Actualizare nedorită: încă un an şi jumătate de drum prost până la Ungheni

joi, 16 ianuarie 2020, 02:53
2 MIN
 Actualizare nedorită: încă un an şi jumătate de drum prost până la Ungheni

Prima licitaţie de atribuire a lucrărilor pe cei 6,4 km de drum a eşuat. O a doua procedură a fost iniţiată ieri, cu aceeaşi durată impusă pentru refacerea DJ 249A

Contractul de modernizare a DJ 249A, pe distanţa de 6,4 km dintre localităţile Mânzăteşti şi Ungheni, a fost scos pentru a doua oară la licitaţie. Localnicii – şi primarul Iulian Marcu – din Ungheni aşteaptă de ani de zile repararea drumului. Ziarul nostru a scris în mai multe rânduri despre starea deplorabilă a carosabilului turnat în grabă în anii ’80, ca să se vadă frumos – povestesc cei din partea locului trecuţi de o vârstă – din trenul cu care călătorea dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen spre Bucureşti. „ Au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme“, se precizează pe platforma electronică de achiziţii publice motivul anulării primei licitaţii. A doua procedură, lansată ieri la aceeaşi valoare estimată, de aproape 15 milioane de lei, are ca termen de depunere a ofertelor 17 februarie. 
 
Finanţarea refacerii DJ 249A vine în cadrul proiectului „Creşterea accesibilităţii transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din judeţul Iaşi, România, şi raionul Sângerei, Republica Moldova“. Proiectul s-a aflat în evaluare timp de aproximativ un an la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră. Câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie 15 luni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor.
Dincolo de Prut, beneficiar al proiectului este Consiliul Raional Sângerei, unde, de asemenea, va fi refăcut un segment de drum, între localităţile Bobletici şi Drujba (raionul Ungheni). 
 
Reparaţii în 2020 pentru drumuri calamitate în 2018
 
Pe de altă parte, comuna Ciorteşti ar putea să fie mai norocoasă: Compania Naţională de Investiţii a lansat, tot ieri, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a drumurilor afectate de intemperii înregistrate în 2018. Este vorba de o sumă de 10,4 milioane de lei, pe care CNI o oferă pentru refacerea unui pod lung de 18 m peste râul Crasna, a câtorva podeţe şi a unor porţiuni de drumuri săteşti din Rotăria şi Coropceni care însumează 6,75 km. Pachetul compus din proiectare, execuţie şi perioada de garanţie totalizează 50 de luni, din care 36 de luni reprezintă termenul de garanţie a lucrărilor.

Comentarii