Anchetă ITM la Constanţa: moartea cercetătorului ieşean în apa mării rămâne un mister

marți, 13 aprilie 2021, 01:50
2 MIN
 Anchetă ITM la Constanţa: moartea cercetătorului ieşean în apa mării rămâne un mister

Iniţial, s-a speculat că oxigenul din tuburi nu ar fi fost conform, dar ulterior s-a dovedit că acesta şi colegul său de scufundare au murit înecaţi.

 

Inspectorii ITM din Constanţa, Poliţia şi Parchetul investighează tragedia de pe plaja din Eforie, în care doi bărbaţi, un scafandru din localitate şi un biolog marin din Iaşi, şi-au pierdut viaţa în apele mării. Cei doi efectuau cercetări în largul mării într-o misiune de monitorizare a biodiversităţii marine din cadrul proiectului de lărgire a plajelor. Scafandrul, de 54 de ani, şi biologul marin, de 32 de ani, ultimul cercetător al Universităţii “Al.I. Cuza”, şi-au pierdut viaţa pe 9 aprilie.

Cazul este considerat accident de muncă, fiind preluat de către procurorii constănţeni. Moartea celor doi specialişti este, deocamdată, o enigmă pentru anchetatori. Corpurile lor au fost găsite la doar 3,5 metri adâncime, mult prea mică pentru nişte scufundători experimentaţi cum erau cei doi. La suprafaţă erau monitorizaţi, dintr-o ambarcaţiune, de un coleg. Scafandrul ar fi ieşit, la un moment dat, la suprafaţă, şi apoi s-a scufundat din nou. Pentru că nu mai apăreau, cel din barcă a alertat ISU Dobrogea. Nu au mai putut fi însă salvaţi.

Doar aerul din butelii, încărcat defectuos prin amestec cu gaze neconforme, părea iniţial a fi de vină: asta a fost o primă suspiciune a cauzei decesului. Autopsia a arătat însă că cei doi au murit înecaţi. Cazul va fi elucidat după efectuarea unei expertize de specialitate. ITM Constanţa, în acord cu Poliţia şi Parchetul, va trimite solicitarea la Centrul Militar de Scafandri, singurul care poate face o apreciere justă a cazului. Centrul de Scafandri se va pronunţa si asupra cauzei decesului scafandrilor. Abia apoi, inspectorii ITM vor propune măsurile ce vor fi luate pentru ca asemenea tragedii, pe cât posibil, să nu se mai întâmple.

 

 

Comentarii