Aberație birocratică în sănătate. Medicii detaşaţi Covid, lăsați fără leafă o lună

miercuri, 25 noiembrie 2020, 02:55
2 MIN
 Aberație birocratică în sănătate. Medicii detaşaţi Covid, lăsați fără leafă o lună

Situaţia s-a lămurit abia după numeroase presiuni sindicale

 

O neclaritate legislativă a făcut ca, pentru o perioadă, personalul medical detaşat în spitalele suport COVID să nu ştie exact de unde ar trebui să îşi primească salariul. În timp ce unii jurişti ai spitalelor considerau că plata se face la fel ca în situaţiile obişnuite care, conform Codului Muncii, presupun ca persoana detaşată să fie plătită de unitatea medicală unde a fost detaşată, alţi jurişti invocau un ordin al Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) care prevede că persoanele care lucrează în secţii COVID trebuie plătite de spitalul unde au contractul de bază.

Sanitas Iaşi a solicitat încă de săptămâna trecută lămurirea situaţiei, pentru că existau persoane care lucrau de o lună într-o secţie COVID prin detaşarea şi care nu fuseseră plătiţi. „Problema s-a rezolvat, a ajuns în spitale o circulară prin care s-a stabilit ca fiecare angajat să fie plătit de unitatea medicală unde este angajat; sperăm să nu mai fie probleme. Era oricum o mare aberaţie să laşi oamenii neplătiţi după ce au făcut acest efort. Vă daţi seama ce demobilizator era pentru unii colegi să îşi dorească să fie detaşaţi, să meargă să muncească serios într-o secţie COVID, şi să nu fie plătiţi. A trebuit să facem mai întâi mare vâlvă, să lămurim care este interpretarea corectă a legii”, a precizat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.

Reprezentanţii DSP Iaşi susţin că în momentul de faţă nu ar trebui să mai existe angajaţi din sistemul medical care să fie detaşaţi şi să nu fie plătiţi. „Am solicitat de la Ministerul Sănătăţii şi de la CNCCI un punct de vedere, care confirmă că pentru persoanele detaşate în secţii COVID plata salariului se face de către unitatea medicală de unde au plecat. Banii sunt recuperaţi ulterior de la MS, deci nu se face din banii spitalului. Am transmis acest răspuns către spitale şi nu am mai primit sesizări că ar exista persoane care nu şi-au primit drepturile salariale”, a explicat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. 

Comentarii