ANALIZĂ: Câţi bani dă Iaşul pentru sport? Anomalii strigătoare la cer. Bugetele CL şi CJ alocate cluburilor în 2024

miercuri, 14 februarie 2024, 02:50
6 MIN
 ANALIZĂ: Câţi bani dă Iaşul pentru sport? Anomalii strigătoare la cer. Bugetele CL şi CJ alocate cluburilor în 2024

Luni, politicienii pe care ieşenii i-au ales pentru a avea grijă, printre altele, de banii lor, consilierii locali şi consilierii judeţeni, au aprobat bugetele CL şi CJ pe 2024. În cele ce urmează vă vom prezenta care e viziunea capilor locali în ceea ce priveşte sportul ieşean.

 

Un simbol al Iaşului rămâne la coş

 

Unul dintre subiectele puse pe masa Consiliului Local a fost recuperarea siglei şi palmaresului clubului de tradiţie a Iaşului, Politehnica, înfiinţat în 1945.

După ce anul trecut a propus înfiinţarea unei comisii care să negocieze cumpărarea simbolurilor Poli 1945 de la lichidatorul societăţii în cadrul căreia funcţiona clubul intrat în faliment, propunere neaprobată, liderul consilierilor PSD, Bogdan Crucianu s-a referit la subiect şi luni. Asta după ce consilierii USR au preluat tema, propunând alocarea a 500 000 de lei (100 000 de euro) pentru ca istoria Politehnicii să fie recuperată.

Ideea nu a fost însă susţinută de consilierii de la putere, cei 11 reprezentanţi ai PNL, 2 ai PMP şi Răzvan Timofciuc, fost la USR. De menţionat că managerul Politehnicii, Florin Briaur, care e consilier PMP, nu a votat. El a motivat gestul prin faptul că era în incompatibilitate. Drept urmare, un simbol al Iaşului, pentru care s-a muncit decenii la rând, continuă să rămână la coşul de gunoi.

 

2 milioane de euro la CSM Iaşi 2020, unde handbaliste din ultimul eşalon primesc salarii şi de 3 000 de euro!

 

Zgârciţi cu simbolurile capitale ale oraşului, consilierii locali ai puterii au adoptat un buget (USR şi PSD au respins bugetul local) care cuprinde o nouă sumă halucinantă pentru clubul Primăriei, CSM Iaşi 2020. Adică gruparea care a cheltuit anul trecut 36 milioane lei (7,1 milioane euro) pentru un controversat Campionat Mondial de esports, despre care s-a spus că a lăsat o gaură de 6 milioane de euro, şi alte 500 000 de euro în alte direcţii. Iar principalul rezultat a fost ratarea promovării din ultima divizie de handbal feminin, care adună la start o mulţime de formaţii foarte slabe.

Lipsa de rezultate nu a fost penalizată, ci răsplătită! Astfel, bugetul alocat anul acesta CSM Iaşi 2020 este de 9,6 milioane lei, adică aproape 2 milioane de euro! Conform unor surse, este doar un prim pas, pentru că bugetul grupării amintite va fi suplimentat!

Ca proiect, 800 000 de euro (!!!) sunt ceruţi de handbalul feminin, o gaură neagră până acum, unde se spune că se plătesc şi salarii de 3 000 de euro pe lună, duble faţă de unele ale unor titulari de la echipa de fotbal! Iar fondul actual de salarii al unei formaţii care se bate cu multe junioare este deja de circa 50 000 de euro, aproape de cel al CSM Zalău, care activează în Liga Naţională.

CSM Iaşi 2020 mai are secţii de scrimă, şah şi tir cu arcul.

 

Salarii de sute de mii de lei la clubul Primăriei!

 

Şi şefii de la CSM Iaşi 2020 o duc foarte bine. Directorul Iustin Jalaboi îi va costa în 2024 pe ieşeni 209 450 lei (42 000 euro), iar şeful secţiei de handbal, şahistul Vladimir Danilov, 183 530 lei (36 700 euro). Iar aici vorbim numai de salarii.

Cheltuieli consistente apar şi din urma unui inspector de specialitate – 93 890 lei şi a unui administrator – 75 830 lei, retribuţiile sportivilor şi antrenorilor, care primesc bani pe baza unor contracte de activitate sportivă, nefiind făcute publice.

De precizat că în Consiliul de Administraţie al clubului mai sunt acum doar consilierul PSD Mihai Liviu Gavril şi doi angajaţi ai Primăriei, Marian Nistor şi Marius Părpăliţă.

Ceilalţi doi membri ai CA, consilierii locali Florin Briaur şi Florentin Ciobotaru (PNL), şi-au dat demisia luni, pentru a putea vota bugetul.

 

Alte 18 milioane de lei pregătite pentru sport. Fotbalul, Politehnica şi CSM primesc bani în aprilie

 

În ceea ce priveşte celelalte trei cluburi sportive locale importante, cel de fotbal, CS Politehnica şi CSM, acestea vor afla feliile care le vor reveni în perioada următoare, aşa cum se anunţase de mult timp. Deocamdată, fondurile alocate sportului sunt într-o cutie mai mare, în care sunt trecute şi alte sectoare, care vor primi bani de la bugetul local pe baza unor proiecte. Oricum, conform unor surse, e foarte probabil ca din direcţiile amintite sportul ieşean să încaseze minimum 18 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro. 3 milioane vor fi alocaţi pentru sportul de masă, pe baza Legii 69, iar 15 milioane lei pentru sportul profesionist, pe baza Legii 350. Conform estimărilor actuale, primii bani pentru sportul profesionist vor putea fi accesaţi în luna aprilie, după ce se va stabili un regulament de aprobare a proiectelor.

 

Derapajul Politehnicii

 

Şi pe aceste direcţii e foarte posibil să se forţeze apoi suplimentarea fondurilor, mai ales că solicitările sunt mari, iar 2024 e an electoral…

Sportul cu cel mai mare impact, fotbalul, care atrage 3000 de oameni până şi la un meci cu FC Voluntari şi umple tribunele unei arene depăşite când Iaşul e vizitat de echipe importante, ar putea intra în colaps dacă nivelul alocărilor din ultimii ani, 2 milioane de eur, bani daţi atât în 2022 cât şi în 2023, nu va fi menţinut sau chiar ridicat. Asta pentru că în Copou sunt datorii de circa 1,6 milioane euro.

Apoi, CS Politehnica, care beneficiază de alocări consistente şi de la bugetul central (peste 750 000 de euro anul trecut) are pretenţii total deplasate pentru rezultatele pe care le obţine. La echipe, Poli, deşi joacă în ultimele eşaloane, e ciuca bătăilor la baschet feminin, în subsol la handbal masculin şi la mijloc la baschet masculin, în timp ce la rugby se joacă în prima ligă doar ca urmare a faptului că eşalonul doi s-a desfiinţat. Apoi, la sporturi individuale, clubul studenţesc nu a obţinut vreun rezultat internaţional notabil anul trecut la seniori.

Cu toate acestea, într-o adresă care conţine multe informaţii eronate (de pildă, despre handbal, care nu a prins nici play-off-ul ultimei divizii, un eşalon foarte modest, se spune că echipa a ajuns la maturitatea care dă speranţe la promovarea în primul eşalon, denumit greşit, Superliga), CS Politehnica a solicitat 3 milioane de lei (0,6 milioane euro) de la CL.

 

CJ se umple iarăşi de ridicol

 

În ceea ce priveşte fondurile alocate sportului de către Consiliul Judeţean Iaşi, acestea rămân la cote ridicole. Deşi are un buget de aproape 2 miliarde de lei (CL are 2,5 miliarde), CJ, care a aprobat luni „cel mai mare buget din istorie”, după cum a afirmat preşedintele Costel Alexe, a anunţat că va da sportului de performanţă doar 800 000 de lei (160 000 de euro). Asta în condiţiile în care alte judeţe din România, cu bugete mult mai mici, alocă milioane de euro cluburilor sportive, iar echipa de rugby, preferata vicepreşedintelui CJ, Marius Dangă, vrea numai pentru ea 1,5 milioane lei (300 000 euro)!

De altfel, tratarea sportului ieşean ca o cenuşăreasă, căreia i se aruncă firimituri, mărunte, şi acelea după criterii contestate puternic de oamenii din fenomen, a fost o constantă a actualei structuri de conducere judeţene.

În schimb, sunt aruncaţi bani pe fereastră pentru organizarea unui simulacru de spectacol, intitulat pompos Gala de Excelenţă a Sportului Ieşean, unde sunt premiaţi, cu sume simbolice, foarte probabil din raţiuni pur electorale, o mulţime de oameni. Asta chiar dacă rezultatele sportive locale sunt la pământ, urmare firească a strategiilor greşite pe care se merge.

Comentarii