A pornit morişca tenisului

vineri, 04 ianuarie 2019, 02:43
10 MIN
 A pornit morişca tenisului

 

Simona Halep va lua startul săptămâna viitoare la Sydney. Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu joacă sferturi la Shenzhen. Senzaţia Bianca Andreescu

Sezonul 2019 în circuitele profesioniste de tenis a început abrupt, încă dinainte de noaptea de Revelion. Se dispută turnee feminine la Brisbane, Auckland şi Shenzen, competiţii ATP la Brisbane, Doha şi Pune (India), totul fiind pigmentat de populara, dar şi insolita întrecere ale echipelor mixte, Cupa Hopman, care are loc mereu la Perth, singurul mare oraş de pe coasta vestică a Australiei.

 

Să fii sănătoasă, Simona!

După o pauză cam lungă, numărul 1 mondial în circuitul WTA a decis să-şi prelungească vacanţa şi nu a mai participat la niciunul dintre turneele din prima săptămână a anului. Ea va intra în focuri de săptămâna viitoare, în cadrul turneului de la Sydney (7-12 ianuarie), după care va ataca direct Australian Open, turneu în care trebuie să-şi apere punctele de finalistă obţinute anul trecut. Simona Halep a plecat  marţi, în Australia şi a afirmat că îşi doreşte doar să fie sănătoasă şi să-şi intre în ritm cât mai repede. "Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să petrec Revelionul acasă după mulţi ani, iau ca pe ceva pozitiv, să mă inspire şi să îmi dea încredere. A fost foarte bine acasă şi mereu este bine însă trebuie să o iau la drum şi să încerc să mă motivez cât se poate de bine pentru noul an. Nu am niciun obiectiv. Obiectivul meu este să fiu sănătoasă şi să dau tot ce pot pe teren, să intru în ritm pentru că nu este uşor după o pauză atât de mare şi, de ce nu, să câştig nişte meciuri", a spus Halep la plecarea din România. Chiar dacă va lipsi de la Shenzhen, turneu pe care l-a câştigat anul trecut, Simona nu poate pierde locul I WTA în această săptămână: Caroline Wozniacki a pierdut în optimi la Auckland,  iar Angelique Kerber participă la Cupa Hopman, competiţie care nu punctează în clasamentele tenisului.

 

Desant românesc la Shenzhen

Cinci jucătoare române au luat direcţia Chinei, participând la turneul de la Shenzen, dotat cu premii  în valoare totală de 750.000 de dolari. În calificări, s-au înscris Monica Niculescu şi Irina Bara: Monica a trecut uşor de rusoaica Irina Hromaceva (135) şi japoneza Nao Hibino (113), iar Irina Bara a fost învinsă de jucătoarea sârbă Ivana Jorovic (131). Pe tabloul principal, cele mai bune românce au fost tocmai acelea care au dezamăgit cel mai mult în finalul sezonului trecut. Monica Niculescu, după ce s-a “plimbat” în calificări a învins-o clar, cu 6-0, 6-2 în 52 de minute (!) pe capricioasa Kelena Ostapenko (22 WTA), campioana de la Roland Garros, 2016 şi apoi a avut parte de un “thriller” de aproape două ore şi jumătate, cu Krystina Pliskova (94), sora geamănă a celebrei Karolina. Scorul a fost 6-7, 6-3, 6-4. Monica a fost nevoită să recupereze, după ce a pierdut setul inaugural, deşi condusese cu 5-3. Pliskova s-a impus însă în final, lovind decisiv de 21 de ori în manşa întâi. Monica a ezitat şi în startul setului secund, însă la 0-2 a revenit în forţă, cu serie de patru game-uri consecutive. Setul decisiv a fost tensionat. Monica Niculescu a salvat mingi de break, apoi a câştigat game-ul al doilea, valorificând a cincea minge de break. La 3-0, Monica a avut mingi de dublu break şi 4-0, apoi s-ar fi putut desprinde la 5-1. Ploaia i-a dat însă timp de gândire Pliskovei, iar aceasta a revenit, a egalat la 4 şi a transformat lupta pentru sferturi într-un sprint. Monica a gestionat bine momentul, şi-a apărat serviciul, apoi şi-a oferit mingi consecutive de break şi victorie. Monica Niculescu va juca primul sfert de finală într-un turneu WTA după o pauză de aproape un an, ea fiind învinsă în finalul lunii ianuarie, în 2018, de Sabine Lisicki, în sferturile de la Taipei.

Sorana Cîrstea (86 WTA) a trecut, mai întâi, de poloneza Magda Linette 81), cu , 6-3, 6-3, după o oră şi 27 de minute. Apoi a beneficiat de eliminarea chinezoaicei Zheng Saisai (38) de către Pauline Parmentier (56) şi a lichidat-o şi pe franţuzoaică, scor 6-2, 6-2 în 66 de minute.  Ieri, atât Sorana, cât şi Monica, trebuiau să joace partidele din sferturi, dar ploaia s-a opus. Sorana a reuşit să joace (şi să câştige) două game-uri din partida cu americanca Allison Riske (62), în timp ce Monica nici nu mai apucase să intre pe teren când s-a luat decizia de a se amâna partidele pentru astăzi. Monica Niculescu o are ca adversară pe chinezoaica Wang Yafan (70). Celelalte sferturi programate sunt Veronika Kudermetova (Rusia) – Vera Zvonareva (Rusia) – s-a jucat primul set, scor 6-4 şi Arîna Sabalenka (Belarus) – Maria Şarapova (Rusia). 

Irina Begu a pierdut încă din primul tur în faţa unei jucătoare venite din calificări, Veronika Kudermetova (133), după ce a câştigat primul set. În setul al treilea la scorul de 3-3, Begu a avut nevoie de intervenţia medicului, ea acuzând dureri la piciorul stâng, fapt care a obligat-o să abandoneze şi la dublu, unde o avea ca parteneră pe Zheng Saisai.  Scorul final a fost 6-3, 1-6, 6-7 după două ore şi17 minute. Irina fost semifinalistă anul trecut la Shenzhen şi a câştigat proba de dublu alături de Simona Halep. Ana Bogdan (76) a fost bătută măr de rusoaica Anastasia Pavliucenkova (42), scor 1-6, 0-6.

La dublu, perechea Irina Bara/Oksana Kalaşnikova (România/Georgia) a trecut în primul tur de cuplul  Danka Kovinic/Iana Sizikova (Muntenegru/Rusia), scor 6-3, 6-1, după 64 de minute de joc, dar a fost învinsă în sferturi de către echipa chineză Peng Shuai / Yang Zhaoxuan , cu 4-6, 3-6. Sorana Cîrstea, împreună cu Jelena Ostapenko, au fost învinse din primul tur, scor 4-6, 6-7 de cuplul Duan Yingying  / Renata Voracova (China / Cehia).

Cel mai important moment al optimilor a fost partida dintre rusoaica Maria Şarapova şi chinezoaica de 17 ani Wang Xinyu (210). Wang a abandonat  din cauza unei accidentări care i-a blocat complet piciorul stâng, dar, în aceeaşi măsură, i-a stopat posibilitatea unei victorii nesperate. După 100 de de minute, Wang conducea cu 1-0 la seturi, dar adversara a revenit în setul secund şi s-a detaşat la 5-2. Înainte de ultimul game jucat, asiatica a cerut intervenţia medicului, care i-a bandajat piciorul genunchiul stâng. După un minut de pauză medicală, Wang a reintrat pe teren, dar, în timpul jocului, genunchiul i-a cedat. A strâns din dinţi pentru a mai juca un punct, dar a făcut semn că abandonează. Zhang a luat loc pe bancă, iar Şarapova a simţit că ar trebui să o încurajeze pe mai tânara sa oponentă. “Ai grijă de tine, ok? Dacă vei continua să joci aşa, vei ajunge numărul 1 mondial. Ai jucat incredibil”, i-a transmis şarapova, care i-a pus, apoi, prosopul pe umeri, în aplauzele celor prezenţi pe arenă.

Buzărnescu – eşecuri amare la Brisbane

Mihaela Buzărnescu, revelaţia română a sezonului trecut, a ales Brisbane, cel mai tare turneu, cu premii de un milion de dolari. Se pare însă că “Michi” nu-şi revine după accidentarea din toamna trecută, şi a pierdut în 58 de minute, scor 0-6, 2-6 în faţa ucrainencei Lesia Ţurenko (27). Românca a jucat şi la dublu, împreună cu altă ucraineancă, Nadia Kicenok, însă cele două au avut neşansa de a da chiar din primul de favoritele nr. 1, Barbora Krejcikova şi Katerina Siniakova, din Cehia şi au pierdut cu 4-6, 0-6 după exact o oră. În sferturi, Lesia Ţurenko a învins-o cu 7-5, 6-3 pe estona Anett Kontaveit (cea care a eliminat-o pe Petra Kvitova!), iar furtunoasa Naomi Osaka a învins-o cu 3-6, 6-0, 6-4 pe letona Anastassija Sevastova. Celelalte două sferturi sunt Aliaksandra Sasnovici (Belarus) – Donna Vekic (Croaţia) şi Ajla Tomljanovic (Australia) – Karolina Pliskova (Cehia). Anterior, Donna Vekic a eliminat-o pe Elina Svitolina, iar Tomljanovic pe Johanna Konta.

 

 

Bianca o învinge pe Wozniacki

Canadianca de origine română Bianca Andreescu (152) a fost senzaţia optimilor de finală, la Auckland, reuşind s-o elimine pe daneza Caroline Wozniacki, numărul 2 mondial cu 6-4, 6-4. Bianca Andreescu s-a născut la Mississauga şi a început tenisul în România, de unde sunt părinţii ei. Ea a revenit în Canada şi se antrenează la Toronto. În februarie a fost numărul 3 mondial în ierarhia junioarelor, conform site-ului competiţiei. În sferturi va juca împotriva unui alt număr 1 mondial,  Venus Williams, care a eliminat-o pe americanca Lauren Davis, scor 6-4, 6-4. O altă revelaţie a turneului neozeelandez, americanca de origine rusă Amanda Anissimova (96), a reuşit să treacă de cunoscuta jucătoare din Cehia, Barbora Strycova, scor 6-3, 6-3. În faza următoare, Amanda va juca împotriva Viktoriei Kuzmova (Slovacia), celelalte două sferturi fiind Hsieh Su Wei (Taiwan) – Sara Sorribes (Spania) şi Eugénie Bouchard (Canada) – Julia Goerges (Germania). România a fost reprezentată la dublu de Raluca Olaru, favorită nr. 1 împreună cu americanca Abigail Spears. Ele au pierdur cu 3-6, 4-6 în faţa echipei Aleksandra Panova/Laura Siegemund (Rusia/Germania).

Trecând la circuitul ATP, Marius Copil s-a înscris la puternicul turneu de la Doha (1.300.000 de dolari), în care a fost eliminat din primul tur, scor 3-6, 2-6 (73 de minute) de către ungurul Martin Fucsovics (36 ATP).  Surprinzător, Copil l-a avut ca partener la dublu pe Horia Tecău, ultimul gândindu-se la o alternativă pentru Olimpiadă, la colaborarea cu Mergea. Tecău şi Copil au fost învinşi în runda inaugurală de perechea Nikola Mektici/Alexander Peya (Croaţia/Austria), cap de serie numărul 3, scor 4-6, 6-7. Meciul a durat o oră şi 28 de minute.

Turneu demonstrativ la Abu Dhabi. Semifinale: Novak Djokovic (1) – Karen Hacianov (11) 6-1, 6-2; Kevin Anderson (6)-Rafael Nadal (2) 4-6, 6-3, 6-4. Finala mică: Hacianov – Dominic Thiem (înlocuitorul lui Nadal, accidentat) 6-3, 4-6, 10-3; Finala: Djokovic –Anderson (4-6, 7-5, 7-5.

Confruntare Roger-Serena la Perth

Elveţia a câştigat anul trecut în premieră Cupa Hopman, după o finală cu Germania. Cele două echipe, exact în aceleaşi componenţe, Belinda Bencic / Roger Federer, respectiv, Angelique Kerber / Alexander Zverev, au luat startul şi în ediţia actuală. Elveţienii şi-au câştigat grupa, chiar dacă au pierdut ultima întâlnire în faţa surprinzătoarei (pentru unii!) echipe a Greciei, formată din Maria Sakkari şi Stephanos Tsitsipas. Grecii, care pierduseră în primul meci în faţa echipe britanice (Katie Boulter / Cameron Norrie), ar fi avut nevoie de o victorie cu 2-0 în faţa Elveţiei, însă Federer a rezolvat problema punctului în prima întâlnire cu Tsitsipas. Marele eveniment al grupei a fost confruntarea inedită dintre legendele Serena Williams şi Roger Federer, împreună cu partenerii lor, Frances Tiafoe, respectiv, Belinda Bencic. Elveţienii s-au impus cu scorul de 4-2, 4-3 , în prima  şi, probabil, ultima întâlnire în care de o partea şi cealaltă a terenului s-au aflat cele două vedete ale tenisului mondiale care au împreună 43 de titluri de Grand Slam. "Este o experienţă extraordinară. Am crescut unul cu celălalt. Mi-ar fi plăcut să dureze meciul mai mult, a fost doar o încălzire. A fost distractiv, mi-ar fi plăcut să fac poze. Roger este un jucător carismatic, incredibil şi serviciul lui este subestimat…Mi-ar plăcea să-mi dea câteva sfaturi", a declarat Serena Williams la finalul meciului. De notat că în această grupă, formaţia americană nu a câştigat niciun meci, deşi Serena a fost neînvinsă.

Adversara Elveţiei în finală se va decide astăzi, în cealaltă grupă între Germania şi Australia (cu Ashleigh Barty şi Matthew Ebden). Ambele echipe au obţinut victorii în faţa Spaniei (Garbiñe Muguruza / David Ferrer) şi Franţei (Alizé Cornet / Lucas Pouille).

 

Clasamentele tenisului

Top 10 WTA: 1 (1). Simona Halep (România) – 6.921 p; 2 (2). Angelique Kerber (Germania) – 5.875 p; 3 (3).Caroline Wozniacki (Danemarca) – 5.586  p; 4 (4). Elina Svitolina (Ucraina) – 5.350 p; 5(5). Naomi Osaka (Japonia) – 5.115 p; 6 (6). Sloane Stephens (SUA) – 5.023 p; 7 (7). Petra Kvitova (Cehia) – 4.630 p; 8 (8). Karolina Pliskova (Cehia) – 4.465 p; 9 (9). Kiki Bertens (Olanda) – 4.335 p; 10 (10). Daria Kasatkina (Rusia) – 3.415 p. Pozţiile celorlalte jucătoare române din Top 200: Mihaela Buzărnescu – 24 (24); Irina Begu – 67 (67); Ana Bogdan – 76 (76); Sorana Cîrstea – 84 (84); Monica Niculescu – 99 (99); Alexandra Dulgheru – 147 (147); Irina Bara – 155 (155);La dublu: Irina Begu – 23 (23); Mihaela Buzărnescu – 25 (25); Raluca Olaru –  44(44); Monica Niculescu – 47 (47); Irina Bara – 76 (76); Sorana Cîrstea –93 (93).

 

Top 10 ATP: 1 (1). Novak Djokovic (Serbia) – 9.045 p; 2 (2). Rafael Nadal (Spania) – 7.480 p; 3(3). Roger Federer (Elveţia) – 6.420 p; 4 (4). Alexander Zverev (Germania) – 6.385 p; 5(5). Juan Martin del Potro (Argentina) – 5.300 p; 6 (6). Kevin Anderson (Africa de Sud) – 4.710 p; 7 (7). Marin Cilic (Croaţia) – 4.250 p; 8 (8). Dominic Thiem (Austria) – 4.095 p; 9 (9). Kei Nishikori (Japonia) – 3.590 p; 10 (10). John Isner (SUA) – 3.155 p. Jucătorii români din top 200: Marius Copil 60 (60). La dublu: Horia Tecău – 27(27).

 

 

Comentarii