Acoperirea vaccinală în cazul rujeolei a scăzut în toată Europa

marți, 16 aprilie 2019, 01:49
3 MIN
 Acoperirea vaccinală în cazul rujeolei a scăzut în toată Europa

Rujeola în România rămâne o problemă majoră care continuă să facă victime, în majoritatea cazurilor refuzul vaccinării apare pe fondul lipsei informaţiilor corecte pe care le deţin părinţii, cei care refuză vaccinarea având argumente greşite, preluate în special din mediul online.

De asemenea, vaccinarea ar trebui să devină obligatorie şi să nu rămână doar o alegere. Aceste afirmaţii au fost făcute în cadrul unui seminar organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu A­fec­ţiuni Cronice (COPAC) din România, care a avut loc în perioada 12-14 aprilie 2019 la Govora.

La începutul acestei luni, membrii COPAC au lansat o campanie pro-vaccinare „Iniţiativă pentru viitor“, prin care se doreşte realizarea importanţei prevenţiei prin vaccinare.

Prof. dr. Doina Azoicăi, cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care este şi preşedintele Societăţii de Epidemiologie din România, a subliniatîn timpul prezentării „Între mit şi rea­litate în vaccinare“ că este inacceptabil ca în secolul XXI să se mai moară din cauza rujeolei, fiind „o boală pe care trebuia să o punem într-o carte a istoriei şi să o închidem pentru totdeauna, mai ales că există vaccin pentru prevenirea ei“.

Deşi la nivelul ţării noastre vaccinarea anti-rujeolă a fost introdusă încă din anul 1979, profesorul a mai precizat că atunci nu exista acest curent anti-vaccin, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă fiind „o dramă“ care ar putea fi evitată.

„Cea mai redutabilă complicaţie este encefalita care nu poate să nu lase consecinţe, prin incapacitate motorie sau cognitivă, ceea ce înseamnă că acel copil rămâne cu sechele toată viaţa. Poa­te că un copil nu face forma gravă a bolii, dar face 40 de grade, poate să facă convulsii febrile. De ce să expun copilul la un asemenea risc? Pentru el este o suferinţă pe care şi-o exprimă plângând sau fiind mofturos, iar pentru părinte este un cataclism. De ce să se întâmple asta când este o boa­lă prevenibilă prin vaccinare?“, a precizat profesorul ieşean în timpul prezentării.

Numărul de cazuri de rujeolă raportate până la data de 5 aprilie la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile este de 16.336 din care 62 au fost cazuri de decese.

În perioada 1-5 aprilie 2019 au fost raportate 43 de cazuri noi confirmate în şase judeţe şi în municipiul Bucureşti, ceea ce este în opinia specialiştilor un număr foarte mare.

România a ajuns astfel să se situeze pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca acoperire vaccinală cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei cu 86%, Italia fiind pe ultimul loc cu 85%. Pe de altă parte, Ungaria are o rată de acoperire de 99%, media europeană fiind de 93,5%.

Specialiştii sunt îngrijoraţi de modul în care a scăzut acoperirea vaccinală, în acelaşi timp crescând constant şi numărul de cazuri de rujeolă. Astfel, s-a făcut referire la proprietatea unică a vaccinurilor şi anume mecanismul de imunitate colectivă, prin care se determină indirect protecţia majorităţii prin efectul asupra celor care pot face boala şi nu sunt vaccinaţi.

„Este o particularitate pe care trebuie să o înţelegem ca mecanism biologic, dacă eu vaccinez o majoritate, am toate şansele ca în populaţia respectivă să nu întâlnesc cazuri de boală, cu toate că nu sunt toţi vaccinaţi. Gândiţi-vă că într-o populaţie există copii sau adulţi care nu pot să facă vaccin pentru că nu au indicaţie medicală. Aceştia trebuie să fie protejaţi astfel, prin imunitatea colectivă“, a completat prof. dr. Doina A­zo­icăi.

Profesorul ieşean a îndemnat toţi părinţii să îşi vaccineze copiii şi să creadă în principal în dovezile ştiinţifice, să discute cu medicul de familie dacă au neclarităţi sau îndoieli.

De asemenea, un alt aspect pe care ar trebui să îl aibă în vedere este că tratamentul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este unul foarte costisitor şi s-ar putea evita acest lucru printr-un simplu gest, şi anume administrarea dozelor necesare conform schemei de vaccinare.

Comentarii