Ancheta din 2016 a fost superficiala? Control la Iaşi din cauza pedofilului olandez

sâmbătă, 28 septembrie 2019, 01:50
3 MIN
 Ancheta din 2016 a fost superficiala?  Control la Iaşi din cauza pedofilului olandez

Semne mari de întrebare cu privire la modul de instrumentare de la Iasi a dosarului pedofilului olandez. Putea sau nu putea fi identificat Johannes Visscher înainte să se transforme din pedofil în criminal? Povestea pare  foarte departe da a fi finalizată. Modul de instrumentare a dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătorie urmeaza a fi verificat de Parchetul General.

Procurorul General al României, Bogdan Licu, a anunţat, ieri, că modul de instrumentare a dosarului penal privind agresiunea sexuală de la Horleşti va fi investigat. Licu a precizat că va trimite Corpul de Control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, verificările urmând a se axa atât pe formalităţile legale care au fost realizate în acest caz, cât şi pe investigaţia penală propriu-zisă. Dosarul a fost doar coordonat de procurori, munca de investigare fiind desfăşurată de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Surse din anchetă au precizat că, din 2016 şi până în prezent, în dosar nu a existat niciodată o persoană pusă sub acuzare.

De altfel, cauza a fost trimisă la Parchetul General cu autor necunoscut, chiar dacă probele adunate până acum par să contureze vinovăţia olandezului. Probatoriul anchetatorilor din acest caz, înregistrat în 2016, ca urmare a unei sesizări realizate de părinţii unei fetiţe din Horleşti, se bazează în mare parte pe imaginile de pe camerele de supraveghere. Identificând maşina cu care individul a mers la Horleşti, şi care ar fi abuzat-o sexual pe copilă, oamenii legii au reuşit să îl plaseze pe olandez, la scurt timp după presupusa agresiune, pe bulevardul Ştefan cel Mare. E neclar însă, având în vedere că olandezul a parcurs cu maşina distanţe destul de mari, în Iaşi şi împrejurimi, dacă anchetatorii puteau face mai mult pentru a-l prinde pe olandez. Surse judiciare au explicat ziarului că piesa care a lipsit pentru ca Johannes Visscher să fie prins a fost numărul de înmatriculare al maşinii Skoda Rapid cu care acesta s-a deplasat, în iunie 2016, prin Iaşi. Un eventual număr de înmatriculare ar fi putut duce la proprietarul maşinii, cel mai probabil o firmă de închirieri, de la care, în cele din urmă, s-ar fi putut afla identitatea olandezului.

Neclar e şi de ce abia în 2018, prin modalităţi investigative neclare, oamenii legii din Iaşi au obţinut materialul video cu olandezul, pe Ştefan cel Mare. Cert e că publicarea în presă a acelui material nu a ajutat ancheta, care s-a împotmolit până olandezul s-a reîntors în România, acum câteva săptămâni şi, la Dâmboviţa, a ucis o fetiţă de 11 ani. Abia după ce în spaţiul public au apărut în mod repetat imagini cu pedofilul, oamenii legii şi-au dat seama că acesta ar putea fi agresorul de la Horleşti. Acesta e şi motivul pentru care, ulterior, dosarul a ajuns la Bucureşti. Parchetul General ar trebui să pună cap la cap probele şi să concluzioneze, pe fapte certe, că agresiunea din judeţul Iaşi a fost comisă de Visscher. Dacă vor face acest lucru, ulterior, dosarul va fi clasat ca urmare a morţii autorului.

Comentarii