Analiză: Grozavu citeşte Arghezi? Estetica urâtului în Copou. Poli a promovat după un joc lipsit de spectaculozitate

joi, 04 mai 2023, 01:50
6 MIN
 Analiză: Grozavu citeşte Arghezi? Estetica urâtului în Copou. Poli a promovat după un joc lipsit de spectaculozitate

Dacă fotbalul românesc nu va mai face vreo… nefăcută, permiţând promovarea nedreaptă a CSA Steaua Bucureşti în Liga I, varianta fiind extrem de improbabilă, Politehnica Iaşi se poate considera posesoarea vizei pentru sezonul 2023-2024 al Ligii I de fotbal. Viza a fost obţinută după succesul de marţi seară, din Copou, 2-0 cu Oţelul Galaţi. 

Victoria a dus Poli la 13 puncte în faţa lui Dinamo, ocupanta locului IV, primul care duce la baraj, cu patru runde înainte de final. Steaua e pe II, la patru puncte în spatele Iaşului, iar Oţelul e pe III, cu şapte puncte mai puţin decât gruparea din Copou.

Aşteptatul succes în faţa gălăţenilor, anticipat de Ziarul de Iaşi, a fost obţinut, în ciuda echilibrului statistic, asupra căruia ne vom referi mai jos, fără mari emoţii. Deşi a jucat economicos, Iaşi a avut în mare parte iniţiativa, dominând o trupă modestă financiar şi sportiv, aflată pe podiumul eşalonului doi doar ca urmare a „nebuniei” antrenorului Dorinel Munteanu şi a gradului extrem de scăzut de valoare existent în acest sezon al eşalonului doi.

Un singur şut trimis de Poli în repriza a doua!

Din păcate pentru cei aproape 9 000 de oameni care au luat cu asalt Copoul, jocul a fost urât, aşa cum a recunoscut şi antrenorul gazdelor, Leo Grozavu. Dacă de la gălăţeni nu erau aşteptări legate de a puncta la capitolul estetic, prestaţia Iaşului a fost cea care a dat tonul unei partide lipsită total de spectaculozitate.

Faptul că în tot meciul Iaşi a trimis doar trei şuturi pe poartă, unul – modest, celelalte învingându-l pe Dur-Bozoancă, că nu şi-a creat nicio altă ocazie importantă de a înscrie şi că în repriza a doua a expediat un singur şut (!) este sugestiv. Mai mult, Poli a fost surclasată la capitolul cornere, 3-7, după 3-3 la pauză, a pierdut şi la ocazii, 0-1, rămânând cu victoriile la limită (3-2) obţinute la şuturi în afara porţii şi pe poartă.

De ce s-a ajuns în situaţia în care jocul trupei lui Grozavu a fost decupat parcă din perioada în care Arghezi punea versurilor sale mantia esteticii urâtului vom analiza în continuare.

Un singur şut trimis de Oţelul în 89 de minute!

Deşi promovează, de regulă, fotbalul spectaculos, şeful băncii tehnice ieşene a făcut ca elevii săi să aducă aminte de versurile argheziene: din „bube, mucegaiuri şi noroi” a ieşit „frumuseţea” tabelei.

Aşa cum a fost şi în meciul din sezonul regulat cu Dinamo, Poli s-a remarcat prin încercarea, reuşită!, de a nu le lăsa adversarilor spaţii şi prin fragmentarea jocului. Astfel, de regulă ezitanta defensivă ieşeană a fost un scut inexpugnabil pentru Brînză, Oţelul şutând o singură dată, în afara porţii şi atunci, până în minutul 89! Acordarea unei atenţii sporite defensivei a ciunţit teribil forţa ofensivă.

Politehnica a jucat mai mereu nu cu gândul la a construi fluent, la a încerca să facă faze frumoase, ci cu scopul de a fi pregătită la maximum atunci când apar greşelile adversarilor, care să fie speculate de jucătorii de execuţie ai Iaşului. Iar planul a funcţionat, ezitările apărării oţelarilor fiind taxate prompt de Roman şi Harrison.

Două registre tactice ieşene

Din punct de vedere tactic, Grozavu a mizat, în start, la fel ca în turul play-off-ului, la Galaţi, pe un modul „4-4-2”, cu romb la mijloc (Itu şi Roman în lateral, Marchioni şi Ion în vârfuri), şi repoziţionări ale lui Harrison şi Musi, alunecaţi în dreapta, respectiv stânga. Apoi, s-a trecut la „4-3-3”-ul obişnuit al lui Poli, cu Ion mutat în flancuri şi Harrison revenit în centru.

Schimbările de jucători nu au adus alte modificări de sistem, chiar dacă, pentru asta, stoperul Lică, intrat în ultimele trei minute, a evoluat închizător. Oţelul nu a surprins cu nimic, Munteanu mizând pe „4-3-3”-ul cu care a obişnuit. Interesantă a fost decizia antrenorului gălăţean de a schimba, la 0-2, toată linia de atac, mutarea, apărută cu 30 de minute înainte de final, neavând însă efecte.

Declaraţii inspirate, declaraţii neinspirate

La final, Leo Grozavu a reuşit să mai dreagă busuiocul în privinţa ieşirilor sale declarative, având un speech foarte corect pe multiple paliere. Declaraţiile au fost în contrast cu multe dintre cuvintele pe care tehnicianul le-a lansat în spaţiul public în ultima perioadă.

Ultimul derapaj a fost chiar înaintea meciului, când Grozavu a anunţat, printre altele, că sunt sub 50% şanse de a rămâne la Poli din vară, lucru ce a generat frământări în vestiar şi nemulţumiri la vârful clubului, a vorbit de bugete nerealiste, deşi până acum spunea că nu e treaba lui să se refere la finanţe, şi a greşit iarăşi aprecierile legate de condiţiile existente la Iaşi.

Care nu sunt de Liga a II-a, cum spune şeful băncii tehnice ieşene, ci peste cele întâlnite la multe cluburi de primă ligă! Nu vorbim doar de salarii, plătite la zi, ci şi de condiţiile de pregătire. Grozavu ar trebui să-şi reamintească unde antrena Petrolul sau FC Botoşani şi să nu uite că, de pildă, Chindia joacă de ani de zile meciurile de acasă în afara Târgoviştei (şi rezistă în Liga I!), U Cluj şi Hermannstadt au fost şi ele navetiste, iar FCSB nu are stadion propriu.

Lucruri ilogice pentru România anului 2023, dar asta este realitatea! E drept, Poli e departe de ceea ce ar fi normal pentru acest an (un oraş ca Iaşul ar trebui să aibă un stadion nou şi măcar încă un alt teren bun de antrenament), însă e mult deasupra multor cluburi din elită.

Bune şi rele în tribune

Mult mai puţin populate faţă de alte meciuri decisive din istoria fotbalului ieşean, dar cu o cifră a prezenţei bună pentru acest sezon, 8 500 de spectatori, tribunele au vibrat, chiar dacă nu cu intensitatea din alte vremuri.

Momentele frumoase au fost alterate de prea multe înjurături şi de bannerele care au conţinut cuvinte deplasate. În condiţiile în care şefii clubului vor să facă din Poli un model de civilizaţie, iar alte galerii, din oraşe cu mai puţin ştaif, pun pe primul plan ironia, pe viitor ar fi de preferat ca scenografiile tifosilor Politehnicii să meargă în exclusivitate pe mesaje „funny” şi nu pe cele injurioase.

Cum arată viitorul apropiat

Cu sacii în căruţă, Poli a anunţat că în ultimele meciuri din acest sezon va acorda minute şi jucătorilor mai puţin folosiţi. Decizie logică, chiar dacă acest lucru nu i-a convenit lui Dorinel, care, firesc, a pus presiune pe Poli după meci, cerând Iaşului să joace serios şi să câştige şi în partidele rămase de disputat. Rămâne de văzut cine din lotul Politehnicii va profita de şansele din ultimele patru runde în perspectiva sezonului viitor, care va fi mult mai aspru.

Primul prilej pentru a contura unele impresii este duminică, atunci când Iaşi va juca la Buzău, partida urmând a începe la ora 12:00. 

Comentarii