De Sănătate

Punem punctul pe știi

Acadelele care ar putea să diagnosticheze cancerul bucal

vineri, 29 martie 2024, 08:19
3 MIN
 Acadelele care ar putea să diagnosticheze cancerul bucal

O acadea care să diagnosticheze precoce cancerul bucal ar putea deveni realitate, datorită unui proiect de pionierat finanțat de Cancer Research UK și de Consiliul de cercetare în domeniul ingineriei și al științelor fizice (EPSRC) din Marea Britanie.

Aproximativ 12.400 de persoane sunt diagnosticate cu cancere din sfera ORL ( la nivelul capului și gâtului) în Marea Britanie, în fiecare an.
Oamenii de știință britanici lucrează acum la crearea unor „acadele cu arome”, cu care ar putea determina dacă o persoană are cancer bucal.
În prezent, diagnosticarea cancerului la nivelul gurii poate implica introducerea unei camere flexibile la capătul unui tub prin nas sau prin gură și prelevarea unei biopsii pentru analize.
Această procedură este invazivă, poate fi dureroasă și poate fi de durată, necesitând abilitățile de specialitate ale unui endoscopist.
Cercetătorii spun că au fabricat o acadea care ar putea fi o alternativă mai rapidă și mai blândă, putând fi utilizată în cadrul asistenței medicale primare, cum ar fi cabinetele medicilor de familie.
Acadeaua este fabricată dintr-un material cunoscut sub numele de hidrogel inteligent, care a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea din
Birmingham.
Prin ținerea acadelei în gură, mostre de salivă sunt transferate în hidrogel, care acționează reținând împreună cu saliva și proteine de la nivelul gurii, care ar putea fi biomarkeri ai cancerului.
Ulterior, eșantioane de acadea sunt fragmentate în laborator pentru a elibera proteinele în vederea analizei.
 
Principalele simptome ale cancerului bucal, potrivit Centrelor Naționale de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, pot include:
• afte în gură care durează mai mult de 3 săptămâni;
• pete roșii sau albe în interiorul gurii;
• umflătură în interiorul gurii sau pe buze;
• durere în interiorul gurii;
• dificultate la înghițire;
• dificultăți de vorbire sau o voce răgușită;
• o umflătură în gât;
• pierderea neintenționată în greutate;
 
Hidrogelurile inteligente au un potențial foarte interesant pentru diagnosticarea cancerului bucal, spune dr. Ruchi Gupta, profesor specialist în biosenzori la Universitatea din Birmingham. „Ele pot fi ușor modelate în forme solide pentru a încorpora proteinele din salivă”, a declarat el într-un comunicat al universității.
Echipa speră să fie prima care să realizeze un instrument mult mai blând pentru diagnosticarea cancerului bucal pentru pacienți, și care să fie mai ușor de utilizat pentru medicii de familie.
Proiectul a primit o finanțare de peste 400 de mii de euro de la două institute din Regatul Unit, inclusiv de la Cancer Research UK.
Echipa testează în prezent aromele pentru acadele pe diverse focus grupuri.
„Biopsiile și nasoendoscopia sunt standardul de aur pentru diagnosticarea cancerului bucal, dar este nevoie de o mare îndemânare pentru a le efectua și pot fi neplăcute pentru pacienți”, a declarat dr. Iain Foulkes, director executiv pentru cercetare și inovare la Cancer Research UK.
„Ne dorim un test alternativ precis, mai rapid și mai blând, care să ne ajute să diagnosticăm mai repede cazurile de cancer bucal”.
 
Proiectul își propune să fie primul pas către un mod complet nou de a identifica mai devreme cancerele bucale.
 

Comentarii