Admiterea de toamnă la universităţile ieşene. Unde şi câte locuri sunt disponibile

joi, 31 august 2023, 01:50
8 MIN
 Admiterea de toamnă la universităţile ieşene. Unde şi câte locuri sunt disponibile

Toamna se numără “bobocii” la universitățile ieșene. Săptămâna viitoare are loc sesiunea de toamnă pentru admiterea la studii de licență, iar instituțiile de învățământ superior din Iași și-au anunțat deja oferta de locuri rămase neocupate. Două facultăți din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, de exemplu, nu mai organizează sesiunea de toamnă, întrucât toate locurile au fost ocupate în prima sesiune de admitere, din iulie. 

La Universitatea de Științele Vieții din Iași înscrierea pentru admiterea pe unul din locurile scoase la concurs în sesiunea de toamnă, la studii de licență, va avea loc în perioada 4 – 7 septembrie. Însă platforma online a fost deschisă deja, pentru preînscriere, începând cu fata de 28 august și va rămâne așa până pe 6 septembrie.

Rezultatele admiterii vor fi afișate pe 8 septembrie, iar candidaţilor declarați admiși le-a fost dedicat intervalul 8 – 12 septembrie ca perioadă de înmatriculare, în care vor încheia contractul de şcolarizare şi vor achita taxa de înmatriculare în valoare de 100 lei.

În total, USV mai are disponibile pentru sesiunea de toamnă 160 de locuri la buget și 187 de locuri cu taxă.

•        Cele mai multe locuri rămase pentru sesiunea de toamnă sunt la Facultatea de Agricultură (60 la buget și 67 cu taxă) și sunt împărțite pe cele patru domenii de studiu.

–        pentru domeniul Agronomie mai sunt disponibile 34 de locuri la buget și 27 cu taxă (locuri care se împart între specializările “Agricultură”, „Montanologie” și „Exploatarea mașinilor şi instalațiilor pentru agricultură şi industria alimentară”,

–        pentru domeniul Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală nu se mai poate opta pentru locuri la buget, însă mai sunt disponibile 15 locuri cu taxă;

–        pentru domeniul Ingineria produselor alimentare, specializările “Tehnologia prelucrării produselor agricole” și „Protecţia consumatorului şi a mediului” au disponibile 21 de locuri la buget și 20 cu taxă,

–        iar pentru domeniul Biologie, specializarea Biologie, mai sunt disponibile 5 locuri la buget și 5 cu taxă.

•        Facultatea de Horticultură mai are disponibile 26 de locuri la buget, din care 12 sunt pentru domeniul Horticultură, 5 pentru Ingineria Mediului și 9 pentru domeniul Biotehnologii. Cu taxă se mai poate candida pe unul dintre cele 23 de locuri de la Horticultură, sau pe cele zece locuri scoase la concurs în fiecare dintre domeniile Ingineria Mediului și Biotehnologii.

•        La Medicină veterinară, unde a fost cea mai mare concurență în sesiunea din iulie mai sunt 5 locuri la buget. Iar pentru cei care vor să studieze medicina veterinară cu taxă, în limba engleză, mai sunt disponibile, de asemenea, alte 5 locuri.

•        Alte zece locuri bugetate mai sunt la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (din care nouă locuri sunt pentru Zootehnie și un loc pentru Ingineria produselor alimentare). Cu taxă, însă, mai sunt disponibile 50 de locuri la această facultate. (vezi aici detalii: https://www.uaiasi.ro/admitere/studii-de-licenta.php)

În total, USV are în sesiunea de toamnă 47 de locuri la buget destinate românilor de pretutindeni (din care 17 cu bursă și 30 fără bursă). În afară de acestea, mai sunt alte 12 locuri bugetate (două pentru absolvenții de licee din mediul rural, trei pentru rromi, patru pentru tinerii proveniţi din sistemul de protecţie socială, două pentru persoane cu nevoi speciale / dizabilităţi și unul destinat formării cadrelor didactice).

Admiterea candidaților pentru programele de licență, la USV din Iași, se face pe baza notelor obținute la probele de Bacalaureat (nota de la proba scrisă de Limba și literatura română – 50%, Nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50%).

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Înscrierea candidaților la Universitatea Alexandru Ioan Cuza se poate face în perioada 4 – 6 septembrie, iar selecția candidaților și afișarea rezultatelor va avea loc în zilele de 7 – 8 septembrie. 

Facultățile de Drept și de Informatică nu mai organizează sesiunea de toamnă, pentru că toate locurile au fost ocupate în prima sesiune de admitere pentru studii de licență. Locuri mai sunt însă disponibile la toate celelalte facultăți, după cum urmează:

•        La Facultatea de Biologie, unde pentru admitere media examenului de bacalaureat contează în proporție de 100%, mai sunt disponibile 14 locuri (din care 6 la specializarea Biologie, 6 la Biochimie și 2 în domeniul Știința mediului, specializarea Ecologie și Protecția Mediului). Tot la această facultate, candidaţii proveniți din sistemul de protecție socială mai au la dispoziție două locuri libere, câte unul pentru specializările Biologie și Biochimie, absolvenții de licee din mediul rural pot concura pe 4 locuri libere. Cu taxă, mai sunt disponibile 61 de locuri (38 la specializarea Biologie, 12 la Biochimie și 11 la Ecologie și protecția mediului). Criteriile de departajare sunt media anilor de studiu din liceu și media ultimului an de studiu liceal.

•        Facultatea de Chimie mai are disponibile 22 de locuri cu taxă (13 repartizate statistic, două pentru candidații din sistemul de protecție socială, unul pentru candidații cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități, două alocate domeniilor prioritare de dezvoltare – la specializarea Chimie Alimentară – două pentru absolvenții de licee situate în mediul rural și două pentru candidații de etnie romă). Locuri cu taxă mai sunt însă destule. Din cele 94 în total, 25 sunt la specializarea Biochimie Tehnologică, 24 la Chimie, 20 la Chimie Medicală și 25 la Chimie Alimentară). Și aici, media examenului de bacalaureat contează în proporție de 100%, dar criteriile de departajare diferă față de facultatea de biologie. Astfel, primul criteriu e media la disciplina Chimie studiată în liceu, iar al doilea criteriu e media aritmetică a anilor de liceu.

•        La Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, admiterea se face tot în baza mediei de la Bacalaureat, iar criteriile de departajare sunt media generală de absolvire a liceului și Nota de la proba scrisă la Limba și literatura română (bacalaureat). La buget, FEAA mai are doar patru locuri disponibile pentru admiterea din toamnă: unul pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială care vor să urmeze specializarea Economie și Afaceri Internaționale, și trei pentru absolvenții de licee situate în mediul rural (la specializările "Statistică și previziune economică", "Marketing" și "Administrație publică". Cu taxă, mai sunt disponibile 358 de locuri la învățământ cu frecvență și 214 locuri pentru învățământ la distanță/fără frecvență (vezi aici detalii: https://admitere.uaic.ro/avada_portfolio/economie-si-administrarea-afacerilor-admitere-licenta/?portfolioCatsâ9)

•        Pentru un loc cu taxă la Facultatea de Educație Fizică și Sport mai pot concura doar candidații din sistemul de protecție socială (care au la dispoziție un loc la specializarea Sport și performanță motrică), cei cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități (pentru un loc la specializarea Kinetoterapie și motricitate speciala) și etnicii romi pe un loc tot la Kinetoterapie și motricitate specială. Tot la această specializare mai sunt disponibile și 4 locuri cu taxă. 

•        Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice permite accesul candidaților pe unul dintre locurile disponibile în funcție de media de la bacalaureat, dar pune accent la departajarea candidaților pe nota la disciplina Limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat și pe media generală a ultimului an de studiu din liceu. La buget, mai sunt disponibile, pe locurile repartizate statistic, 14 locuri la specializarea Filosofie. În plus, absolvenții de licee din mediul rural mai pot concura pentru trei locuri rămase libere la specializările "Filosofie", "Sociologie" și "Științe politice", iar candidații de etnie romă au la dispoziție un loc liber, la Științe Politice. Facultatea are pentru sesiunea de toamna și 244 de locuri cu taxă.

•        Facultatea de Fizică mai are libere 12 locuri bugetate (din care două sunt pentru candidații din sistemul de protecție socială, unul pentru candidații cu cerințe educaționale speciale, unul pentru absolvenţii de licee din mediul rural și două pentru etnici romi). Cu taxă, mai sunt însă libere 102 locuri, din care 30 la specializarea Fizică – în limba engleză.

•        La Facultatea de Geografie și Geologie sunt 58 de locuri libere – pentru repartizare statistică, două pentru absolvenți din mediul rural (la specializările Geochimie și la Inginerie geologică) și alte două locuri pentru etnicii romi (la Geografia turismului și la Inginerie Geologică). Cu taxă mai sunt disponibile 166 de locuri pentru sesiunea din septembrie.

•        Pentru admiterea la Facultatea de Istorie candidaţii pot concura pe 15 locuri bugetate și pe 33 de locuri cu taxă (din care 32 sunt pentru învățământ cu frecvență redusă). Pentru candidații de etnie romă, ca și pentru cei din mediul rural sau din sistemul de protecție socială sunt libere câte două locuri, iar pentru candidații repartizați statistic sunt nouă locuri disponibile din cele 15 bugetate.

•        Facultatea de Litere organizează concurs pentru 50 de locui bugetate (din care trei sunt destinate absolvenților din mediul rural și unul etnicilor romi) și pentru 410 locuri cu taxă. (vezi aici ce specializări mai au locuri disponibile: https://admitere.uaic.ro/avada_portfolio/litere-admitere-licenta/?portfolioCatsâ9 )

•        În ce privește Facultatea de Matematică, acolo mai sunt disponibile doar două locuri, ambele destinate candidaților de etnie romă, unul la specializarea Matematică, iar celălalt la Matematică informatică. Iar cu taxă sunt disponibile 20 de locuri.

•        La Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației mai pot candida pentru locuri bugetate doar absolvenți de licee din mediul rural, care au la dispoziție un loc la specializarea Psihopedagogie specială, și candidații cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități, pentru care mai este un loc liber la aceeași specializare. Facultatea mai scoate la concurs și 128 de locuri cu taxă, din care șase sunt pentru învățământ cu frecvență redusă.

•        Locuri libere mai sunt și la Facultățile de Teologie. La Teologie Ortodoxă sunt neocupate 19 locuri cu finanțare de la buget și 53 de locuri cu taxă, iar la Teologie Romano-Catolică mai sunt de ocupat 7 locuri bugetate de sta și 25 cu taxă.

Comentarii