Abandonul nu se termină la 18 ani! Programe urgente de integrare și suport pentru „orfanii” României… (P)

marți, 31 mai 2022, 08:10
2 MIN
 Abandonul nu se termină la 18 ani! Programe urgente de integrare și suport pentru „orfanii” României… (P)

Ce se întâmplă cu copiii abandonați după ce aceștia împlinesc 18 ani și părăsesc sistemul de protecție socială a statului? Mii de copii din întreaga țară care au trăit în grija statului întâmpină probleme serioase pentru angajare sau pentru a găsi o locuință. Conform Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copil și Adopții, ultimele date statistice arată că în sistemul de protecție socială sunt peste 47 mii de copii, dintre care peste 17 mii se aflau în grija asistenților maternali, peste 10 mii de copii se află  în centrele rezidențiale publice, iar restul în centrele rezidențiale private.

Legislația din România le permite tinerilor care își continuă studiile să ceară menținerea măsurii de protecție la asistenții maternali care i-au crescut, însă realitatea este cu totul alta. Sistemul de protecție socială din România lasă mult de dorit, iar statul nu are suficiente programe de pregătire a copiilor abandonați pentru viața de după centru. Statul român trebuie să se implice mai mult și să caute să ofere sprijin pentru a-i ajuta pe copii să nu rămână pe străzi. România are nevoie de programe noi, de implicare a autorităților statului pentru ajutorarea celor loviți de soartă.

Articolul 55 din legea 272/2004 ne spune că, după împlinirea vârstei de 18 ani, copiii statului pot cere și li se acordă în continuare protecție specială, dacă își continuă studiile, timp de încă opt ani. De asemenea, încă doi ani pot rămâne în sistemul de protecție și tinerii care se confruntă cu riscul excluziunii sociale. Pe hârtie totul pare pus la punct, însă realitatea este alta, realitatea ne scoate la iveală diverse drame pe care acești copii ai sistemului le întâmpină. Din punctul meu de vedere, statul român trebuie să vină cu programe de studii, cu proiecte educaționale, cu oportunități pentru tinerii din sistem să învețe o meserie de timpuriu. Mai mult, pentru a sprijini sistemul de protecție socială, statul poate încheia parteneriate cu operatori privați, cu firme de profil care au nevoie de forță de muncă și care își pot desfășura activitatea fără probleme. Prin urmare, este absolut necesar ca statul să vină cu programe de parteneriate cu privații pentru tinerii din sistemul social, proiect care trebuie luat în calcul în cel mai scurt timp. Voi continua să militez pentru un astfel de proiect tocmai pentru a-i putea sprijini pe tinerii din sistemul de protecție socială, cei care nu au avut norocul să aibă parte de o familie, dar care vor să aibă o viață normală.

– Marius OSTAFICIUC, deputat PSD de Iași –

 

Comentarii