De Business

Punem punctul pe știi

Angajatorii români aduc masiv forţă de muncă din străinătate. Ce salarii le oferă

marți, 25 februarie 2020, 12:06
1 MIN
 Angajatorii români aduc masiv forţă de muncă din străinătate. Ce salarii le oferă

Unul din trei angajatori români are în plan să recruteze forţă de muncă din străinătate, 11% afirmând că au făcut deja demersuri în acest sens, în timp ce 22% spun că nu exclud această opţiune, arată rezultatele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Peste 70% dintre companii spun că principalul motiv pentru recrutarea de angajaţi străini este lipsa forţei de muncă specializate de pe piaţa locală. Alte motive importante pentru importul de personal sunt: productivitatea redusă a angajaţilor români (36% dintre respondenţi) sau pretenţiile salariale ridicate raportat la cerinţele jobului sau aptitudinile candidaţilor (27% dintre respondenţi).

Principalele poziţii pentru care companiile de pe piaţa locală ar apela la angajaţi din străinătate sunt cele de muncitori necalificaţi (45% dintre angajatori), ingineri/specialişti în domenii diverse (41%), muncitori calificaţi (33%), dar şi poziţii în IT&C (12%) sau de management (8%).

Cei mai mulţi recrutori (47%) sunt dispuşi să ofere un salariu net cuprins între 300 şi 400 de euro pentru angajaţii din afara ţării, iar 24% ar vrea să ofere cel mult 500 de euro. Circa 10% ar putea oferi până la 800 de euro, alţi 8% ar plăti între 800 şi 1.000 de euro, dar există şi angajatori (7%) care sunt dispuşi să ofere 1.000 de euro pentru poziţiile specializate.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii