A murit răpus de Covid un mare dirijor, colaborator al Filarmonicii din Iași

luni, 27 iulie 2020, 14:00
2 MIN
 A murit răpus de Covid un mare dirijor, colaborator al Filarmonicii din Iași

Camil Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români, a murit după „o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19”, a anunțat luni pe Facebook fratele acestuia, Ciprian Marinescu.

„Din păcate după o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19 , iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am”, a scris Ciprian Marinescu, pe rețeaua socială.

Camil Marinescu s-a născut în anul 1964, la București, și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din capitală, la secțiile fagot și dirijat.

A studiat cu Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu și, apoi, cu Pierre Dervaux.

După terminarea studiilor a predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor la Opera Naţională din Bucureşti. A colaborat cu Filarmonica din Iași, activand ulterior ca dirijor permanent invitat al “Berliner Sinfonie Orchester” din Germania și al orchestrei Filarmonicii din Osaka.

O muzicalitate aparte, tehnica foarte bună şi repertoriul generos, cu preferinţă pentru muzica romantică şi postromantică, l-au propulsat la pupitrul dirijoral pe scene internaționale în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

A avut înregistrări de referință la Radiodifuziunile din Bucureşti, Leipzig şi Köln. În 2002 şi-a făcut debutul la Hallé Orchestra din Manchester şi la Festivalul Lanaudière din Quebec. Un an mai târziu a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin şi Orchestra Naţională din Lyon. În anul 2004 și-a făcut debutul ca dirijor de operă în America, cu “Lucrezia Borgia” de Donizetti la Minneapolis Opera House din Minnesota, tot atunci dirijând pentru întâia oară Orchestra Naţională din Mexic.

Comentarii