Accidentul mortal de pe malul iazului Hălceni: iată sentinţa pentru şoferul beat!

vineri, 08 aprilie 2022, 23:11
3 MIN
 Accidentul mortal de pe malul iazului Hălceni: iată sentinţa pentru şoferul beat!

Un şofer va rămâne în libertate după ce, băut fiind, a provocat un accident soldat cu un mort şi un rănit grav. Magistraţii Curţii de Apel au pus joi punct dosarului, respingând atât apelul declarat de procurori împotriva sentinţei iniţiale, cât şi cel declarat de părţile civile. Petru Ciornei va rămâne cu o pedeapsă cu suspendare şi o conştiinţă încărcată.

 

Ciornei lucrează ca şofer pe o autocisternă la o firmă din Vlădeni. În fiecare zi, acesta făcea naveta cale de 18 km, până la punctul de lucru de la Broşteni. Pe 2 august anul trecut, a mers la lucru, dar autocisterna pe care lucra se afla în reparaţii, aşa că nu a avut nimic de făcut. În schimb, a băut până la sfârşitul programului. În jurul orei 17, a plecat spre casă, împreună cu un coleg de serviciu, în maşina personală. La Hălceni, s-a angajat în depăşirea unei coloane formate din trei autovehicule. Din cauza vitezei excesive, de aproximativ 125 km/h, la revenirea pe banda sa de circulaţie, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul volanului şi a ieşit pe acostamentul din dreapta. Ciornei a încercat să redreseze autoturismului, rotind violent volanul spre stânga. Volvo-ul său a trecut pe contrasens, unde s-a izbit de o autoutilitară Citroën care circula regulamentar. Impactul frontal a fost deosebit de violent, autoutilitara fiind împinsă cu spatele pe sensul opus, oprindu-se într-un cap de pod.

Volvo-ul a ricoşat în parapetele de protecţie al străzii, de unde a alunecat pe taluzul acumulării Hălceni, intrând cu partea din faţă în apă. În urma accidentului, şoferul autoutilitarei a suferit un traumatism cranio-cerebral şi o contuzie toraco-abdominală, fiind transportat cu ambulanţa la spitalul „Sf. Spiridon”. Colegul de serviciu al lui Ciornei a fost urcat în elicopter şi adus la Iaşi în comă cerebrală. A decedat 12 zile mai târziu, din cauza rănilor mult părea grave. Suferise mai multe fracturi costale, o ruptură de rinichi, o fractură a bazinului, dar şi contuzii craniene grave.

Nu a putut fi testat

Ciornei a fost şi el rănit, neputând fi testat alcoolscopic imediat. Analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie teoretică de 1,4‰ în sânge. În septembrie anul trecut, Ciornei a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. „Instanţa apreciază că, prin conducerea autoturismului sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul a încălcat flagrant minimele diligenţe de asigurare a siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, expunând pe pietoni, precum şi pe ceilalţi participanţi la trafic, la un risc crescut, având în vedere scăderea acuităţii reflexelor şi a concentrării persoanei care conduce sub influenţa alcoolului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei Hârlău, care au luat totuşi în considerare în favoarea inculpatului lipsa antecedentelor penale şi recunoaşterea faptei.

Ciornei a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Acţiunea civilă formulată de rudele victimelor a fost disjunsă, fiind judecată separat. Sentinţa a fost atacată în faţa Curţii de Apel. Rudele decedatului au solicitat aplicarea unei pedepse cu executare, invocând vârsta de doar 25 de ani a victimei, dar şi faptul că şoferul şi-a recunoscut vina doar în faţa judecătorilor, până atunci el adoptând o atitudine sfidătoare. O pedeapsă cu executare au solicitat şi procurorii, care au considerat că prima instanţă nu a apreciat corect gradul de pericol public reprezentat de inculpat. „Cu privire la criticile procurorului şi ale părţilor civile din motivele de apel, Curtea constată că acestea sunt nefondate, instanţa de fond realizând o justă individualizare a pedepselor aplicate inculpatului, atât sub aspectul cuantumului acestora, cât şi al modalităţii de executare”, au apreciat însă magistraţii Curţii de Apel, care au respins apelurile. Părţile civile au fost obligate să achite statului câte 100 de lei drept cheltuieli judiciare. Magistraţii au respins şi cererea ca Ciornei să fie obligat la plata onorariului avocatului părţilor civile, în sumă de 15.000 lei.

Citiţi şi:Unul dintre şoferii implicaţi în accidentul grav de la Hălceni era băut. Un tânăr e în comă

 

 

Comentarii