De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ai sau nu intoleranţă la gluten? Te poți testa astăzi, gratuit, în Piaţa Unirii!

joi, 18 iulie 2019, 01:58
2 MIN
 Ai sau nu intoleranţă la gluten? Te poți testa astăzi, gratuit, în Piaţa Unirii!

Testarea este parte a Caravanei de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă, tot mai răspândită în ultima vreme, şi de care mulţi bolnavi nu ştiu că o au. Nediagnosticarea duce la complicaţii grave în timp şi chiar la deces.

Astăzi, între orele 13 şi 17, vă puteţi testa gratuit pentru a afla dacă aveţi intoleranţă la gluten, o boală care afectează 250.000 de români. Procedura de depistare a bolii cealiace va fi realizată la Hotel Unirea, din centrul oraşului, şi durează 10 minute, presupunând doar o înţepătură în deget, care nu necesită o pregătire prealabilă. Rezultatele testului vor fi interpretate de către medici specialişti, care vor oferi şi sfaturi celor care se confruntă cu această afecţiune.

Deşi testele vor fi făcute doar persoanelor care nu ţin o dietă fără gluten, evenimentul este deschis şi celor diagnosticaţi deja cu boala celiacă, care vor primi indicaţii şi materiale educative.

De asemenea, specialiştii din sănătate pot să participle la cursul de educaţie medicală continuă «Afecţiuni induse de gluten: prevenţie, diagnostic şi urmărire», pentru a se perfecţiona în diagnosticarea afecţiunilor.

„Am conceput «România fără gluten» deoarece subiectul bolii celiace şi al nevoii alimentaţiei sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boala celialcă este în creştere, iar nevoile pentru suport şi informare a celor diagnosticaţi sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor, şi de aceea oferim o testare gratuită de sânge şi un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a ţării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic şi tratament persoanelor cu boală celiacă”, a precizat Iuliana Roibu Bonoiu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten.

Testarea este parte a Caravanei de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă, desfăşurat de Kaufland România şi Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten.

Conform statisticilor, între 250.000 şi un milion de români suferă de boala celiacă şi alte afecţiuni induse de gluten, dar doar 5% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi corect, întrucât simptomele sunt uşor de confundat. Dacă nu primesc diagnosticul real, bolnavii riscă să dezvolte boli autoimune care, netratate, pot produce complicaţii grave, şi chiar deces.

Comentarii