Al doilea deces provocat de gripă într-un spital din Iaşi este tot un copil

vineri, 07 februarie 2020, 02:49
2 MIN
 Al doilea deces provocat de gripă într-un spital din Iaşi este tot un copil

Încă un caz de deces din cauza gripei a fost înregistrat la Iaşi, victima fiind un copil. Un băiat de un an şi şase luni, care suferea şi de o malformaţie congenitală cardiacă pentru care a fost operat, s-a stins zilele trecute în ciuda eforturilor medicilor.

Copilul se afla internat de câteva zile la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, pe Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi nu era vaccinat antigripal.

„Copil de sex masculin, în vârstă de 1 an şi 6 luni, din judeţul Neamţ, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Data decesului 05.02.2020“, se precizează într-o informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Reprezentanţii unităţii medicale ieşene spun că băieţelul a fost transferat de la un spital din judeţul Neamţ având stare gravă încă de când a ajuns la Iaşi. Iniţial a fost diagnosticat cu insuficienţă respiratorie severă şi avea nevoie de tratament de specialitate pentru susţinerea funcţiilor vitale.

„A fost internat încă de la sosire pe ATI, s-a ridicat suspiciunea de gripă, s-au făcut investigaţiile şi s-au prelevat probe biologice care au confirmat diagnosticul“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Cazul este asemănător cu cel de la sfârşitul lunii ianuarie, când o fetiţă de doar 11 luni a murit din aceeaşi cauză. Fetiţa a murit pe 28 ianuarie după ce a fost transferată la Iaşi de la un spital din Vaslui, tot cu insuficienţă respiratorie acută, fiind un copil născut prematur.

Medicii atrag atenţia asupra acestor cazuri: copiii de vârstă mică care au şi anumite afecţiuni trebuie să fie vaccinaţi pentru a preveni astfel de tragedii.

De asemenea, orice modificare a stării generale a copilului, mai ales dacă acesta prezintă febră, tuse sau insuficienţă respiratorie, necesită pre­zentare la medic pentru a stabili care este atitudinea terapeutică necesară.

Comentarii