De Business

Punem punctul pe știi

Afacerile din comerţul cu amănuntul au înregistrat creşteri de două cifre

luni, 07 februarie 2022, 22:40
2 MIN
 Afacerile din comerţul cu amănuntul au înregistrat creşteri de două cifre

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule şi motociclete) au înregistrat în luna decembrie 2021 o revenire accentuată la +7,2% pe seria brută, după cea de +2,4% din noiembrie, care recuperase o parte din după scăderile anterioare (-3,3% din octombrie şi -1,8% în septembrie), potrivit datelor publicate de INS.

De reţinut, calculul pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate a arătat o doar creştere marginală faţă de luna precedentă (+0,9%, care indică un efect conjunctural al perioadei sărbători de iarnă), deşi avansul în raport cu decembrie 2020 a fost în linie ritmul de creştere preliminat pentru PIB (+7%).

Astfel, cifra de afaceri din comerţ cumulată pe întreg anul 2021 a fost păstrată peste pragul de 10% (+10,1% faţă de 2020). După luna mai, odată cu epuizarea efectului de bază favorabil (produs de scăderea iniţială a vânzărilor la începutul pandemiei), ea a intrat pe o traiectorie de scădere sistematică (însă relativ lentă) în partea a doua a anului trecut.

Alte cauze ale acestui trend descrescător au fostreducerea puterii de cumpărare a salariilor (al căror spor în sistemul bugetar a fost per total de doar 1,8%) şi pensiilor, care nu au mai fost indexate în pragul toamnei, precum în alţi ani, în timp ce creşterea indicelui preţurilor de consum a trecut pragul de opt procente.

În structură, ar fi de remarcat scăderea semnificativă faţă de luna precedentă a cifrei de afaceri în termeni bruţi la carburanţi auto (-3,6% faţă de noiemmbrie, deşi s-a păstrat un spor de 11,6% cumulat pe anul 2021). La care s-au adăugat creşteri lunare importante la produsele alimentare (+19,6% faţă de luna anterioară deşi doar +5,5% cumulat) şi nelimentare (+5,3% lunar, dar +13,6% pe întregul an).

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

Comentarii