Un proces banal scoate la iveală nereguli în lanţ în instituţiile Primăriei

Abuzuri şi nereguli dovedite în serviciul de ridicat maşini din municipiul Iași

sâmbătă, 03 iulie 2021, 02:02
3 MIN
 Abuzuri şi nereguli dovedite în serviciul de ridicat maşini din municipiul Iași

Nu mai puţin de 4 ani de procese are deja şeful Centrului Cultural German Iaşi, după ce i-a fost ridicată maşina degeaba, pe motiv că ar fi fost parcată neregulamentar. Procesele sale au pus pe tapet modul nelegal şi abuziv în care instituţii precum Poliţia Locală şi Servicii Publice sancţionează şoferii şi ridică maşinile.

De patru ani, şeful Centrului Cultural German se luptă în instanţă cu instituţiile subordonate Primăriei, pentru a demonstra că a fost sancţionat pe nedrept. Îşi lăsase maşina parcată lângă Universitatea de Medicină, dar s-a trezit fără ea, pentru că un poliţist local a considerat că staţiona neregulamentar. A demonstrat judecătorilor că poliţistul greşise, dar nu şi-a primit înapoi banii plătiţi pentru a-şi recupera maşina. Pentru asta, a fost necesar un nou proces, câştigat la Judecătorie, dar care ar putea intra în „prelungiri“.

Anul trecut, au fost ridicate de pe străzile Iaşului 459 de automobile, alte 740 fiind blocate. Puţini sunt însă ieşenii într-atât de perseverenţi încât să meargă până în pânzele albe pentru a-şi recupera banii. Timpul pierdut intră la categoria „pierderi definitive“.

Povestea începe pe 20 octombrie 2017, în jurul prânzului, când Alexander Rubel (foto – medalion și mai jos) şi-a parcat maşina, un Nissan Xtrail, lângă corpul P al UMF. Un poliţist local a considerat că Nissan-ul era parcat neregulamentar, aşa că a aplicat sancţiunea avertismentului şi a chemat platforma pentru a-l ridica. Rubel a trebuit să achite 430 de lei pentru a-şi recupera maşina. Apoi, s-a adresat instanţei. Nu ştia să fi greşit cu nimic.

Magistraţii Judecătoriei au reţinut că procesul-verbal de sancţionare era întocmit corect, neexistând motive de nulitate absolută. Totuşi, el constata o contravenţie inexistentă. Parcarea respectivă are statut de parcare de reşedinţă. Conform chiar Regulamentului de exploatare a parcărilor, locurile din parcările de reşedinţă pot fi folosite în baza unui contract de închiriere care asigură dreptul de staţionare doar în intervalul 16-8. În restul de 8 ore, parcările de reşedinţă sunt considerate parcări publice.

„Or, petentul a ocupat locul de parcare la ora 12.25, în intervalul orar în care dreptul de staţionare nu este asigurat beneficiarului închirierii, având astfel dreptul să folosească locul de parcare, prin urmare, nu se face vinovat de săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa“, au apreciat judecătorii, care au dispus anularea procesului-verbal.

Sentinţa, dată în iunie 2018, a rămas însă doar pe hârtie. Rubel s-a adresat Poliţiei Locale, cerând returnarea banilor plătiţi pentru o parcare perfect regulamentară, fără a primi însă niciun răspuns. Ca urmare, Rubel s-a adresat din nou instanţei, chemând în judecată Poliţia Locală, care îl sancţionase, şi SC Servicii Publice SA, care îi ridicase efectiv maşina. Magistraţii au constatat că până şi ridicarea maşinii fusese făcută ilegal. Rubel parcase pe 20 octombrie, dar procesul-verbal fusese întocmit de poliţistul local trei zile mai târziu. În momentul ridicării maşinii, nu exista niciun document care să ateste vreun motiv real pentru aceasta.

„Aşadar, mai înainte de a fi fost stabilit caracterul contravenţional al staţionării printr-un proces-verbal întocmit de agentul constatator al pârâtei Poliţia Locală Iaşi, pârâta Servicii Publice SA a procedat la ridicarea autovehiculului acesteia fără a se putea cunoaşte în ce temei a procedat astfel“, au menţionat magistraţii Judecă­to­riei.

Aceştia au reţinut faptul că, practic, Servicii Publice încasase 430 de lei fără niciun document justificativ şi au dis­pus returnarea acestora că­tre reclamant. Sentinţa Jude­că­toriei poate fi încă atacată cu apel.

Comentarii