De Business

Punem punctul pe știi

Angajaţii APIA Iaşi au fost ieri în grevă spontană pentru trei ore

vineri, 17 noiembrie 2017, 08:15
2 MIN
 Angajaţii APIA Iaşi au fost ieri în grevă spontană pentru trei ore
Nemulţumiţi de modificările care vor avea loc începând cu 2018, şi anume trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator, în jur de 60 de persoane, angajaţi APIA Iaşi, au stat ieri în faţa sediului şi au protestat, motivând că această schimbare nu-i ajută deloc şi le taie din salarii. O soluţie ar fi ca angajaţii din teritoriu să trează pe aceeaşi grilă de salarizare pe care sunt angajaţii de la centru. Faptul că există două grile de salarizare, reprezintă în opinia angajaţilor APIA de la toate centrele judeţene din ţară, o discriminare. 

„Nu înţelegem de ce, deoarece este o instituţie unică, cu aceeaşi activitate. Noi avem o grilă de salarizare care duce la scăderi din 2018, contrar a ceea ce s-a zis, că vor fi creşteri. După cum am calculat noi, doar la salar, fără sporuri, scăderea este de 25% la salariul net. Din calculele noastre reiese că suntem plafonaţi, iar noi trebuie să suportăm acest lucru din salar. Trecerea pe grila  de salarizare a Bucureştiului ne-ar ajuta, nu am mai pierde nimic. Protestul spontan a fost astăzi (n.r. ieri), vom vedea ce va urma ulterior, pe cale juridică”, a declarat reprezentantul sindicatului. În cursul zilei de ieri, proteste spontane la sediile APIA au mai avut loc şi în Olt, Timişoara, Slatina, Ilfov, dar şi în alte oraşe importante din ţară. Într-un  apel făcut de instituţie la nivel naţional către miniştrii Agriculturii şi Muncii, dar şi către directorul APIA, sindicaliştii au precizat:

„APIA, în perioada 2007-2017 a atras aproape 20 de miliarde de euro pentru fermierii români. Este instituţia cea mai performantă în atragerea fondurilor europene, cu un procent de absorbţie de 98%. În ciuda deficienţelor majore existente în construirea sistemului informatic, precum şi a legilor şi procedurilor neclare, lipsa elementară a feedback-ului, a bâlbâielilor legislative (legi schimbate şi de patru ori pe lună), personalul APIA a răspuns întotdeauna ziua şi noaptea, sâmbăta şi duminica, solicitărilor venite din partea conducerii agenţiei”, se precizează în apel. 

 

 

Comentarii