A produs un accident, asigurările au plătit dauna, dar s-au întors împotriva sa şi i-au cerut socoteală

vineri, 07 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 A produs un accident, asigurările au plătit dauna, dar s-au întors împotriva sa şi i-au cerut socoteală

Băut bine, un șofer s-a înfipt cu mașina într-un gard, accidentul având ca urmare rănirea unei pasagere. Firma de asigurări și-a făcut datoria și a plătit despăgubirile, dar apoi s-a întors împotriva șoferului. Îi cere înapoi banii plătiți, cu dobândă.

În septembrie 2019, Gheorghe Țurlui se îndrepta dintre Mânzătești spre Golăiești, la volanul unui Opel, în care se mai aflau prietena sa, I.H. și sora acesteia, A.E.H.

Șoferul băuse la unchiul său, oprise și la un bar, mai participase la un grătar unde mai băuse un rând, după care oprise la alt magazin pentru o sută de vodcă, rezultatul fiind o alcoolemie de 2,07‰ în sânge. Ca urmare, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens, a trecut peste șanț și a intrat în coliziune cu gardul unei case.

Mașina a ricoșat înapoi peste șanț, oprindu-se în stradă. A.E.H. s-a lovit cu fața de elementele de caroserie, suferind și o fractură de stern. Femeia a avut nevoie de trei săptămâni de îngrijiri medicale.

Țurlui a scăpat ieftin, fiind condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare. Societatea de asigurări la care Țurlui avea încheiată polița RCA, Grawe România SA, a fost obligată la plata către femeia rănită a sumei de 10.180 lei, reprezentând daune morale și materiale.

Conform legii, asigurătorul RCA are dreptul de a-și recupera sumele plătite drept despăgubire de la persoana răspunzătoare atunci când accidentul s-a produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de legislația privind circulația pe drumurile publice.

Țurlui fusese condamnat pentru conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă, deci Grawe România s-a adresat Judecătoriei, cerându-și banii înapoi. Prin întâmpinarea depusă la dosar, Țurlui a cerut respingerea cererii, invocând faptul că Grawe era obligată să plătească despăgubirile, în baza poliței RCA.

Șoferul rămăsese cu impresia că dacă a plătit polița RCA, este scutit de orice răspundere pentru faptele comise la volan.

„În cauza de faţă, instanţa constată că pârâtul este vinovat de producererea accidentului şi de cauzarea prejudiciilor persoanei vătămate şi având în vedere că prin decizia penală s-a reţinut că fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă, reclamanta este în drept să îşi recupereze despăgubirile achitate părţii vătămate, de la propriul asigurat”, au răspuns însă judecătorii.

Acțiunea înaintată de Grawe România a fost acceptată parțial de magistrații Judecătoriei, care l-au obligat pe Țurlui să-i plătească suma de 10.180 lei, la care se va adăuga și dobânda legală. Sentința urmează să fie confirmată de Tribunal.

Comentarii