A opta zi de război. Orașul Herson a fost capturat de ruși. Exploziile continuă

joi, 03 martie 2022, 08:25
3 MIN
 A opta zi de război. Orașul Herson a fost capturat de ruși. Exploziile continuă

Este cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, iar atacurile armatei rusești continuă. Noi explozii au avut loc peste noapte în Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe. Autoritățile ucrainene au confirmat că Herson și zona din jur sunt sub controlul armatei ruse. Șeful administrației regionale le-a cerut locuitorilor să rămână în casă, pentru că rușii sunt peste tot în oraș și sunt periculoși. Iar primarul spune că întâmpină dificultăți uriașe în a aduna morții și a-i înmormânta, precum și cu livrarea alimentelor și a medicamentelor. Orașul-port Mariupol de la Marea Azov, foarte important din punct de vedere strategic, este înconjurat de trupe rusești.

UPDATE – Depozit de petrol, bombardat

Depozitul de petrol din Chernihiv a luat foc după ce a fost lovit în timpul bombardamentelor.

UPDATE – Rușii prin Herson

Imagini din Herson compilate de Guardian arată forțele ruse patrulând pe străzile orașului:

UPDATE – Orașul Herson a fost capturat de ruși

Responsabili ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenţa armatei ruse la Herson, mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige. Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii pe reţeaua Telegram să stea acasă, spunând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate cartierele oraşului şi sunt foarte periculoşi".

La rândul său, primarul acestui oraş cu 290.000 de locuitori, Igor Kolihaev, a anunţat că a discutat cu "oaspeţi înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, subînţelegând, fără a le numi, trupele ruseşti.

"Nu aveam arme şi nu suntem agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei", a spus el într-un mesaj pe Facebook.

"Întâmpinăm dificultăţi uriaşe cu colectarea şi înmormântarea morţilor, livrarea de alimente şi medicamente, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor", a continuat el.

El a dat asigurări că "nu le-a făcut nicio promisiune" ruşilor şi "pur şi simplu le-a cerut să nu se tragă în oameni", anunţând, de asemenea, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în oraş şi o restricţie a circulaţiei maşinilor.

"Până în prezent, totul este bine. Drapelul care flutură deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru a rămâne aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite", a adăugat el.

UPDATE – explozii în mai multe orașe

Cel puțin patru explozii puternice s-au produs în jurul orei locale 03:00 și au luminat cerul nopții de la Kiev.

Bombardamentele din Harkiv, un oraș de 1,5 milioane de locuitori, au transformat centrul orașului într-o zonă de clădiri distruse și dărâmături.

Rușii au bombardat orașul Izyum, situat la aproximativ 120 km sud-est de Harkov, ucigând șase adulți și doi copii, a declarat parlamentul ucrainean.

Primarul din Mariupol a spus miercuri că orașul său ”este făcut una cu pământul, neîntrerupt, de 12 ore”, neputând nici să ia răniții căzuți în stradă.

O explozie a zguduit, de asemenea, gara din Kiev, unde mii de femei și copii erau evacuați. Deflagrația a fost cauzată de resturile unei rachete de croazieră rusești doborâte, a declarat un consilier al Ministerului ucrainean de Interne.

INFO

Potrivit evaluărilor făcute de armata americană, forțele rusești care se îndreaptă spre Kiev, inclusiv enormul convoi militar, „rămân blocate”.

O delegație ucraineană a plecat pentru o a doua rundă de discuții cu oficialii ruși privind încetarea focului, după ce o primă rundă a înregistrat luni puține progrese.

Comentarii