Amenajarea grădinilor urbane și închiderea unor străduțe – idei ce ar schimba Iașul

vineri, 06 iulie 2018, 02:01
3 MIN
 Amenajarea grădinilor urbane și închiderea unor străduțe – idei ce ar schimba Iașul

Mai multe propuneri, printre care şi cea de mai sus, vor fi prezentate astăzi de şase ieşeni, la dezbaterile publice iniţiate de Asociaţia „Civica“, în cadrul unei serii de manifestări intitulate „Cetăţenii conduc“. La întâlnirea de la Hala Fix vor participa şi consilieri locali, care îşi vor asuma propunerile şi le vor duce spre dezbatere în CL, pentru adoptare.

Şase ieşeni vor prezenta astăzi şase proiecte pentru revitalizarea unor spaţii publice. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Ci­vica“, iar la manifestare, ce va avea loc la Hala FIX (strada Bucium 34, în curtea Moldomobila), sunt aş­teptaţi şi consilieri locali. Aleşii ar urma să îşi asume proiectele, în condiţiile în care solicitarea societăţii civile este ca ideile să fie prezentate şi discutate, ulterior, în plenul Consiliului Local.

Una dintre cele mai interesante idei, inspirate din modelul britanic, propune închiderea traficului pe unele străzi secundare din cartiere, pentru câteva ore, astfel încât copiii să se poată juca şi socializa în siguranţă.

„Fac parte din generaţia ce se juca cu orele în faţa blocului, ce alerga pe străduţele din jur cu gaşca formată din toţi copiii de la scările vecine, cu trotinete, biciclete. Astăzi, în faţa scărilor de bloc te strecori printre maşinile parcate, mai mult sau mai puţin legal, îţi duci copilul la activităţi în părculeţul cu scrâncioburi sau în parcul Copou la puţină mişcare. Totuşi, cu tot progresul ce a însoţit aceşti zeci de ani, unele lucruri trebuie să rămână. Copiii au dreptul să se joace afară în siguranţă, să socializeze în cartierul lor“, a explicat Anca Gherasim, iniţiatorul proiectului „Playing out“.

Ea a estimat un buget de numai 1.000 euro pentru implementarea unei astfel de idei, decizia aparţinând atât Consiliului Local, cât şi Comisiei de circulaţie.

O altă idee ce va fi prezentată astăzi la Hala FIX de către iniţiator (Laura Chihaia) propune o serie de întâlniri săptămânale cu locuitori prin care să fie generat „un mai mare sentiment de apartenenţă, unitate şi colaborare între vecini“.

„Aceste reuniuni vor putea da viaţă spaţiilor indoor (pe anotimp rece sau ploios) şi celor outdoor (parcuri, terase). În acest fel, practici importante de regenerare şi re­echilibrare vor putea fi transmise oamenilor din comunitate, care vor să participe active la renaşterea cartierului“, a spus iniţiatorul.

Pentru început, propunerea este ca întâlnirile să fie axate pe menţinerea „unei stări de sănătate şi vitalitate optime“, cu participarea unor psihologi, terapeuţi sau facilitatori în domeniul sănătăţii.

Un proiect în ca­re cetăţenii să se implice activ pro­pune şi Laura Frenţescu-Tordai. Ideea vizează organizarea unor grupuri de iniţiativă pe zone din oraş, grupuri care să propună Primăriei transformarea unor spaţii publice în mici grădini urbane. Iniţiatorul spune că grupurile de iniţiativă ar putea să intre într-o competiţie, iar spaţiile ce au cei mai mulţi susţinători să fie amenajate de către municipalitate cu foişoare, băncuţe, plantări etc.

Alte două proiecte asemănătoare, iniţiate de Cosmin Atanasie şi Laura Ciobanu, propun revitalizarea parcului „Octav Băncilă“ şi amenajarea a trei parcuri în Dacia (lângă Biserica Învierea Donnului, pe strada Prof. I. Simionescu, lângă Secţia I de Poliţie şi lângă şcoala Gimnazială „George Coşbuc“).

Tot cu referire la parcuri, un ieşean (Alexandru Sescioreanu) propune înlocuirea părculeţului clasic pentru joacă cu „unul mai bine integrat în oraş şi adaptat la nevoile actuale ale copiilor“

Evenimentul de astăzi de la Hala FIX este ultimul dintr-o serie de manifestări intitulate „Cetăţenii conduc“, organizate de Asociaţia „Civica“.

Comentarii