De Business

Punem punctul pe știi

Alpha Bank și UniCredit Bank fuzionează în România. Apare astfel cea de-a treia bancă după active

luni, 23 octombrie 2023, 09:58
2 MIN
 Alpha Bank și UniCredit Bank fuzionează în România. Apare astfel cea de-a treia bancă după active

UniCredit anunță fuziunea în România cu Alpha Bank urmănd a crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere al activelor.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Group, a declarat: „Aceasta este prima achiziție pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potențialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România și în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienților noștri, actuali și viitori, ci și angajaților ambelor instituții. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni și știu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat.

Această achiziție este o dovadă a angajamentului UniCredit față de creșterea calității și a excelenței fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru și a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul

UniCredit și sunt încrezător că acesta este începutul unei povești de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”

Deocamdată nu e clar cum se va numi noua entitate, dar conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține circa 10% din capitalul social al entității rezultate
Deocamdată nu e clar cum se va numi noua entitate, dar conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține circa 10% din capitalul social al entității rezultate și va rămâne implicată inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Tranzacția va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

Tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al activelor totale

Fuziunea va aduce la un loc două entității complementare, atât UniCredit Bank Romania cât și Alpha Bank România având o poziție solidă în segmentele de corporate și de retail, și în urma ei va rezulta o instituție financiară puternică care va fi mai bine poziționată pentru a-și deservi clienții și pentru a crea noi oportunități de creștere pe piața românească.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieței. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susțină economia românească mai bine, ci și să pună pe primul plan nevoile clienților și al acelor comunități în care își desfășoară activitatea.

Comentarii