Accident cu 3 morţi din cauza unui conflict între şofer şi un pasager, legat de o relaţie amoroasă

luni, 17 ianuarie 2022, 15:17
5 MIN
 Accident cu 3 morţi din cauza unui conflict între şofer şi un pasager, legat de o relaţie amoroasă

Familiile a trei cetăţeni ucraineni morţi într-un accident de circulaţie petrecut în judeţul Satu Mare, în urmă cu mai bine de şase ani, şi un conaţional al acestora, rănit în acelaşi eveniment rutier, vor primi despăgubiri morale în valoare de 640.000 de euro. Decizia definitivă a fost luată în această săptămână de Curtea de Apel Oradea, care i-a condamnat la închisoare cu executare şi pe cei doi inculpaţi din dosar.

Este vorba despre şoferul maşinii care s-a ciocnit de autovehiculul ucrainenilor şi de un pasager de pe bancheta din spate, care este acuzat că ar fi tras de volan, ceea ce a dus la intrarea autoturismului pe contrasens. Ambii vor executa câte 3 ani şi 8 luni de închisoare. Accidentul de producerea căreia sunt acuzaţi Daniel Zimbru şi Ioan Florin Buhai, ambii din judeţul Satu Mare, s-a petrecut în dimineaţa de 21 iulie 2015, în jurul orei 5:00, în localitatea sătmăreană Ciuperceni.

Maşina condusă de Zimbru, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a intrat pe sensul opus şi s-a izbit violent de un Daewoo Lanos în care se aflau patru cetăţeni ucraineni care veneau din Serbia şi se îndreptau spre ţara natală. Trei dintre aceştia au murit, iar singurul supravieţuitor, aflat pe scaunul din dreapta faţă, a scăpat cu câteva răni. În schimb, Daniel Zimbru, Ioan Buhai, pe atunci de 22 de ani, şi un alt tânăr aflat cu ei în maşină au suferit răni uşoare. Ancheta Poliţiei a scos la iveală detalii şocante legate de felul în care s-a produs accidentul.

Astfel, autoturismul cu numere de Belgia în care se aflau cei trei sătmăreni ar fi ajuns pe sensul opus după ce Ioan Buhai, aflat pe bancheta din spate, s-a repezit şi a tras de volan. Având o viteză calculată de experţi la 128 km/h, maşina a lovit violent autoturismul ucrainenilor, care circula pe celălalt sens. În plus, atât Zimbru, cât şi Buhai ar fi fost sub influenţa alcoolului: în cazul primului ar fi fost stabilită o alcoolemie de 0,25 la mie, în timp ce al doilea avea o concentraţie a alcoolului în sânge de 0,30 la mie.

Băuseră o bere în timpul zilei, au susţinut cei doi. În timpul anchetei, şoferul autoturismului de Satu Mare a mărturisit că în ziua dinaintea accidentului a stat, împreună cu Buhai, la un hotel din oraş, iar noaptea s-a hotărât să plece acasă, la Halmeu. L-a luat în maşină pe un cunoscut şi pe Ioan Buhai, iar pe drum acesta din urmă a insistat să se oprească în Ciuperceni, la fosta sa prietenă, pe care o bănuia că are o relaţie cu Daniel Zimbru, fapt negat de acesta din urmă. Şoferul susţinea că au avut o discuţie în maşină pe această temă, iar la un moment dat Buhai a sărit de pe bancheta din spate şi a tras de volan, autoturismul intrând pe contrasens.

Ioan Buhai a avut o altă variantă, declarând că Zimbru ar fi vrut să-l lovească, pe fondul unei discuţii legate de un împrumut. A susţinut că a ridicat mâinile să se apere şi nu a atins volanul.

Interesant este că la unul dintre termenele procesului, Daniel Zimbru a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor de care era acuzat Ioan Buhai din ucidere din culpă în omor calificat asupra a două sau mai multe persoane (forma de vinovăţie a intenţiei indirecte), considerând că acesta a tras volanul cu intenţia să lovească maşina care venea din contrasens. ”Curtea constată că atât intervenţia intempestivă a inculpatului (Ioan Florin Buhai – n.n.), în calitate de pasager pe bancheta din spate, asupra volanului autoturismului condus de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.), cât şi conducerea autoturismului de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.) cu o viteză mult peste limita legală prevăzută pe acel sector de drum, în timp ce era implicat activ într-un conflict verbal cu inculpatul (Ioan Florin Buhai – n.n.) şi în contextul efectelor notorii consecutive consumului de alcool, se constituie în mod egal ca şi cauze ale rezultatului socialmente periculos constând în decesul şi vătămarea corporală a victimelor aflate în autoturismul Daewoo cu care a avut loc impactul latero-frontal după pătrunderea pe contrasens a autoturismului VW”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Oradea, dată pe 12 ianuarie 2022.

Drept urmare, judecătorii instanţei de apel au hotărât condamnarea lui Daniel Zimbru şi a lui Ioan Florin Buhai la câte 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În plus, judecătorii au acordat familiilor celor trei ucraineni morţi în accident despăgubiri morale totale de 640.000 de euro şi daune materiale de peste 300.000 de grivne (echivalentul a aproximativ 9400 de euro). La rândul său, singurul supravieţuitor din maşina ce mergea spre Ucraina a primit daune morale de 10.000 de euro.

În plus, cinci copii rămaşi orfani vor primi lunar o rentă de 400 de euro până ajung la majorat sau până la finalizarea studiilor. Banii vor fi achitaţi atât de asiguratorul din Belgia al maşinii, cât şi de Ioan Florin Buhai, a stabilit instanţa.

”Părţile civile minore sunt copii cu vârste fragede, cuprinse între câteva luni şi 10 ani la data producerii accidentului rutier, copii ce vor resimţi în mod acut lipsa părintelui dispărut, astfel încât suferinţei iniţiale determinate de decesul acestuia i se vor adăuga suferinţe pe o perioadă mai lungă de timp ori de câte ori tatăl lor va lipsi în momente la care, în mod obişnuit, părinţii participă. Totodată, Curtea constată ca prejudiciul moral cauzat mamelor copiilor minori şi soţii supravieţuitoare totodată este unul determinat nu doar de decesul soţilor, ci şi de dificultăţile pe care vor trebui să le depăşească singure în viitor, fără aportul tatălui copiilor lor.

Curtea mai constată că şi părinţii victimelor decedate au suferit un prejudiciu moral consistent, la evaluarea căruia trebuie avute în vedere vârsta acestora, aşteptările şi speranţele privitoare la copiii lor, adulţi ce ar fi trebuit să preia în curând sarcina ajutorului familial, când condiţiile inerente înaintării părţilor civile-părinţi în vârstă ar fi impus acest lucru, împrejurările concrete în care a avut loc evenimentul nefericit, într-o ţară străină, în lipsa oricăror persoane apropiate etc”, se mai arată în hotărârea Curţii de Apel Oradea.

SURSA: bihorjust.ro

Comentarii