Afacere COVID: O firmă ieșeană producătoare de viziere, refuzată de stat pentru Cătălin Botezatu care aducea materiale din China, de trei ori mai scumpe

miercuri, 13 mai 2020, 09:11
2 MIN
 Afacere COVID: O firmă ieșeană producătoare de viziere, refuzată de stat pentru Cătălin Botezatu care aducea materiale din China, de trei ori mai scumpe

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a achiziționat viziere medicale la 16 lei pe bucată, fără TVA, deși a avut o ofertă de la un producător autohton la 6,95 de lei pe bucată. La 1,75 de milioane de bucăți, diferența de preț e de peste 15 milioane de lei.
 

Pe 2 aprilie, ONAC a publicat invitația la participare la procedura de negociere pentru achiziționarea de viziere pentru “constituirea stocurilor de urgență cu echipamente de protecție medicală”.

Cel mai bun preț: o firmă din Iași 16 firme s-au înscris la licitație, cu oferte cuprinse între 300.000 și 1.750.000 de viziere, livrate într-un termen de 22, până la 90 de zile.  Cel mai mic preț oferit pentru o vizieră a fost de 6,95 de lei fără TVA, iar cel mai mare, 22,69 de lei. După deschiderea dosarelor, cea mai bună ofertă aparținea Rodotex Iași: cea mai mare capacitate de livrare 1.750.000 de viziere în 30 de zile, cel mai mic preț, 6,95 de lei pe bucată.

“Raportat la preț/timp de livrare, Viggo a vândut cel mai scump, iar ONAC a acceptat. Iar Viggo nu produce aceste viziere, ci le importă din China sau din nu știu ce țară de peste mări și țări. Așa arată o licitație cu dedicație”, a spus reprezentantul firmei perdante.

”Era evident că trebuia să câștige o firmă anume și aceasta e Viggo. ONAC a organizat o licitație pentru refacerea stocurilor de urgență și au preferat să aleagă o firmă care livrează vizierele în 90 de zile, la un preț triplu, în defavoarea unui producător autohton, care le livra aceeași cantitate de viziere în 30 de zile și la un preț net inferior. Practic, au preferat să cumpere cu 5 milioane de euro mai scump”, a spus Florin Dobre, reprezentantul Rodotex Iași.

Textul integral, pe libertatea.ro

Comentarii