A scăpat cu bine ieşeanul infectat în Africa cu cel mai grav tip de malarie

marți, 27 august 2019, 01:51
2 MIN
 A scăpat cu bine ieşeanul infectat în Africa cu cel mai grav tip de malarie

Medicii spun că bărbatul, ajuns la spital cu ficatul foarte afectat, a răspuns foarte bine la tratament

Bărbatul diagnosticat cu malarie la începutul acestei luni a fost externat de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi zilele acestea, iar starea sa este foarte bună. „Pacientul se simţea foarte bine, aşa că am decis că poate să se întoarcă acasă. Acesta fusese confirmat cu virusul plasmodium falciparum, cea mai gravă formă de malarie, şi a avut ficatul afectat, dar a răspuns foarte bine la tratament“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Bărbatul a început să se simtă rău după ce s-a întors din Africa, unde a lucrat ca muncitor în construcţii. La spital, medicii l-au diagnosticat cu cea mai severă formă de malarie şi l-au internat de urgenţă, în prima săptămână a lunii august, pentru tratament.
 
Boala se transmite la om prin înţepătura unei femele de ţânţar, paraziţii ajungând întâi în sânge şi mai apoi în ficat, unde se reproduc. Specifică zonelor tropicale şi subtropicale, malaria are patru forme, care diferă ca gravitate. Cea mai gravă formă poate produce leziuni permanente sau de lungă durată ficatului sau rinichilor, însă doctorii susţin că cele mai multe dintre ele sunt tratate cu medicaţia corespunză­toare. Primele caracteristici ale bolii apar după 24, 42 sau 72 de ore de la infectare, în funcţie de tipul de virus. „Boala se manifestă prin febră înaltă, 39-40 de grade, care urmează unui frison. De asemenea, mai apar anemia, afectarea hepatică şi, câteodată, şi afectarea renală. Cu cât punem mai repede diagnosticul, existând o metodologie specifică de punere în evidenţă a modificărilor la nivelul sângelui periferic, cu atât prognosticul pacientului este mai bun“, spune profesorul Carmen Dorobăţ.
 
Medicii susţin că boala poate fi evitată dacă cei care vor să plece în zonele cu risc urmează un tratament specific, prescris de specialişti, două săptămâni înainte şi patru săptămâni după călătorie. Acesta este primul caz de malarie diagnosticat la Iaşi în 2019, alte două fiind confirmate în urmă cu doi ani. 

Comentarii