ceea ce se va întâmpla după ce sentinţa va fi rămas definitivă, iar Pal se va fi întors acasă.

Comentarii