Anul trecut, Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a desfăşurat acte de caritate de peste 5 milioane de euro

luni, 10 februarie 2020, 02:50
3 MIN
 Anul trecut, Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a desfăşurat acte de caritate de peste 5 milioane de euro

Arhiepiscopia Iaşilor susţine că a realizat acte de binefacere, donaţii şi a oferit servicii sociale în valoare de aproximativ 24,3 milioane de lei pe parcursul anului 2019, conform unei sinteze realizate de Biroul de Presă al arhiepiscopiei.

Concluziile au fost trasate în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, de pe 8 februa­rie, unde au fost transmise rapoarte ale tuturor departamentelor şi au participat reprezentanţii ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, şcolilor teologice, funda­ţiilor şi asociaţiilor care îşi desfăşoară activitatea cu binecuvântarea mitropolitului Teofan.

Cea mai mare activitate de binefacere, explică aceştia, a fost realizată de birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, ale ONG-uri bisericeşti, centrele pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate, dar şi de protopopiate, parohii şi mănăstiri la modul individual.

Astfel, în estimarea realizată de Centrul Eparhial Iaşi, de aceste servicii sociale primare şi specializate au beneficiat 12.400 de persoane, folosindu-se un buget de peste 16 milioane de lei.

Un exemplu concret în acest caz e reprezentat de fondurile „Păstorul cel bun“ şi „Sfântul Vasile cel Mare“, care reprezintă un sprijin pentru preoţii din parohii defavorizate sau pentru preoţii şi familiile lor care sunt în dificultate sau în diverse activităţi misionare.

În 2019, prin aceste două fonduri s-au oferit 1,2 milioane de lei de către Centrul Eparhial, iar parohii şi protopopiatele mai înstărite au pus la dispoziţie 360.000 de lei.

În ceea ce priveşte activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor şi a preoţilor misionari din unităţile bugetare ale Centrului Eparhial Iaşi s-a consemnat faptul că au fost asistaţi 240.000 de beneficiari cu un buget de 5,4 milioane de lei.

„Prin această activitate se oferă persoanelor defavorizate servicii de tip cantină socială, centru de zi, în beneficii financiare şi materiale, în hrană pentru pelerinii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva şi altele. Evident, s-a însumat doar ceea ce s-a putut cuantifica, dar la aceasta se adaugă acea milostenie neştiută decât de cel ce dăruieşte şi cel ce primeşte, în mănăstiri sau în parohii, un ajutor“, se precizează în raportul citat.

Mai mult, la suma de 24,3 milioane de lei Centrul Eparhial Iaşi a inclus şi serviciile medicale gratuite oferite de Spitalul, Policlinica şi Fundaţia medicală.

„Providenţa“ din Iaşi, precum şi alte unităţi medicale din teritoriu. Pe lângă acea activitate medicală realizată în contract cu Casa de Asigurări Iaşi şi în regim de coplată de la pacienţi, activitatea de caritate a avut un buget de 320.000 de lei pentru 2.000 de beneficiari în 2019.

„Acestor acţiuni filantropice li s-au mai adăugat şi alte acţiuni similare, derulate prin alte insti­tuţii sau chiar direct prin intermediul credincioşilor. Spre exemplu, prin contribuţia ocoalelor silvice din Neamţ, Iaşi şi Bacău, au primit în mod gratuit material lemnos un număr de 197 de beneficiari (persoane fizice sau juridice). Volumul total de masă lemnoasă donat în cursul anului 2019 a fost de 10.451 mc, însumând o valoare totală de 2.538.320 lei“, se mai precizează în raportul citat.

În total, Arhiepiscopia Iaşilor cuprindea, la finalul anului 2019, 1.241 de unităţi parohiale, practic 1.225 de parohii şi 16 filii, grupate în 13 protopopiate, cu un număr total de 1.196 de preoţi. Alţi 45 de preoţi activau în spitale, unităţi militare, penitenciare, şcoli speciale sau în comunităţile cu persoane care suferă de deficienţă de auz şi de vorbire.

Comentarii