Analiză: Cum au fost date rezervele lui Hagi cu fundul de pământ de către Poli. Cinci explicaţii

marți, 01 august 2023, 01:50
5 MIN
 Analiză: Cum au fost date rezervele lui Hagi cu fundul de pământ de către Poli. Cinci explicaţii

Politehnica Iaşi a reuşit să-şi treacă în cont primele puncte în sezonul 2023-2024 al Ligii I de fotbal. Duminică seară, Poli s-a impus la Ovidiu cu 3-1 (2-1), în disputa cu Farul Constanţa, din runda a treia a campionatului. Succesul, logic după aspectul partidei, a avut câteva cauze principale, pe care le enumerăm în cele ce urmează.

1. Forma execrabilă a constănţenilor în startul stagiunii

Farul a început foarte prost sezonul, lucru care generează o atmosferă irespirabilă la echipă. Dobrogenii au câştigat cu şansă în primele două runde de campionat, la Sibiu şi cu Voluntari, au fost eliminaţi ruşinos din Champions League, de campioana Republicii Moldova, Şerif Tiraspol, şi s-au chinuit rău cu Urartu, în prima manşă a duelului din Conference League. Constănţenii au fost conduşi de două ori de armeni şi s-au impus abia în prelungiri, returul de joi fiind astfel „deschis”. Toate aceste rezultate, poate consecinţe fireşti ale campaniei de transferări catastrofale dusă de Gheorghe Hagi în această vară, când pe litoral au ajuns numeroşi jucători de rang doi, mulţi de la echipe retrogradate, au făcut ca Farul să pară, din exterior, un butoi cu pulbere. Un butoi pe lângă care patronul – manager, care a avut multe atacuri la adresa fotbaliştilor, se plimbă cu focul.

2. Strategia aleasă de Hagi, care a mizat pe rezerve şi a făcut multe improvizaţii

După cum Ziarul de Iaşi a anticipat, pentru a nu suferi o nouă eliminare ruşinoasă din Europa, Hagi, deşi avea doi accidentanţi, a mizat în disputa cu Poli pe numeroase rezerve, nu mai puţin de opt titulari importanţi, Borza, Larie, Kiki, D. Nedelcu, Băluţă, Mazilu, Alibec şi Rivaldinho, fiind menajaţi pentru duelul din Armenia, de joi. Ba chiar nouă dacă amintim că Aioani a fost rezervă. „Regele” nu s-a mulţumit doar cu a-l titulariza în premieră în Liga I pe palidul Nicolas Popescu şi de a miza pe jucători de genul Queiros ori Vianna, ci a mai făcut şi improvizaţii, Carnat, jucător de bandă, fiind utilizat vârf împins. A rezultat un joc mizerabil al gazdelor, Hagi recunoscând că a avut „cea mai slabă primă repriză”, „o ruşine” şi că echipa sa „a dat cu fundul de pământ”.

Nimic nu a mers la Farul. Linia de trei mijlocaşi a pierdut net duelul cu rombul Jatoba – Marchioni – Luis Phelipe – Roman, atât pe fază defensivă, cât şi pe fază ofensivă, apărarea a fost aeriană (Sîrbu şi M. Popescu au fost depăşiţi ca la antrenamente, la golurile doi şi trei, de Vojtus şi Luis Phelipe), atacul a fost palid, nereuşind să speculeze problemele defensive recunoscute ale oaspeţilor, Ailenei având puţin de lucru cu adevărat.

3. Atitudinea Politehnicii

Politehnica a înţeles, în sfârşit, că nu posesia îi aduce punctele, ci ceea ce faci cu mingea. Învinsă, conform unor firme de monitorizare, la capitolul amintit, după ce câştigase la Cluj şi Hermannstadt, pierzând şi la alte capitole statistice (8-10 la şuturi, 3-5 la şuturi în afara porţii), Poli, care a câştigat la cornere (3-2), s-a impus clar în joc. Asta pentru că ieşenii au arătat atitudine, determinare, capitole în suferinţă în primele runde. În plus, căderile din actele secunde ale primelor două runde nu au mai apărut pe litoral, unde Poli a avut un nivel bun pe mai tot parcursul meciului, creându-şi ocazii şi pe final.

4. Semne de adaptare ale brazilienilor Luis Phelipe şi Jatoba

Multă lume s-a grăbit când a condamnat Politehnica după doar două meciuri! Chiar dacă până săptămâna trecută, când în Copou au ajuns patru jucători cu ştaif (Samayoa, Belu, Bordeianu, Ciobanu), nu transferase spectaculos, Poli adusese, totuşi, două piese despre care s-a spus că vor schimba faţa echipei, brazilienii Jatoba şi Luis Phelipe. Firesc, cei doi au avut nevoie de timp de adaptare şi, chiar dacă au creat două goluri, cu Hermannstadt şi ultimul cu Farul, iar Phelipe a mai înscris unul, primul cu Farul, mai au până să ajungă la forma optimă. Totuşi, semnalele de integrare ale brazilienilor au apărut deja, astfel că Poli are o mult mai mare forţă la mijloc.

5. Creşterea nivelului de exprimare a jucătorilor experimentaţi cu care Iaşi a promovat

Una dintre principalele probleme pe care le-am semnalat în primele runde a fost exprimările sub aşteptări ale jucătorilor rutinaţi ieşeni care s-au aflat în Copou şi în sezonul trecut. Duminică, însă, s-a văzut că aceştia pot mai mult. Martac a făcut unul dintre cele mai bune jocuri de când e la Poli, Tincu nu a mai gafat decisiv, Roman a arătat de ce era privit ca una dintre surprizele aşteptate ale campionatului, iar Vojtus că nu a trecut degeaba pe la CFR Cluj sau Rapid Bucureşti. Grozavu trebuie acum să găsească soluţiile pentru a menţine nivelul jucătorilor amintiţi la cote ridicate. Iar când va aduce şi noile achiziţii la un nivel optim, Poli e obligată să-şi propună mai mult decât simpla menţinere în Liga I, condiţii ca acum neexistând, probabil, în istoria de după 1989 a fotbalului ieşean. Un subiect asupra căruia vom reveni.

Ce urmează?

Dacă la Politehnica au existat şi oameni cu picioarele pe pământ, care nu au făcut înmormântări după primele două eşecuri, păstrarea echilibrului şi necomandarea tacâmurilor de nuntă pentru celebrarea succesului cu Farul trebuie să fie principala preocupare acum în Copou. Asta pentru că dacă îşi va păstra picioarele pe pământ, Iaşi are posibilitatea de a bifa un nou succes în deplasare, vineri, la Arad, cu UTA. Arădenii sunt o trupă remaniată masiv, cu mari probleme de efectiv (la Sibiu, ardelenii nu au fost în stare să completeze banca de rezerve, lăsând două locuri libere!), care joacă modest, astfel că Iaşi, dacă va gestiona bine acest zile, se poate impune vineri, în duelul care va începe la ora 18:30. 

Comentarii