Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, ales președinte al Societății de Chimie din România

duminică, 11 iulie 2021, 13:47
2 MIN
 Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, ales președinte al Societății de Chimie din România

Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a fost ales vineri, 9 iulie, la Bucureşti, președinte al Societății de Chimie din Români. Alegerile au avut loc, ȋn Adunarea Generală – formată din delegaţi ai tuturor filialelor şi secţiilor din ţară.

În urma propunerilor filialelor/secţiilor, discuţiilor şi a votului secret, s-au ales consiliul de conducere şi preşedintele, ȋn persoana acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Echipa de conducere mai este alcătuită din cadre didactice de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București şi Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iaşi.

Societatea de Chimie din România a luat naştere ȋn anul 1919, când un grup de chimişti români entuziaşti se ȋntruneau la Bucureşti pentru a fonda o societate ştiinţifică, profesională. Pe de altă parte, la Iaşi fusese ȋnfiinţată de către un eminent chimist, savantul Petru Poni, "Societatea de Ştiinţe", ȋncă de la ȋnceputul secolului XX. Percepând avantajele oferite de faptul că noua societate avea să conţină ȋn mod explicit cuvântul "chimie" ȋn denumirea sa, profesorul Petru Poni a aderat la Societatea de Chimie din România devenind Preşedinte de Onoare al acesteia. Buna reputaţie de care se bucură chimia şi Societatea de Chimie din România reiese şi din extraordinara serie de membri de onoare pe care aceasta i-a avut de la ȋnfiinţare până astăzi: Berthelot, Kekule, Mendeleev, Friedel, Grignard, Sabatier, von Bayer, Emil Fischer, A.W. von Hofmann, Cannizzaro etc.

Obiectivele principale ale Societăţii de Chimie din România cuprind promovarea chimiei prin toate mijloacele, organizarea de colocvii, seminarii, ateliere, conferinţe sau congrese de interes naţional şi internaţional, acordarea de premii/medalii/titluri onorifice pentru compensarea activităţii ştiinţifice şi/sau profesionale a chimiştilor din ţară şi din străinătate, organizarea de cursuri şi stagii de specializare, promovarea colaborării cu societăţi similare din ȋntreaga lume, cu federaţii, uniuni şi organisme internaţionale din domeiul chimiei şi ştiinţei, ȋn general.

Comentarii